Güncelleme Tarihi:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı'nca, Ruh Sağlığı Haftası kapsamında düzenlenen “Kronik Psikozlar ve Özürlüler Yasası” konulu sempozyum, Şişli Etfal Hastanesi Konferans Salonu'nda yapıldı.
Sağlık Daire Başkanı Dr. Mustafa Güveli, yaptığı konuşmada, büyükşehir belediyesinin özürlülere yönelik bugüne kadar yaptığı ve yapacağı hizmetler hakkında bilgi verdi. Dr. Güveli, sorunların çözümünde işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı.
Şişli Etfal Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi Doç. Dr. Oğuz Karamustafalıoğlu, dünyada hayat kalitesini etkileyen ilk 10 hastalıktan 5'inin ruhsal hastalıklar olduğunu söyledi.
Şizofrenin nedeninin hala belirlenemediğini ifade eden Doç. Dr. Karamustafalıoğlu, erkeklerde kadınlardan daha erken yaşlarda görülmeye başlandığını ve insanların en verimli oldukları 20-40 yaşları arasında görüldüğünü anlattı.
Şizofrenin Türkiye'de yaygınlık oranının da yüzde 1 olduğunu belirten Doç. Dr. Karamustafalıoğlu, “Türkiye'de 20-40 yaş grubundaki nüfusa bakıldığında, 250 bin şizofren hastası bulunuyor” dedi.
Bu hastalığın fonksiyon ve üretim kaybına yol açan 10 hastalıktan biri olduğunu belirten Doç. Dr. Karamustafalıoğlu, şizofrenlerin sadece yüzde 10'unun tam gün bir işte çalışabildiğini, bunun da az gelirli ve gözetimli işler olduğunu söyledi.
“YÜZDE 50'SİNDE DEPRESYON GÖRÜLÜYOR”
Şizofren hastalarının en az yüzde 50'sinde hastalığın bir döneminde depresyon görüldüğünü belirten Doç. Dr. Karamustafalıoğlu, bu hastalarda intihar riskinin de yüksek olduğunu kaydetti.
Doç. Dr. Karamustafalıoğlu, hastalığın hayatın bir çok alanını etkilediğini dile getirerek, şizofreni hastalarının ölüm oranının beklenenden daha yüksek olduğunu, normalde 76 olan ortalama ölüm yaşının da 61 olduğunu belirtti. Doç. Dr. Karamustafalıoğlu, “Bu da hastaların daha çok sigara ve içki içmesinden kaynaklanıyor. Bu nedenle ailelerin şizofreni hastalarına daha iyi bakmaları gerekiyor” diye konuştu.
ABD'de yılda 18-65 yaş arasında 2.6 milyon kişiye psikiyatrik yeti yitimi nedeniyle ödeme yapıldığını belirten Doç. Dr. Karamustafalıoğlu, Türkiye'de de bunun teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Karamustafalıoğlu, ödemelerin gerekirse hastaların temsilcilerine yapılabileceğini belirtti.
Özürlüler İdaresi Başkanlığı'ndan uzman Tayyar Kuz da, Özürlüler Yasası'nın “devrim” niteliğinde yenilikler getirdiğini belirterek, yasa hakkında bilgi verdi.