Güncelleme Tarihi:
Uludağ Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Uğurtaş, California Üniversitesi Omurgalı Hayvanlar Müzesi araştırmacılarından Dr. Theodore J. Papenfuss ve Rusya Bilimler Akadesi'nden Dr. Nikolai L. Orlov'un yeni yılan türleri konusunda yaptıkları çalışmalar sırasında bugüne kadar Türkiye'de görülmeyen kobra türü yılan, Şanlıurfa yakınlarında yakalandı.
Gece arazide yakalanan kobranın, türünün tüm özelliklerini taşıdığını belirten Yrd. Doç. Dr. Uğurtaş, bilimsel adı ''Waterinnesiaaegyptia'' olan kobra yılanının ''Mısır Kobrası'' veya ''Siyah Çöl Yılanı'' olarak adlandırıldığını söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Uğurtaş, bulunan kobranın, Güneydoğu'da yaşayan bir yılan türü olan ''kara yılan'' ile karıştırıldığı için bölgedeki insanlar tarafından ayırt edilemediğini belirtti. Genellikle gizli yaşam süren bu yılanın Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye, Ürdün, Irak, İran, Kuveyt ve Suudi Arabistan gibi sıcak bölgelerde yaşadığını hatırlatan Uğurtaş, kobranın bu ülkelerden yurdumuza girerek, yayılmışolabileceğini kaydetti.
Uğurtaş, kobranın biyolojik yapısının incelendiğini de ifade ederek, bu yılan türünün Şanlıurfa'da bulunması ve ülkemizde yaşadığının tespitinin ''Russian Journal of Herpetology'' adlı uluslararası Rus bilim dergisinin son sayısında da yayınlanarak bilim dünyasına duyurulacağını bildirdi.
KOBRA YILANI
Zehirli oldukları için önemli yılanlar arasında sayılan kobranın zehiri özellikle sinir sistemine etki ediyor. Isırılan yere ve akıtılan zehirin miktarına bağlı olarak hastada solunum felci sonucu ölümler görülebiliyor.
Hindistan'da yaÅŸayan ve ''Åžah Kobra'' olarak adlandırılan türleri sayesinde ünlenen kobra yılanının zehiri tıpta da kullanılıyor. Bazı ilaçların hammaddesi olan zehirin elde edilmesi amacıyla kobra çiftlikleri kurulduÄŸu da biliniyor.Â
Â