Güncelleme Tarihi:
Dr. Huque, UNFPA'nın Anadolu Üniversitesi (AÜ) İletişim Bilimleri Fakültesi'nde açıkladığı "Çocuk Anneler: Ergenlerde Gebelik Sorunuyla Yüzleşmek" başlıklı 2013 Dünya Nüfusunun Durumu Raporu'nda, 7 milyarlık dünya nüfusunun 1.2 milyarının gençlerden oluştuğunu belirterek, dünyada gençliğin ve cinselliğin tabu kavramlardan olduğunu kaydetti.
"Dünyada gelişmekte olan ülkelerde her yıl, 18 yaşın altındaki 7.3 milyon genç kadın, doğum yapıyor" diyen Dr. Huque, şöyle konuştu:
Dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon ergen anne, düşük yapıyor. Bu ciddi bir rakam. Batı ve Orta Afrika, dünyada ergen doğurganlık hızının en fazla olduğu coğrafyadır. Batı ve Doğu Avrupa ile Pasifik coğrafyaları da en düşük yerler. Ergen doğurganlığı, ağırlıkla gelişmekte olan ülkelerin sorunu. Eğitim düzeyi ve gelir durumu, bu sorunu doğrudan etkiliyor. Ergen gebeliklerin ekonomik sonuçları da çok önemli. Ulusal gelire ve bütçeye farklı maliyetleri var. ABD için bu rakam yüzde 1 iken, Uganda için yüzde 30'lara kadar varabiliyor."
TÜRKİYE’DEKİ DURUM
Dr. Huque, Türkiye'de, ergen gebeliklerin önemli derecede yüksek olduğunu savunarak, şunları söyledi:
Ancak Türkiye'de, son 60 yılda ergen gebelik oranı düzenli olarak hızla azalıyor. Bu azalmaya rağmen Türkiye'de, yılda 91 bin ergen ya da ergenlik çağındaki genç kadın doğum yapmaktadır. Türkiye'de adolesan doğurganlık hızında son 10 yılda azalma var. Günümüzde bu oran yaklaşık binde 29. Batı Avrupa'da bu oran binde 4 civarında. Türkiye'de adolesan doğum hızının en yüksek olduğu kentler, Ağrı, Kars, Muş, Kilis, Van, Siirt, Bitlis, Niğde, Iğdır ve Şanlıurfa'dır. Söz konusu doğum hızının düşük olduğu kentler ise Trabzon, Rize, Tunceli, Artvin, Ordu, Bolu, Eskişehir, Karabük, Gümüşhane, Yalova ve Giresun.
“YETİŞKİNLER, KENDİLERİNİ SUÇLAMALI”
Genç doğurganlığı önlemenin bilinçli ve en etkili aracının, genç ergenleri, okulda tutmak olduğuna değinen Dr. Huque, bunun adolesan doğurganlığı önlemede çok başarı sağlayacağını bildirdi.
Çocuk evliliğini önlemenin de gerekli olduğunu vurgulayan Dr. Huque, şunları belirtti:
Çocuk evliliklerinde, erkek yaşı, gelinden ne kadar fazla olursa erken gebelik sayısı aynı oranda çok oluyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin farkında olmak ve bu eşitliği sağlamak da etkili yöntemler arasında. Ergenlere, cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda bilgi ve erişim kaynaklarını açık tutmak gerekir. Ergen ve genç anneler kendi istekleri doğrultusunda en gelişmiş hizmetlerin sunulmasını sağlamalıdır. Ergenleri ve gençleri suçlamayı bırakmalıyız. Ergenlere ve gençlere, zamanında bilgi, sağlık hizmeti ve danışmanlığı, gerekli alt yapıyı sağlamadıkları için yetişkinler, kendini suçlamalıdır.