Güncelleme Tarihi:
Japon İlaç firması Astellas tarafından düzenlenen Türk ve yabancı cerrahların buluştuğu 'Transplantasyonun (Organ Nakilinin) Yarınını Değiştirenler' toplantısında Türkiye’de 60.000 hastanın organ bulamadığı için ölümü beklediği yönündeki çarpıcı gerçek ve bunun çözümü için yapılması gerekenler ele alındı.
Uzmanların çözüm için ortak görüşü ise akrabalık dışı nakillerin serbest bırakılıp havuz sistemi oluşturulması ve böylece organ nakli bekleme sorununun büyük ölçüde ortadan kaldırılması oldu.
Türkiye’de beyin ölümlerindeki bağış miktarının Avrupa’nın üçte biri oranında olması, toplumun bu konuda daha kapsamlı bilgilendirilmesi ve uluslararası kurallara paralel düzenlemelerin getirilmesi de altı çizilen diğer konulardı.
ÇÖZÜM HAVUZ SİSTEMİNDE
Toplantıya Hollanda’dan katılan organ nakli uzmanı Prof. Dr. Van Hoof, "Türkiye’de organ bulunamadığı için insanlar ölüyor. Halbuki havuz sistemiyle akrabalık dışı nakillerin önü açılırsa, organ bekleyen hasta kalmaz" tespitini yaptı.
Akrabalık dışı nakillerle ilgili ülkesindeki uygulamayı anlatan Van Hoof, organ bekleyen hastaların isimlerinin doktorların görebildiği bir havuzda toplandığını ve uygun olan hastaya hiçbir akrabalık bağı aranmadan naklin yapıldığını kaydetti.
Van Hoof, "Bağışçıların listesini sadece doktorlar görebiliyor. Alıcı ile verici birbirlerini kesinlikle tanımıyor ve herhangi bir ticarete konu olmadan organ nakliyle ilgili prosedür yerine getiriliyor” dedi.
Aynı toplantıda söz alan, Bilim Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Ata Bozoklar, Türkiye'de organ nakli yapan merkez ve uzman sayısı her geçen gün artsa da yeterli organ bağışı yapılamadığı için giderek uzayan hasta bekleme listelerine bir türlü çözüm üretilemediğini söyledi. Bozoklar da, akrabalık bağı aranmadan naklin yapılabilmesi için havuz sisteminin gerekliliğine işaret etti.
SGK’NIN YÜKÜ 1 MİLYAR DOLAR AZALIR
Organ nakli insanların hayatı için taşıdığı kritik önemin yanı sıra devletin bütçesi için de önemli bir konu.
Uzmanlar, örneğin böbrek konusunda diyaliz alan veya nakil yapılan hastaların birinci yıldaki maliyetinin hemen hemen aynı olduğunu ancak birinci yıldan sonra nakil olan hastanın maliyetinin yarı yarıya düştüğünü belirtiyor.
Bu, gerekli nakiller yapılırsa, devletin diyalizli hastalar için her yıl ödediği 2 milyar doların üzerindeki maliyetin, ikinci yıldan sonra 1 milyar dolar sınırına gerileyeceği anlamına geliyor.
TÜRKİYE SAĞLIKTA İLERİ
Türkiye'nin sağlık tarafında çok hızlı gelişim kaydeden bir ülke olduğuna dikkat çeken Astellas Türkiye Genel Müdürü Piet Dury ise 2011'de ülkemize yönelik olumlu beklenti içinde olduklarını belirtti.
Dury, "Türkiye'de zenginlik arttıkça, sağlık talebi de artıyor. Hükümetin de bu talepleri karşılamak için tahhütleri yerine getirme çabası bulunuyor.
Türkiye'de tıbbi bakım standartları iyi, yabancı hastalar buraya geliyor, iyi hekimleriniz var. Bu da Türkiye için beklentilerimizi artırıyor" dedi.