Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2008 07:00
Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi PricewaterhouseCoopers’ın dünya ekonomisine ilişkin öngörülerini içeren raporuna göre, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan yedi ülke (E-7), 2050 yılında bugünün sanayileşmiş ülkelerini (G-7) geçecek. Türkiye, yıllık ortalama ekonomik büyüme ile İtalya ile başabaş duruma gelecek.
DENETİM, vergi ve danışmanlık hizmetleriyle öne çıkan PricewaterhouseCoopers’ın dünya ekonomisine ilişkin öngörülerini içeren rapora göre, 2050 yılına gelindiğinde yıllık ortalama yüzde 5.1 oranında ekonomik büyüme ile Türkiye, İtalya’yı yakalayacak. Gelişmekte olan ülkelerin (E-7) ekonomik büyüklüğü ise, gelişmiş ülkeler olan G-7 ülkelerini geride bırakacak. Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Meksika, Rusya ve Türkiye olarak anılan yükselen ekonomiler ekonominin birinci liginde yer alacak.
ÇİN ABD’Yİ GEÇECEK: Küresel ekonominin ağırlığının Çin, Hindistan ve diğer büyük yükselen ekonomilere kaydığını belirten ve 2050’de Dünya raporunun çalışmalarını yöneten PwC Makroekonomi Bölümü Başkanı John Hawksworth, "Yaptığımız analiz bu sürecin daha da ileriye gideceğini ortaya koyuyor. Son öngörülerimiz, Çin’in 2025 yılına kadar ABD’yi geçerek dünyanın en büyük ekonomisi olacağı yönünde" dedi. Brezilya’nın 2050’de Japonya’yı geçerek dördüncü sırada yer alacağını belirten Haksworth’a göre Rusya, Meksika ve Endonezya da Almanya ve İngiltere’den daha büyük ekonomiler olma potansiyeline sahip.
MİLLİ GELİRİ 3’E KATLAR: Raporda, Türkiye’nin 2050 yılına kadar cari kura göre yıllık ortalama yüzde 5.1, satın alma gücü paritesine göre yüzde 4.2 oranında büyüyeceği öngörülüyor. Nüfusun her yıl ortalama yüzde 0.7 büyümesi beklenen Türk ekonomisinde, kişi başına düşen milli gelirin satın alma gücü paritesine göre yıllık ortalama yüzde 3.4 oranında artması bekleniyor. Bu göstergelere göre 2050 yılında Türkiye, milli gelirini cari kura göre 3 katından fazlasına, satın alma gücü paritesine göre 2 katına çıkarmış olacak ve ekonomik büyüklükte İtalya ile aynı düzeyi yakalayacak. Raporda, genç ve çalışan nüfusun da Türkiye’nin büyümesinde olumlu etkisi olacağı öngörülüyor.
TÜRKİYE SADECE UCUZ DEĞİL: PwC Türkiye Başkanı Cansen Başaran Symes de, küresel ekonomiyle gün geçtikçe daha fazla bütünleşen yükselen ekonomilerin ağırlığının artmasının sürpriz olmayacağını belirterek, "Türkiye gibi ülkeler artık sadece ucuz işgücü, yeni pazar fırsatları olarak kalmayıp küresel ekonominin içerisinde yatırım yapan, dış pazarlara açılan ekonomiler olarak ortaya çıkıyor" dedi.
YÜKSELME ŞANSINIZ VAR: Cansen Başaran Symes, Türkiye’ye ilişkin öngörüleri de şöyle değerlendirdi: "Gelişmiş ekonomilerle yükselen ekonomilerin karşılıklı ilişkileri hızla artıyor ve derinleşiyor. Şirketler yeni pazar fırsatı gördükleri her yerde yatırıma yöneliyor. Küresel ekonomiye baktığımızda güç dengelerinin değiştiği bir süreçten geçiyoruz. Türkiye de farklı kuruluşların 50 yıllık projeksiyonlarında dikkate alınması gereken ve yükselme şansı olan ülkeler arasında sayılıyor."
Türkiye büyük fırsatı değerlendirsin
PwC Türkiye Başkanı Cansen Başaran Symes, içinde bulunduğumuz bu sürecin Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu savunarak, şunları söyledi: "Bu noktada önemli olan bu sürece uygun bir stratejinin oluşturulması. Avantaj olarak gördüğümüz genç nüfusu eğiterek yetenekli ve donanımlı işgücüne dönüştürmemiz şart. Bununla birlikte Türk firmalarının verimli çalışarak küresel rekabet gücü kazanacağı ortamı yaratması da çok önemli."
OECD’nin sonu demek değil
PWC Makroekonomi Bölümü Başkanı John Hawksworth’e göre, yükselen ekonomilerin hızlı büyümesi gelişmiş OECD ülkelerinin sonu anlamına gelmiyor. Aslında bu durumun gelişmiş ülkeler için ihracat gelirleri ve yatırımlar açısından yeni bir açılımı da beraberinde getireceğini belirten Hawksworth, "Yeni dünya düzenine geçiş sürecinde şirketler açısından kazananların ve kaybedenlerin olması kaçınılmaz" dedi.
En hızlı büyüme Vietnam’da
RAPORA göre, 2050 yılına kadar en hızlı büyüyen ülke Vietnam olacak. Dolar kurunda her yıl ortalama yüzde 10 büyümesi beklenen Vietnam’ın 2050 yılında İngiltere’nin yüzde 70’i kadar ekonomik büyüklüğe sahip olması öngörülüyor. Büyük risk taşısa da Nijerya’nın 2050 yılında Afrika’nın en büyük ekonomisi olması mümkün. Filipinler, Mısır ve Bangladeş de aynı yüksek büyüme potansiyeline sahip. Ancak, bu ülkeler aynı zamanda en yüksek risk düzeyinde. PwC’nin bu yılki araştırması önceki yıllarda gerçekleştirilen araştırmaları ile paralel sonuçlar ortaya koyuyor.