A.A
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2011 16:16
Sağlık Bakanlığı, Muğla'da kuş gribi iddialarıyla ilgili olarak yapılan incelemeler sonucunda, biri halen İzmir'de takip edilen hasta olmak üzere 4 kişide mevsimsel grip (iki kişide İnfluenza A H1N1, iki kişide İnfluenza B) virüsü tespit edildiğini, “kuş gribi virüsüne rastlanmadığını” bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden, son günlerde bazı medya organlarında “Muğla'nın Milas ilçesinde insanlarda Kuş Gribi görüldüğüne” dair iddialarla ilgili yazılı açıklama yapıldı.
18 Mart 2011 günü öğle saatlerinde Milas Devlet Hastanesi'ne müracaat eden, akut bronşit ve pnömoni tanısı olan bir hastada solunum yetmezliği ortaya çıktığı ve ambulans helikopterle İzmir'e sevk edildiği belirtilen açıklamada, “Yapılan tüm müdahalelere rağmen aynı gece maalesef vefat etmiştir. Aynı aileden bir kişi daha benzer şikayetlerle hastaneye müracaat etmiş, bu vatandaşımız da ambulansla İzmir'e sevk edilmiştir. Hemen tedavisine başlanılan hastamızdan tanı için numune alınarak Ankara'ya gönderilmiştir. Hastamızın genel durumu iyi olup takip ve tedavisi devam etmektedir” denildi.
Açıklamada, aynı aileden iki kişide benzer hastalık tablosunun tespiti üzerine İl Sağlık Müdürlüğünce vakaların yaşadığı bölgede inceleme başlatıldığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
“Yapılan incelemeler sonucunda, bölgede kanatlı hayvan ölümü tespit edilmemiştir. Her iki vatandaşımızla temaslı olan kişilerin sağlık kontrolleri yapılmış ve numuneleri alınarak Ankara'ya gönderilmiştir. Alınan numunelerin Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi laboratuvarlarında incelenmesi neticesinde; biri halen İzmir'de takip edilen hasta olmak üzere 4 kişide mevsimsel grip (iki kişide İnfluenza A H1N1, iki kişide İnfluenza B) virüsü tespit edilmiş, kuş gribi virüsüne rastlanmamıştır.”
Mevsimsel grip hastalığının, her yıl Kasım-Nisan ayları arasında kuzey yarımkürede yer alan ülkelerde yaygın olarak görüldüğü ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Hastalık, maalesef ölümlere de yol açabilmektedir. Hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşılanmaktır. Ayrıca el yıkama, hapşırık ve öksürük esnasında kâğıt mendille ağzın ve burnun kapatılması, kalabalık ortamların sık sık havalandırılması gibi tedbirler de alınmalıdır. Kuş Gribi halen insandan insana bulaşma özelliği olmayan bir hastalıktır. Hasta ya da taşıyıcı olan kanatlı hayvanlardan insana bulaşabilmektedir. Dünyada halen Endonezya, Mısır ve Vietnam başta olmak üzere bazı ülkelerde insanlarda görülmektedir. Ülkemizde Kuş Gribi virüsü en son 2008 yılında kanatlı hayvanlarda tespit edilmiş olup daha sonraki dönemde görülmemiştir. Ülkemizin kuş göç yolları üzerinde olması nedeniyle hastalık takibine sürekli olarak devam edilmektedir.”