Metehan DEMİR / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2002 00:45
Libya Halk Kongresi, geçen ayki bir gizli oturumda Osmanlı'nın ülkelerinde açtığı zararlara karşılık, Türkiye Cumhuriyeti'nden ‘‘savaş tazminatı'' isteme kararı aldı.
Halk Kongresi, Osmanlı 1587’de Libya’yı işgal etti gerekçesiyle Türkiye'den savaş tazminatı isteme kararı aldı. Karar, Türk Dışişleri'nin baskısıyla askıya alındı. Libya’nın çıkış noktası ise tazminat ödemeyi kabul eden İtalya’nın ‘Türklerden de isteyin’ diye akıl vermesi.
Libya, Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarında bulunduğu yıllara karşılık Türkiye Cumhuriyeti'nden
‘savaş tazminatı’ isteme kararı aldı. Gizli oturumda alınan bu kararla Osmanlı İmparatorluğu'nun mirasçısı sıfatıyla Türkiye'den
‘savaş tazminatı’ istenecek.
Libya toprakları,
Barbaros Hayrettin Paşa tarafından fethedilerek, 1587-1912 yılları arasında tam 325 yıl Osmanlı idaresi altında kalmıştı. Ancak, 1911 ve 1912'de başta
Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere birçok Türk subayı, şimdi tazminat isteyen Libya'nın halkı için bizzat cepheye giderek İtalyanlara karşı savaşmış ve birçok şehit verilmişti. Bu savaştan sonra Libya 1950’ye kadar İtalya denetimine geçmişti.
İTALYA TEŞVİK ETTİ
Libya'da tazminat olarak hastane ve okul yapmayı taahhüt eden İtalyanlar, ‘‘
Bizden tazminat istediniz. Esas, topraklarınızda Osmanlı yüzlerce yıl kaldı. Onlardan da isteyin’’ diyerek karara Türkiye’yi de dahil ettirdi.
Dışişleri nota verince karar askıya alındı
Libya Halk Kongresi'nin tazminat kararına Ankara'nın tepkisi çok sert oldu.
Türkiye, bu isteğin tartışma konusu bile olamayacağını Libya'ya bildirdi. Ankara, Libya yönetimine bir de nota verdi. Bu tepki, ay başında Ankara'ya gelen Libya Dışişleri Bakanı Abdurrahman Şalkam'a da bizzat Dışişleri Bakanı İsmail Cem tarafından iletildi. Türkiye'nin yoğun baskısı ve kızgınlığı ile karşılaşan Libya yönetimi de Halk Kongresi'nin bu kararını ‘‘Türkiye'ye duyulan dostluk’’ paralelinde ve şimdilik kaydı ile askıya aldı.