Güncelleme Tarihi:
Dünya genelinde 17 ülkede devam eden ve on iki yıllık ileriye dönük epidemiyolojik bir araştırma olan “PURE” çalışmasının sonuçları belli oldu.
Türkiye ayağı Metabolik Sendrom Derneği tarafından yürütülen çalışma ile Türkiye'de bulaşıcı olmayan hastalıklar konusunda en önemli veri tabanını oluşturuldu. İstanbul, Kocaeli, Nevşehir, Aydın, Antalya, Samsun, Malatya ve Gaziantep yürütülen ve toplam 4 bin 57 kişinin katıldığı PURE çalışmasına, kırsal ve kentsel bölgeden ve düşük, orta, yüksek ekonomik gruplardan 35-70 yaş arası 2 bin 463 kadın, bin 594 erkek kişi alındı. Çalışma kapsamında 2 bin 578 hane ziyaret edildi ve buralarda tüm hane halkına ait bilgiler toplandı.
Metabolik Sendrom Derneği Başkanı ve PURE Çalışması Ulusal Koordinatörü Aytekin Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmada en çok öne çıkan sonucun diyabet değerleri olduğunu söyledi. Çalışmaya katılanların 12 yıl boyunca takip edileceğini belirten Oğuz, 3 yılda bir ölçümlerinin yineleneceğini ve yeni veriler toplanacağını kaydetti.
Diyabet, kentlerde 2 kat daha fazla
Türkiye'de diyabet görülme sıklığının artış gösterdiğinin tespit edildiğini belirten Oğuz'un çalışma sonucuna ilişkin verdiği bilgiye göre, 35-70 yaş aralığında yüzde 14,7 oranında diyabet görülüyor. Pre-diyabeti olan yani gizli şekeri olanların oranı ise yüzde 9,6. Diyabeti ve pre-diyabeti olan kişilerin oranı yüzde 24-25 civarında bulunuyor.
Yapılan çalışmaya göre 35 yaş üstü 4 kişiden birinin kan şekeri değerleri normal sınırında değil. Her 4 diyabetliden 3'ü kan şekerini kontrol edemiyor. Diyabet sıklığı 50 yaşından sonra artış gösteriyor, 60 yaşından sonra oran yüzde 30'lara çıkıyor. Diyabet görülme sıklığı kentlerde diğer illere oranla yüzde 2 oranında daha fazla görülüyor.
Kadınlarda obezite oranı daha yüksek
Çalışmaya göre, birçok ülke için ciddi sağlık sorunlarından biri haline gelen obezite Türkiye'de sinyal veriyor. Türkiye'de 35-70 yaş arasındaki nüfusun yüzde 52'si obez ve yüzde 34'ünün fazla kilolu çıkıyor. Kilosu normal değerlerde olanlarının oranın ise yüzde 13,6'larda kalıyor.
Obezitenin yaygınlığı açısından kırsal ve kentsel bölgelerde belirgin bir fark çıkmıyor. Obezite en çok kadınlarda görülüyor. Kadınların yüzde 10'u, erkeklerin yüzde 20'si normal kiloya sahip bulunuyor.
Günlük kişi başına en az 2 bin kalori tüketiliyor ve toplam kalorinin yüzde 50'si karbonhidrattan alınıyor.
Türkiye'de 35-70 yaş arasında yüzde 42 olan hipertansiyon görülme sıklığı, kadınlarda yüzde 45, erkeklerde yüzde 37,5 olarak, yüksek kolestrolü bulunanların oranı ise yüzde 55 olarak saptandı.
Çalışmaya göre Türkiye'de metobolik sendrom görülme sıklığı yüzde 35,8. Erkeklerle 102, kadınlarda 88 santimetrenin üzerinde bel çevresi kalınlığı olanlarda görülen metobolik sendrom oranı Avrupalıların önerdiği ölçüler dikkate alınarak bir hesaplama yapıldığında yüzde 42,7'ye yükseliyor. Metabolik sendrom görülme oranı 35 yaşında yüzde 21, 50'li yaşlarda yüzde 40, 60'lı yaşlarda ise yüzde 50'ye yükseliyor.