AA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2013 15:07
MHP Elazığ Milletvekili ve TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Üyesi Enver Erdem, Türkiye'de 100 bin telefonun aynı anda dinlenmesine imkan sağlayan bir sistem olduğunu öne sürdü.
Erdem, partisinin İstanbul Milletvekili Atila Kaya ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu'nun raporu ile ilgili muhalefet şerhlerine ilişkin açıklama yaptı.
Toplumda dinlenmelerin adeta paronayaya dönüştüğünü belirten Erdem, bunun nedeninin, herkesin cep telefonu aracılığıyla sağladığı iletişimin tespit edilebiliyor olmasından kaynaklandığını söyledi. Erdem, Türkiye'de 100 bin telefonun aynı anda dinlenmesine imkan sağlayan bir sistemin söz konusu olduğunu iddia etti.
Komisyona çağrılan konuklardan edindikleri izlenime göre, aslında yasadışı dinleme olaylarının faillerinin istenildiğinde kısa sürede tespit edilebileceğine dikkati çeken Erdem, ancak iktidar mensuplarının böyle bir çabasanın olmadığı izlenimi edindiklerini savundu.
Erdem, toplam 205 sayfadan oluşan komisyon raporunun yalnızca 25 sayfasının yasadışı dinlemelere yönelik olduğunu, geri kalan bölümün, yasal mevzuatların tekrarından oluştuğunu dile getirdi.
Yasadışı dinleme ve görüntü kayıtlarının aslında milli güvenlik sorunu olduğunu belirten Erdem, "En son Başbakan'ın ofisinde böcek bulunmasının ardından durumun vehameti yeniden gündeme geldi. Bu dinlemelerin yapılabiliyor olmasının bir nedeni de yazılım, donanım ve işletim sistemlerinin milli olmamasından kaynaklanıyor" dedi.
Enver Erdem, bu sorunun önüne geçebilmek için öncelikle yasadışı dinleme faaliyetlerinde bulunan kişilerin tespit edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Atila Kaya da Meclis'te kurulan araştırma komisyonlarının AK Parti'ye hizmet eden birimler haline dönüştürülmeye ya da işlevsiz hale getirilmeye çalışıldığını iddia etti. Kaya, komisyona davet edilen bazı konukların, AK Parti'li üyelerle bir konu hakkında fikirleri çatışması halinde susturulmaya çalışıldığını ya da bazı sorularla sıkıştırılmak istendiğini öne sürdü.
Demokratik hukuk devletlerinde, yasadışı dinleme gibi olaylarda sorumluluğun iktidarda olduğunu belirten Kaya, ancak buna rağmen, iktidarın, bu olayların faillerini belirlemek gibi bir çaba içinde olmadığını iddia etti.