Güncelleme Tarihi:
Pamuk, Alman Focus dergisine yaptığı açıklamada, Türkiye'yi AB içinde görmek istediğini belirterek, şöyle dedi:“TBMM, çok sayıda reform yasası çıkarttı ve AB'nin taleplerinden de dolayı düzeltmeler yaptı. Türkiye'nin gerçekten AB'nin bir parçası olmayı hak edip etmediğini gelecek yıllarda göreceğiz. Bir ülkeyi, reformlar ve yasalar değil, kültürler ve insanlar AB'nin bir parçası haline getirir.”
Batılı ülkelere de Türk kültürünü kendilerinden aşağı görmemeleri çağrısında bulunan Pamuk, “Batı maalesef, dünya nüfusunun büyük bölümünün yaşadığı aşağılanma duygusunu anlayamıyor” dedi.
Dergide “Büyük uyumcu” başlığıyla verilen haberde, Nobel Edebiyat Ödülünün çoğu kez siyasi amaçlı da verildiği, bu ödülle Pamuk'un siyasi çabalarının da takdir edildiği, ancak kendisinin sadece siyasi bir yazar olarak görülmek istemediği belirtildi.
Pamuk'un bu konuda daha önce, “Ben 7 roman yazdım. Bunlardan sadece biri isteyerek siyasi oldu. Diğerlerinde aile hikayeleri, kültürel değişiklikler ve tarih söz konusu. Aslında ben hiçbir zaman siyasi eylemci olmadım” şeklinde açıklama yaptığına işaret edildi.
Haberde ayrıca, Pamuk'un, özellikle Almanya'da tanınan “Kar” adlı romanında, Türk toplumunun modernlikle gelenekleri arasındaki çelişkileri ve siyasi şiddeti konu aldığı hatırlatıldı.