Güncelleme Tarihi:
Sistem, ilk olarak özel hastanelerde, daha sonra üniversite ve son olarak Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde uygulanacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Karaşen, yaptığı açıklamada, herkesin sağlık hizmetinden yararlanabilmesi, kaliteli ve doğru bir hizmet verilebilmesi için Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm bakanlıkların çalışma yaptığını, daha iyi ve daha kaliteli sağlık hizmetini amaçladıklarını söyledi.
Sağlık karnesi ile muayeneyi yıllar önce kaldırdıklarını, onun yerine TC kimlik numarası ile muayene kolaylığı getirdiklerini belirten Karaşen, şimdi bazı kişilerin başkasının kimlik kartıyla muayene şeklinde suiistimallerde bulunduğunu ifade etti. Karaşen, ayrıca “Yapılan incelemelerde, hasta gitmese de TC kimlik numarası kullanılarak muayene, tetkik veya tedavi yapılmış gibi faturalar çıkıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor” dedi.
SİSTEM NASIL OLACAK?
Yeni bir sistemle suiistimallerin önüne geçilebileceğini anlatan Karaşen, “Yeni sistem dünyada da belki bir ilk olacak” dedi.
Karaşen, yeni sisteme göre vatandaşların muayene olmadan ya da tetkik yaptırmadan önce mutlaka sağlık hizmeti alacağı kuruma gideceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Burada avuç içindeki haritasını okutturacak ve kimlik bilgileri ile kontrol yapılacak. İlk müracaatta avuç içindeki damar haritası rakamsal kodlara dönüşerek veri tabanına aktarılacak ve bunun karşılığındaki kimlik bilgileri daha sonraki müracaatlarda kimlik doğrulaması yapılarak muayene için provizyon verilecek.”
EN SON SAĞLIK BAKANLIĞI HASTANELERİNDE UYGULANACAK
Farklı kişilerin kimlik numarası ile muayene olan hatta doğum yapanlara rastlandığını, doğan çocuğun hukuki olarak kime ait olduğu gibi sorunlarla bile karşılaşıldığına dikkati çeken Karaşen, “avuç içi damar haritası okutma sisteminin 2012 yılının ikinci yarısında” uygulamaya gireceğini söyledi. Karaşen, “Çünkü, bununla ilgili hem sistem hem hukuki hem de teknolojik olarak birtakım hazırlıkların yapılması gerekiyor. İlk olarak özel hastanelerden başlamak istiyoruz, daha sonra üniversite hastaneleri ve en son Sağlık Bakanlığı hastanelerine bu uygulamayı getirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.