Güncelleme Tarihi:
Ekonomist Dergisi, son sayısında okuyucularına Türkiye'nin gözbebeklerini, milli parklarımızı tanıtan mükemmel bir kitapçık hediye ediyor. Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla hazırlanan 96 sayfalık kitapçıkta, Türkiye'deki 32 Milli Park hakkında bilgiler yer alıyor...
Türkiye, doğal ve tarihi güzellikleriyle dünyanın pek çok ülkesini gölgede bırakan bir ülke. Ancak doğal güzelliklerimizin ne kadar farkında olduğumuz tartışılır. Son yıllarda toplumda oluşan çevre bilinciyle bu konuya daha ciddi bir şekilde eğildiği gözlemleniyor. Ancak bu durum, ilginin gereken boyuta ulaşmadığı gerçeğini değiştirmiyor.
Haftalık Ekonomist Dergisi, hazırladığı Milli Parklarımız kitapçığında birbirinden güzel 32 milli parkı tanıtırken, bu noktaya da dikkat çekiyor. Milli parkların Türkiye'de toplam olarak kapladıkları alan 750 bin hektar. Bu rakam, Türkiye'nin yüzölçümünün sadece yüzde 1'ini oluşturuyor. Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü bu oranı yakın gelecekte üçe katlamayı planlıyor. Bu da imkansız değil. 1958'den 1993'e kadar 380 bin hektar alana yayılan milli parklar, geride bıraktığımız dört sene içinde sıkı bir çalışmayla 750 bin hektara çıkartıldı.
Erozyon, çarpık yapılaşma ve yangın gibi insanın sebep olduğu ve yine insan tarafından engellenebilecek tehditlerin ortadan kaldırılması en azından elimizde bulunan güzellikleri korumamızı sağlayacak. Yeni milli parkların oluşturulması ise yetkili makamlara kalıyor. Onlar da zaten boş durmuyor. Belgrad (İstanbul), Yaylacık (Bolu), Kocayayla Kardüz (Düzce), Uzuncaburç (Mersin) gibi ormanlar, Kastamonu Ilgarini ve Gümüşhane Mağaraları, Kekova Deniz Parkı gibi projelerin yakın gelecekte milli parka dönüştürülmesi bekleniyor.
MİLLİ PARKLARIMIZ
- Yedigöller (Bolu)
- Nemrut Dağı (Adıyaman)
- Altınbeşik Mağarası (Antalya)
- Munzur Vadisi (Tunceli)
- Kaçkar Dağları (Rize)
- Yozgat Çamlığı
- Kazdağı (Balıkesir)
- Manyas Kuşcenneti (Balıkesir)
- Karagöl - Sahra (Artvin)
- Uludağ (Bursa)
- Karatepe - Aslantaş (Adana)
- Soğuksu (Ankara)
- Kızıldağ (Isparta)
- Beyşehir Gölü
- Aladağlar (Niğde)
- Marmaris (Muğla)
- Hatilla (Artvin)
- Troya (Çanakkale)
- Olimpos-Beydağları (Antalya)
- Spil Dağı (Manisa)
- Dilek Yarımadası (Aydın)
- Ilgaz Dağı (Kastamonu)
- Boğazköy-Alacahöyük (Çorum)
- Köprülü Kanyon (Antalya)
- Honaz Dağı (Denizli)
- Güllük Dağı (Antalya)
- Kovada Gölü (Isparta)
- Göreme (Nevşehir)
- Saklıkent Kanyonu (Muğla-Antalya)
- Maçka Altındere Vadisi (Trabzon)
- Gelibolu Yarımadası
- Başkomutan Tarihi Milli Parkı (Afyon - Kütahya - Uşak)