Türkiye'nin Avrupa'daki geleceğini belirleyen 3 temel unsur

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin Avrupadaki geleceğini belirleyen 3 temel unsur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hollanda Başbakanı Wim Kok, yeni üyelerin katılımıyla "Avrupa Evi"nin genişleyeceğini, ancak yeni katılımcılar için evin kurallarının değişmeyeceğini söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde (BÜ) „Fırsatı Yakalamak: İstikrarlı Avrupa’da Türkiye’nin geleceği“ konulu konferansta konuşan Kok, Türkiye’nin Avrupa’daki geleceğini belirleyen üç temel unsur bulunduğunu belirterek, bu unsurları „stratejik durum“, „Avrupa kimliği“ ve „sivil toplum“ olarak sıraladı.

Kok, Türkiye’nin Batı Avrupa’dan farklı bir stratejik konumu bulunduğunu ifade ederek, Türkiye’nin algıladığı tehditlerin eskiye oranla azaldığını, bu nedenle başka alanlarda gelişmeye yönelik adımlar atmaya uygun bir zaman ve zemine sahip olduğunu söyledi.

„Avrupa kimliği„nin „coğrafi kimlik“ değil „değerler kimliği“ olarak tanımlanması gerektiğini söyleyen Kok, AB üyesi olmak isteyen diğer tüm adaylar gibi Türkiye’nin de Kophenag kriterlerine uymasının zorunlu olduğunu kaydetti.

Kok, şöyle devam etti:

„Yeni üyelerin katılımıyla (Avrupa Evi) genişliyor. Ancak, yeni katılımcılar için bu evin kuralları değişmez. Topluluk müktesabatına uyumda bazen düzenlemeler değil, tamamen değişimler de söz konusu olabilir. Şunu belirtmek isterim ki, müktesabatın birebir uyumlu olması da yeterli olmayacaktır. Bu kurallar doğru bir biçimde uygulanmadığı takdirde yeterli olmayacaktır.“

„Avrupa kimliği“ kavramının benzerlikleri ve farklılıkları bünyesinde barındırdığını ifade eden Kok, günümüzde bölgesel farklılıkların giderek önem kazandığını söyledi. AB içinde bölgesel farklılıklar konusuna önem verildiğini ifade eden Kok, „Her grup kendi kültürünün gereğini yerine getirebilmeli, kendi dilinde konuşmalı“ dedi.

Konuk Başbakan, Türkiye’nin AB üyeliğinin „Avrupa kimliği“ bakımından hem Türkiye, hem de AB için zenginlik kaynağı olacağını kaydetti.

SİVİL TOPLUM

Hollanda Başbakanı Kok, konuşmasında, bireylerin daha fazla sorumluluk almak istediklerini belirterek, her konunun hükümetler tarafından çözülemeyeceğini, hükümetlerin eski rollerini terkedip gerekli tartışmalar başlatmakla yetinmesi gerektiğini söyledi.

Türk yönetiminin son dönemlerde bu tür girişimleri bulunduğuna dikkati çeken Kok, bireylerin de kendilerini ilgilendiren konularda daha aktif olmaları gerektiğini belirtti.

Kok, Türkiye’deki demokratikleşme ve sivil toplum konularındaki gelişmelerin, Türkiye’nin AB üyeleğine ne kadar ciddi hazırlık yaptığının göstergesi olduğunu da kaydetti.

Değişim sürecindeki Türkiye’nin, Avrupa için istikrar ve refah merkezi olabileceğini söyleyen Kok, „Hollanda’nın Türkiye’ye verdiği destek sürecektir“ diye konuştu.

Hollanda Başbakanı Kok, konferansın sonunda öğrencilerin ve davetlilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

Üniversiteye gelişinde BÜ Rektörü Prof.Dr. Sabih Tanal ve Erdal İnönü tarafından karşılanan Kok, BÜ Özel Defteri’ni de imzaladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!