Güncelleme Tarihi:
Nuland, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, filonun eylemleriyle ilgili görüşlerinin değişmediğini, bu konuda Türk ve İsrailli yetkililer de dahil olmak üzere ilgili tüm hükümetlerle temas kurduklarını aktardı.
Amerikan vatandaşlarına da bu faaliyetin içerisine girmemeleri yönündeki uyarılarını yinelediklerini dile getiren Nuland, “Türkiye'nin filonun yola çıkmasına izin vermemesi için bir girişiminiz oldu mu?” sorusu üzerine, “Bu sorunun yanıtını bilmiyorum, ama hissiyatım şu ki; gelişmelerin ortaya çıkış şekli, hem Türk hükümeti hem de bizim hükümetimizde bir miktar sürprize yol açtı” dedi.
Nuland, Türk hükümetiyle yaptıkları temasın ayrıntılarıyla ilgili sorular üzerine de şunları kaydetti:
“Filoya Türk savaş gemilerinin eşlik edebileceği yönündeki bazı haberlere dair bir kaygı vardı. Türk hükümeti tarafından bize, böyle bir durumun söz konusu olmadığı kesin bir dille izah edildi. Bunun çok kötü bir fikir olacağı şeklindeki düşüncemizi onlara açıkça dile getirdik. Onlar da bize, böyle bir durumun söz konusu olmadığı yönünde güvence verdi”.
"ABLUKANIN KALDIRILMASI İÇİN UĞRAŞIYORUZ"
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Gazze'ye yola çıkan yeni filo konusunda ilgili tüm taraflara itidal çağrısında bulunduğu bildirildi.
BM Sözcü Yardımcısı Eduardo Del Buey, konuya ilişkin soru üzerine, Genel Sekreter Ban'ın görüşünün, Gazze'ye gönderilecek yardım malzemelerinin resmi yollardan ve geçişlerden gitmesi yönünde olduğunu belirterek “Genel Sekreter, ilgili tüm tarafları, herhangi bir olaydan kaçınma amacıyla sorumlu şekilde davranmaya ve itidal içinde olmaya çağırıyor” dedi.
Sözcü Yardımcısı, Genel Sekreterin, Gazze'ye karadan geçişlerin kapalı tutularak insanların ve malların giriş ve çıkışları üzerindeki aşırı kısıtlamaların Gazze halkı için son derece zor bir durum yarattığını çok iyi bildiğini, bu yüzden BM Güvenlik Konseyi'nin 1860 sayılı kararı doğrultusunda Gazze ablukasının kaldırılması yönünde sürekli çağrıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.