Türkiye'de 2 milyon kişi kanser riski altında

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede 2 milyon kişi kanser riski altında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2002 15:24

Türk Kanser Derneği Başkanı Prof. Dr. Ergun Göney, Türkiye'de en az 2 milyon kişinin kanser riski altında bulunduğunu belirterek, erken teşhis ve tedavinin önemini vurguladı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Göney, ''Kanser Haftası'' nedeniyle Şişhane'deki dernek merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ülkede her yıl yaklaşık 200 bin kanser hastasının teşhis ve tedavisinin yapıldığının tahmin edildiğini söyledi.

Kanserin, ölüme sebep olan hastalıklar arasında ikinci sırada olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Göney, ''Yapılan çalışmalarda, yeni doğan her 10 kişiden üçünde hayatlarının bir döneminde kanser gelişebileceği ortaya çıkmıştır. Buna göre, ülkemizde en az 2 milyon insan kanser riski altında'' diye konuştu.

Erkeklerde daha çok akciğer ve prostat, kadınlarda ise meme ve rahim kanserlerinin görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Göney, kanser sebepleri arasında kimyasal kanserojen maddeler, sigara, genetik, aşırı güneş ışınları, virüsler, hepatit-b ve çevresel faktörlerin yer aldığını belirtti.

''Kanser, erken teşhisi yapıldığında tedavisi mümkün olabilen bir hastalıktır'' diyen Prof. Dr. Göney, hemen bir hekime başvurulması gereken durumları da şöyle ifade etti:

''Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı. Memelerde veya başka yerlerde görülen şişlik ve sertlikler. İyi olmayan yaralar, büyük ve küçük aptesti yapmaktaki değişiklikler. Ses kısıklığı ve sebepsiz öksürük. Yutkunma ve hazım bozukluğu. Ben ve siğillerin şekil değiştirmesi.''

KATKI MADDELİ YİYECEKLERE DİKKAT 

Besin sanayiinde daha çok, uzun süre saklanması gereken yiyeceklerde kullanılan katkı maddelerine de dikkati çeken Prof. Dr. Göney, bunlardan bazılarının kanserojen etkisi nedeniyle yurtdışında yasaklandığını söyledi. Prof. Dr. Göney, taze sebze tüketilmesi önerisinde bulundu.

Dernek Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Gürcan Ünal da her 10 kadından birinin, hayatlarının bir döneminde meme kanserine yakalandığına dikkati çekerek, ''Meme kanserinde erken teşhisve tedaviyle yüzde 90-95 oranında iyileşme sağlanıyor'' dedi.

Prof. Dr. Ünal, kadınların her ay kendi kendilerini kontrol etmeleri, 40 yaşından sonra da yılda bir kez doktora gitmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!