Türkiye'nin eşitliğe 'ilk' adım

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin eşitliğe ilk adım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 09:25

Türkiye’de ilk kez bir transeksüel, Konak Kent Konseyi Eşitlik Meclisinde başkan oldu. Toplumun dezavantajlı guruplarından oluşan meclisin başkanı Demet Yanardağ, “Biz birbirimize dokundukça gördük ki; zor da olsa başaracağız. Kolayı herkes başarır. Önemli olan zoru başarmak” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de kent konseylerinin az sayıdaki eşitlik meclislerinde bir ilk yaşandı. İzmir’deki Konak Kent Konseyi Eşitlik Meclisinde ilk kez bir transeksüel başkan seçildi. Kendisi gibi dezavantajlı gurupların yer aldığı mecliste çalışmalarını yürüten Demet Yanardağ, “Toplum 10 yıl önce de, 20 yıl önce de at gözlüğü ile bakıyordu ama belki 10 yıl sonra, 20 yıl sonra at gözlüğüyle bakamayacak. Çünkü 10 yıl önce, 20 yıl önce transları sadece seks işçiliğine mahkum edip o alanda sabit bırakıyorlardı. Şimdi de öyle yapmaya çalışıyorlar ama biz birbirimize dokundukça, birbirimizle iletişim kurdukça, diğer dezavantajlı guruplarla temasa geçince gördük ki; zor da olsa başaracağız. Kolayı herkes başarır. 10 yıl sonra, 20 yıl sonra at gözlüğü ile bakmaları o kadar kolay olmayacak. Sadece LGBTİ bireyler için değil, diğer dezavantajlı guruplar için de söylüyorum. İnanıyorum ki; aramızdan bir milletvekili de çıkacak. Seneler önce Onur Yürüyüşünde ‘bu zamana kadar iktidara gelen herkes birbirinden öç almaya kalktı ama toplumda ezilen kesim olarak biz, bir gün iktidara geleceğiz ve kimseden öç almayacağız’ dedim” diye konuştu.

Haberin Devamı

SADECE KONAK’TA VAR

Türkiye’de belediyelerin olduğu yerlerde kent konseylerinin de olması gerektiğini ancak kent konseylerinin çoğu zaman önemsenmediğini söyleyen Yanardağ, Konak Kent Konseyi olarak tüm sivil toplum kuruluşları (STK) ile çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

İzmir’de eşitlik meclisi olan tek kent konseyinin Konak Kent Konseyi olduğunu vurgulayan Yanardağ, bir ay önce kurulan mecliste, Konak’ta yer alan dezavantajlı guruplarla çalıştıklarını ve haklarını savunduklarını kaydetti.

"YAŞAM ALANLARIMIZI GENİŞLETMEK İÇİN GÖRÜNÜR OLMAK LAZIM"

Trans bir kadının eşitlik meclisinde başkan olması ile ilgili de konuşan Yanardağ, şunları söyledi:

“Türkiye’de transların her yönden yolu kesiliyor. Okul okumamıza izin verilmiyor, rahatsız ediliyoruz. Yaşam alanlarımız kısıtlı. ‘Yaşam alanlarımızı genişletmek için görünür olmamız lazım’ dedim ve Konak Kent Konseyi ile çalışmaya başladım. Türkiye’de ilk defa bir transeksüel kent konseyinde meclis başkanı olmuş oldu. Bu çok sevindirici ve çok çalışmayı gerektiren bir şey. Bize karşı her yerde ön yargı var. Bu ön yargının kırılması için özellikle eşitlik meclisinin başkanıyım. Ben Romanlar arasında da, mülteciler arasında da, azınlıklar arasında da bu sıfatla yer alacağım. Birbirimizle iletişim sağlamış, beraber çalışmış olacağız. Aslında biz dezavantajlı guruplar olarak çoğunluğuz. Azınlık bizi eziyor. Bunun farkındayız ve çalışmalarımız bu yönde olacak. Birbirimizle daha çok kaynaşacağız, beraber hareket edeceğiz.”

Haberin Devamı

"EŞİTLİK MECLİSİ GÜMBÜR GÜMBÜR GELECEK”

Konak Kent Konseyi Eşitlik Meclisi olarak Konak Belediyesi ile çalışma yapacaklarını ifade eden Yanardağ, projelerinden şöyle bahsetti: “Önümüzdeki aylarda belediye çalışanlarına dezavantajlı guruplarla alakalı eğitim vereceğiz. Çünkü belki ilerleyen zamanlarda bir transeksüel ya da başka dezavantajlı guruplardan biri belediyede işe başlayacak. Bu, orada işe başlayan kişinin belediye çalışanları tarafından yadırganmaması ve insan hakları açısından eşit muamele görmesi için de gerekli olan bir şey. Örneğin, 4 Haziran’da İzmir Onur Yürüyüşü kapsamında duyuruları yürüteceğiz. Konak Belediyesi, billboard yayınlayacağına dair söz verdi. Ayrıca LGBTİ sanatçılar tarafından ücretsiz konser vermeyi düşünüyoruz. Güzel bir hafta hazırlığı içindeyiz. Konak Belediyesi bu konuda destek verecek. Konak Kent Konseyi Eşitlik Meclisi, Konak’ta gümbür gümbür gelecek.”

Haberin Devamı

KONAK’TA MÜLTECİ MECLİSİ

Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu da, Konak Kent Konseyinin daha fazla tabana yayılması ve daha fazla tanınır olması için bir çalışma içerisinde olduklarını kaydetti.

Türkiye genelinde kent konseylerinin daha katılımcı ve daha güçlü bir yapıya ulaşmasını sağlamak amacında olduklarını dile getiren Mumcu, “Konak Kent Konseyi, Türkiye’deki sorunlara da kayıtsız kalmıyor. Özellikle Suriye’deki savaş bizi rahatsız ediyor ve buna her ortamda tepkimizi koyuyoruz. Suriye’den Konak’a gelen çok fazla sığınmacı oldu. Onların sorunlarına dikkat çekmek için Mülteci Meclisi de oluşturduk” diye konuştu.

MAHALLE ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERİLDİ

Haberin Devamı

Konak Kent Konseyi Genel Sekreteri Mehmet Kuzu ise, Konak Kent Konseyinin çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdi. 2007 yılında kurulan ve şuanda görevde olan yürütme kurulunun iki yıl önce çalışmalarına başladığı Konak Kent Konseyi, 1 Haziran’da 19. olağan genel kurulunu gerçekleştirecek. Kent konseylerinde ilgi alanına göre örgütlenmeden yaşam alanına göre örgütlenmeye olan geçiş sürecini başlattıklarını belirten Kuzu, şöyle konuştu:

“Konak ilçesinde mahalle bazında örgütlenmeyi başlattık. Mahalle örgütlenmeleri iki pilot mahalle olan Çankaya ve Zeytinlik'te devam ediyor. Konak Kent Konseyi, saha çalışmalarına ağırlık veriyor. Konak Kent Konseyi Kadın Meclisi, Engelli Meclisi, Gençlik Meclisi, Muhtar Meclisi, Eşitlik Meclisi ve Çocuk Meclisi çalışmaları da, merkezde yürüttükleri çalışmaları mahallelerde yaygınlaştırmaya başladı. Konak Kent Konseyi Kadın Meclisi, mahallelerde Şiddetsizlik Eğitimi başlattı. Çeşitli kadın kuruluşları ile işbirliği yapıldı."

Haberin Devamı

Konak Kent Konseyi Engelli Meclisinin engelli ailelerin sorunlarını gündeme taşıdığını anlatan Kuzu, şunları söyledi:

"Konak Belediyesine önerilerde bulundu. 4 Mayıs’ta Oryantiring Şampiyonasını yaptı ve engelli gençler yarışmalara katıldı. Konak Kent Konseyi Gençlik ve Çocuk Meclislerinde ise farklı çalışıyoruz. Burada uzun süredir genel kurul yapmıyoruz çünkü hiyerarşik görev tanımları yapmanın sürdürülebilir olmadığını gördük. Bu meclislerimizde çekirdek ekipler var. Konak Kent Konseyi Çocuk Meclisi, ‘Çocuktan Çocuğa Çocuk Hakları Eğitici Eğitimi’ düzenliyor. Bu kapsamda 4 ay boyunca çocuk hakları ile ilgili eğitici oluyorlar. 17 Mayıs’ta bununla ilgili bir de atölyemiz olacak ve İzmir’deki bütün kent konseylerini çocuk meclislerine davet edeceğiz. Burada yetişkinler değil sadece çocuklar görev alacak. Konak Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu da İzmir’deki çevre sorunlarına dikkat çekmek için çalışmalar yapıyor.”

Konak Belediyesinin, Konak Kent Konseyi için gerekli insan kaynağı ve lojistik desteği sağladığını ifade eden Kuzu, belediyenin etkinlik ve projelerine destek verdiğini ve önlerini açtığını kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!