Türkiye'nin ilk Bilim Merkezi Konya'da açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk Bilim Merkezi Konyada açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2009 13:02

TÜRKİYE'nin ilk Bilim Merkezi Konya’ya açılacak. Evrim Teorisi'nin de yer alacağı merkezde Darwin’in heykeli de bulunacak.

Haberin Devamı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, TÜBİTAK'ın bilime ilginin artmasını sağlamak ve yurt genelinde yaygınlaştırmak amacıyla ‘Bilim Merkezi’ kurulması çağRısı ardından, 6 büyükşehir belediyesinin başvuruda bulunduğunu söyledi. TÜBİTAK'ın Konya'dan gönderilen projeyi seçtiğini açıklayan Başkan Akyürek, “Türkiye'de ilk kez Konya'da kurulacak olan Bilim Merkezi araştıramcı, yenilikçi ve özgüven sahibi bireylerin yetiştiği bilgi toplumunun oluşmasına katkıda bulunacak” dedi.


Bilim Merkezi için proje temini ihalesinin 20 Mart günü yapılacağını bildiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, çocuklar başta olmak üzere Bilim Merkezi'ni ziyaret edecek her yaştan ziyaretçi etkileşimli sergiler, eğitim programları ve etkilikler aracılığıyla eğlenceli ortamda bilim ve teknolojiyle buluşacağını söyledi. Başkan Akyürek, “Böylece toplumun her kesiminden bireylerin bilimsel birikimlerini paylaşarak toplumun yaşam kalitesini arttırmaya yönelik yeni fikirler üretmesine imkan sağlayacak. Konya Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulacak olan Bilim Merkezi, 100 bin metrekarelik bir arazi üzerinde, 16 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak” dedi.

Haberin Devamı


Bilim Merkezi'ni yılda 500 bin kişinin ziyaret etmesi planlandı. Başkan Tahir Akyürek, “Bu ziyaretçilerin 300 binin okul grupları olmasını öngörüyoruz. Okul gruplarını da yüzde 80’inin de ilköğretim grupları olmasını planlıyoruz. Günlük ziyaretçi sayısının 3 bin olacağı merkezde aynı anda 1500 ziyaretçi bulunabilecek” dedi. Akyürek, Bilim Merkezi’nin önümüzdeki yıl hizmete girmesini planladıklarını ekledi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Bilim Merkezi’nde çeşitli kalıcı sergilerin de yer alacağını da saçıkladı. Başkan Akyürek, “Bu sergilerden birinde evrim teorisi de anlatılacak. Serginin olduğu alanda Darwin'in küçük bir heykeli de yer alacak” dedi.

Kalıcı sergi ve bölümlerden bazıları

Türkiye'nin ilk Bilim Merkezi’nde bulunacak diğer kalıcı sergilerden ve bölümlerin bazıları şöyle:
* Temel Adımlar Sergisi: Bu bölümde yer alacak etkileşimli sergiler ile ziyaretçilere günlük hayatlarında karşılaştıkları olguların bilimsel arka planını göstermek, sıklıkla kullanılan aletlerin çalışma prensiplerini ve hayatın içindeki bilimi görmelerini sağlayarak, merak duygusu ve araştırma isteği kazandıracak bir ortam hazırlanması hedefleniyor. Burada, optik ve ışık, akustik, sesin fiziği, mekonik elektrik, ısı ve sıcaklık, kimyasal yasalar, reaksiyonlar, madde ve özelliklerinin ele alınacakığı etkileşimli sergiler yer alacak.
* Vücudumuz ve Biz Sergisi: Bu bölümde insan anatomisi ve fizyolojisini anlatma yönelik etkileşimli sergiler yer alacak. İnsan ve vücudundaki sistemler, organlar ve dokularla ilgili sergilerin yanı sıra hücre ve genetik konularında da sergiler bulunacak.
* Dünyamız ve Biz Sergisi: İnsanın yeryüzü ve üzerindeki tüm canlı ve cansız varlıklarla oluişturduğu bütün, aralarındaki denge ve birbirleriyle etkileşim, yer kürenin oluşumu, doğa olayları anlatılacak.
* Yeni Ufuklar Sergisi: Bilim ve teknolojik yeniliklerin geldiği aşama ve gelecekle ilgili öngörüler anlatılacak.
* Uzay ve Gökbilim Sergisi: Ziyaretçileri gelecek üzerine düşündürecek uzay çalışmalarının gittiği yönü ve bu çalışmamarın bilimsel açıdan insanlık için önemi vurgulanacak.
* Okul Öncesi Bilim Merkezi: 3-6 yaş grubu çocukların bilime olan merakınının arttırılması, çocuklarda akılcı ve sistematik düşünce yaklaşımının kazandırılması hedefleniyor. Bu bölümde doğayı anlama, kendini keşfetme, şehirde yaşam ve hep birlikte sergileri yer alacak.
* Planetaryum: Türkçe’de ‘Gezegenevi’ olarak bilinen planetaryum, kubbe şeklinde olacak ve görüntüler kubbenin her tarafnıadn yansıtılacak. Böylece izleyici 360 tderecelik açıdan ve 3 boyutlu olarak izleyebilecek. Uzayla ilgili gelişmelerin günlük yaşantımıza girmesini sağlamak, uzayın eğlenceli ve uygulamalı olarak genç nesillere sevdirmek için kullanılacak.
Bilim merkezinde ayrıca Eğitim Birimleri, Konferans Salonları, Özel İlgil Laboratuvar ve Atölyesi, Bilim Kütüphanesi ve Okuma Salonları, Açık Hava Bilim Bahçesi, restoran ve kafeteryalar da yer alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!