Güncelleme Tarihi:
- İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, yıllardır düzenlediği uluslararası festivallere ek olarak farklı bir etkinlik daha başlatıyor bu yıl. Berlin’de düzenlenecek olan ‘’Şimdi-Now’’ Festivali. Bu festival fikri nasıl ortaya çıktı, nasıl gerçeğe dönüştü?
- Belli başlı Avrupa kentlerinde festival düzenleme fikri, uzun zamandır zaten İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın gündemindeydi. Festival’in adı "Şimdi-Now". Böyle bir isim seçmemizin nedenine gelince; biliyorsunuz, şimdi hepimiz için genel anlamıyla kabul gören bir takım klişelerden kurtulup, başka kültürleri anlamanın, öğrenmenin ve onlara saygı duymanın zamanıdır.
- "Şimdi-Now" Festivali neleri hedefliyor?
- Türkiye’deki modern sanat anlayışı, ilk defa bu kadar geniş bir yelpazeyle tanıtılacak. Dramadan, modern dans tiyatrosuna; klasik müzikten popüler müziğe, elektronik müzikten caza ve çeşitli video çalışmalarına kadar, geniş bir perspektifi içeren, dünya standartlarında bir sanatçı portföyü söz konusu...
- Almanya Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir ülke...Bugüne kadar pek çok kez Avrupa’da yaşayan Türkler için konser ve vb. gibi etkinlikler düzenlendi. Bu festival, büyük olasılıkla sadece Türklere yönelik bu tarz etkinliklerden çok farklı. Bu farklar neler?
- Türk kültürü dendiğinde aslında geleneksel kültürden bahsediliyor. Her ülkenin, elbette ki bir geleneksel sanat anlayışı vardır ama bugün önemli olan bu yerel ve geleneksel elemanların dünya kültürüyle nasıl kaynaştığı ve bu anlamda nasıl bir zenginlik sunduğudur. Bu yaklaşım,"Şimdi-Now"ı diğerlerinden ayıran bir bakış açısıdır.
- Neden ilk olarak Almanya-Berlin seçildi?
- Berlin çok büyük bir kültür merkezi olduğu için...
- Gelecekte de Avrupa’nın farklı kentlerinde bu tür festivaller düzenlenecek mi?
- Elbette. Berlin bizim için bir ilk,bu yüzden de çok önemli.Ama tabi ki devamı gelecek...
- Türkiye’nin Avrupa kültür yaşamı içindeki yerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Türkiye kültürü sadece Avrupa’nın değil dünyanın ilgisini çekiyor desek daha doğru olur... Ülkemiz kültürü uzun zaman klişelerle tarif edilmeye çalışıldı ve değişik yüzleri dünya medyasında hakettiği yeri bulamadı. Türkiye’nin, doğunun mistisizmini anlayabilen bir yapısı vardır. Ayrıca tanzimattan bu yana batıyla da içiçe yaşıyoruz. İşte bu sebeple Türkiye’deki yeni sanat anlayışının dünya arenasına sunabileceği çok güzel örnekleri olduğuna inanıyorum.
-Pek çok kişi politikacıların yapamadığını sanatın yaptığı inancında... Türkiye resmi(politik)olarak AB içinde yer almasa da sanatsal anlamda bunu çoktan başardığını söylemek fazla mı iyimser bir bakış açısı olur?
- Her türlü grup ya da düşüncenin bir şekilde kendini ifade etmesi gerektiğine inanıyorum ben... Festivaller kültür elçileridir, yani bir ülkenin kültürel zenginliklerinin tanıtımında birinci derecede önem taşırlar. Bu arada Türk Dışişleri ve Türk Büyükelçiliği’nin de bu festivale büyük destek verdiklerini söylemek isterim. "Şimdi-Now" dünya standartlarında bir sanat kalitesi ve sanatçı potansiyelini yansıtacak;böyle bir desteği hakediyor, öyle değil mi?
NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR
* Şimdi_ Now" adlı festival Avrupa’nın önde gelen sanatçı ajansı HarrisonParrott ve Berlin'deki Werkstatt der Kulturen’in ortaklığında düzenleniyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da katkıları var.
* “Şimdi Now” kapsamında; 9 gün boyunca, 20 festival mekânında sanatseverlere; konserlerden, sergilere, tiyatrodan dansa, konferanslardan film gösterilerine uzanan 40’ın üzerinde etkinlik sunulacak.
* Berlin’in belli başlı konser ve gösteri mekânlarının yanısıra Berlin sokaklarının da ev sahipliği yapacağı “Şimdi Now” programında Türk kültürünün geleneksel unsurlarını çağdaş örneklerle birlikte sunan yerli ve yabancı birçok sanatçı ve topluluk bir araya gelecek.
* Festivale pop müzikten klasik müziğe, cazdan sahne sanatlarına kadar çeşitli türleri temsily eden çok sayıda ünlü sanatçı ve topluluk katılıyor. Pop müziğin "divası" Sezen Aksu ile Tarkan,Sertab Erener,Fazıl Say, Ferhan & Ferzan Önder ve Güher& Süher Pekinel piyano ikilisi,piyanist Toros Can, Mercan Dede, Burhan Öcal&Trakya all Stars, Kardeş Türküler, Kutluğ Ataman, Fikret Atay, Emre Koyuncuoğlu, Yeşim Özsoy Gülan, Bezmara Topluluğu, Babazula, İlhan Erşahin, Kudsi Erguner, Muhsin Omurca, Osman Engin, Murathan Mungan,Oya Baydar, Müge İplikçi,Dj Yakuza festivale katılanlar. Geçen yıl İstanbu'u konu alan bir sahne gösterisi hazırlayan modern dansın ünlü ismi Pina Bausch da festivalin konuklarından.