Türkiye'de kara listeye alınan Hollandalı gazeteci konuştu: Şaşkınım

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede kara listeye alınan Hollandalı gazeteci konuştu: Şaşkınım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2013 01:20

Hollandalı gazeteci Bram Vermeulen'ın geçerli bir çalışma izni ve basın kartı olmasına karşın şubat ayından bu yana Türkiye'ye girişlerde sorun yaşadığı ve kara listeye alındığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Türkiyede kara listeye alınan Hollandalı gazeteci konuştu: Şaşkınım
Türkiye kamuoyu durumdan, hafta başında Hollanda basınında yer alan haberlerin ardından, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Danışmanı ve Avrupa Parlamentosu'nun Yeşil Sol grubunun eski üyesi Joost Lagendijk'ın bugünkü Zaman gazetesinde yer alan köşe yazısı sayesinde haberdar oldu.

SINIR DIŞI EDİLMEDİM
Hollanda devlet televizyonu NOS ile NRC Handelsblad gazetesinin temsilcisi olarak 2009 yılından bu yana Türkiye'de bulunan ve Irak'tan Yunanistan'a bölgeyle ilgili haberler yapan Vermeulen, yaşananları Hürriyet'e anlattı:

Öncelikle şunu söyleyeyim, bir yanlış anlaşılma olmasın: Sınır dışı edilmedim, hala Türkiye'de, İstanbul'dayım.

Haberin Devamı

OLUMSUZLUK OLSAYDI BEKLEMEZDİK

Çetin AYDIN/İSTANBUL

Hollandalı gazeteci Bram Vermeulen'in Türkiye tarafından kara listeye alındığını ve sebep gösterilmeden Ocak ayında sınır dışı edileceğini iddiaları ile ilgili üst düzey bir emniyet yetkilisi, "Kayıtlarımıza göre durumunda herhangi bir olumsuzluk gözükmüyor. Sınır dışı edilmeyi gerektirecek bir durumu yok. Durumunda herhangi bir olumsuzluk söz konusu olsaydı, ikamet yenileme zamanı beklenmeden, diğer ülkelerde olduğu gibi sınır dışı edilirdi. Şu an için böyle bir durumu yok. İddialar gerçekleri yansıtmıyor, gerçek dışı" dedi.

MART AYINDA FARK ETTİM
12 Şubat tarihinden bu yana kara listedeymişim, bunu mart ayında yurt dışından Türkiye'ye geldiğimde fark ettim.

Ülkeye girmeye çalıştığımda pasaport kontrolündeki bilgisayar ekranlarında adımın yanında bir işaret çıktı ve havaalanı güvenliğine götürüldüm.

31 ARALIK’TAN SONRA NE OLACAK?
İki saat boyunca orada tutuldum. Sorgulanmadım. Sadece telefonlar edildi, fakslar gönderildi ve sonuçta hakkımda bir güvenlik sorunu olduğunu, Türkiye'nin benim için yasak olduğu anlaşıldı. Ancak 31 Aralık'a kadar geçerli bir basın kartım ve çalışma iznim olduğu için nihayetinde geçişime izin verildi.

31 Aralık'ta bunların geçerliliği sona erdikten sonra Türkiye'ye giremeyeceğimden korkuyorum. Bana izinlerimin yenilenmeyeceğini söylemediler ama... Zaten bu yılın sonunda yeniden Afrika'ya dönmeyi düşünüyorum ama Türkiye'ye de gelmek istiyorum. Bu ülkeyi seviyorum, burada birçok arkadaşım var.

ÖDÜLLÜ GAZETECİ

Hollandalı gazeteci Bram Vermeulen, mesleğine 2001 yılında başladı. 2009 yılına kadar Hollanda devlet televizyonu NOS News ve liberal duruşuyla tanınan NRC Handelsblad gazetesinin temsilcisi olarak Johannesburg'da çalışan Vermeulen, 2008'de Zimbabwe seçimleri sırasındaki haberleriyle "Yılın Gazetecisi" ödülüne layık görüldü.

2009'da Türkiye'ye yerleşen Vermeulen, o tarihten bu yana Irak'tan Yunanistan'da Türkiye ve komşularıyla ilgili birçok haber yaptı. Afrika'daki günlerini, "Help, ik ben blank geworden" (İmdat, ben beyaz adam oldum) isimli kitabında anlatan Vermeulen, 2011 ve 2012 yıllarında da "In Turkije" (Türkiye'de) ve "Langs de grenzen van Turkije" (Türkiye'nin sınırları boyunca) isimli iki belgesel nitelikli dizi çekti. Vermeulen son olarak 2013'te en iyi serbest yabancı gazeteci seçildi.

Vermeulen'ın Türkiye'de yaptığı haberlerin içeriği ağırlıklı olarak siyasi. Ancak spor, eğlence, günlük hayat gibi konularda da sık sık haberler yapıyor. Vermeulen ülkesinde sözüne güvenilir, tarafsız, nitelikli bir muhabir olarak tanınıyor.

BU GİZLİ BİR DOSYA
Bu gizli bir dosya, İçişleri Bakanlığı'nın denetiminde. Oraya da başvurduk, mektup yazdık ama açıklama yapmayı reddettiler.

Hatta bir seferinde Kumkapı'daki yabancılar şubesine gönderildim. Polis memuru dosyamı görür görmez beni sınır dışı etmeye kalktı. Avukatımın müdahalesi ve iznimin hala geçerli olması nedeniyle süreç durduruldu.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI’NA BİLE BAŞVURDUM
Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı'na, Başbakanlık'a, İçişleri Bakanlığı'na, büyükelçiliğe, yerel polise başvurdum ama hiç kimse bana neden kara listeye alındığımı açıklamıyor. Örneğin Cumhurbaşkanı Gül'ün sözcüsü hemen telefon edeceğini söyledi. Ancak o da bir açıklama elde edemedi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın diplomatik müdahalesi bile etkili olmadı. Oradaki diplomatlar Türk diplomatlarla temas kurdu ama bir sonuca ulaşılamadı. Hala kara listedeyim.

SON ÇARE HABER YAPTIM
Son olarak 12 Ekim'de Türkiye'ye geldim. Ondan önce Türk Konsolosluğu bana sorunu çözeceği ümidiyle vize de vermişti ancak yine de kenara çekildim. O sırada "31 Aralık'tan sonra turist vizesiyle gelsem ne olur?" dedim, ülkeye giremeyeceğim söylendi.

Haberin Devamı

Ben de son çare olarak bu durumu haberleştirmeye karar verdim.

İLK DEFA BİR GAZETECİNİN BAŞINA GELİYOR
Neden böyle bir şey yaşadığımı bilmiyorum ve asıl sorun bunun açıklanmıyor olması. Avukatlarım bunun kanunsuz bir uygulama olduğunu söylüyor. Ancak bildiğimiz bir şey var ki Gezi'yle alakası yok, daha öncesinden olan bir durum. Daha önce hiçbir yabancı gazetecinin başına da gelmemiş bir muamele.

Demokratikleşme paketinin açıklanması, Türkiye'nin AB müzakerelerinin yeniden başlaması gibi gelişmeler yaşanırken böyle bir olay tam tersine gitmek anlamına geliyor.

ŞAŞKINIM
Ben aktif ve Türkiye'de yaptığım çalışmalarla ödüller almış bir gazeteciyim. 2013'te en iyi serbest yabancı gazeteci seçildim. 2011 ve 2012'de çektiğim Türkiye'yle ilgili belgeseller büyük beğeni topladı.

Haberin Devamı

Televizyonlarda tartışma programlarına konuk olduğumda Hollanda kamuoyunun Türkiye'yle ilgili önyargılarını yıkmaya, toplumsal incelikleri onlara aktarmaya çalıştım. Tüm bu nedenlerden dolayı başıma böyle bir şey gelmiş olmasından şaşkınım.

seturan@hurriyet.com.tr

Sevin TURAN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!