Güncelleme Tarihi:
“İsrail, BM Genel Sekreteri’nin panelinin filo olayıyla ilgili raporunun yayımlanmasını memnuniyetle karşılamıştır. Rapor olayın öncesinde, sırasında ve sonrasında yaşanan olaylarla ilgili ciddi ve kapsamlı bir belgedir.
“İsrail olayla ilgili olarak, en yüksek uluslararası standartlara uygun şekilde kendi soruşturmalarını yürütmüştür. Ancak BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a bir iyi niyet jesti olarak ve Türkiye’den gelen özel rica üzerine, İsrail bu benzersiz uluslararası soruşturmaya katılmayı kabul etmiş ve süreç boyunca Panel’le tam bir işbirliği içinde olmuştur.
“BM Paneli’yle kurulan kapsamlı işbirliğinin bir parçası olarak İsrail kendi soruşturmasının sonuçlarını (Turkel Raporu ve ilgili belgeler) BM ile paylaşmıştır. Bu adım İsrail’in Genel Sekreter’e duyduğu derin saygı ve panelin çalışmaları sürecinin kredibilitesi dolayısıyla atılmıştır. İsrail aynı zamanda Panel’e çalışmalara tam işbirliğiyle katkıda bulunan bir üye, Yosef Ciechanover, göndermiştir.
“İsrail, Panel’in deniz ablukasının ve, uluslararası sular dahil, uygulanma biçiminin yasal olduğu sonucuna vardığının altını çizmektedir. Panel ayrıca İsrail’in Hamas şiddetinden ve Gazze’ye silah ticaretinden kaynaklanan meşru güvenlik kaygılarının bulunduğu ve bu kaygıların deniz ablukasının uygulanmasına izin verdiğini de ifade etmiştir. Raporda ayrıca İsrail Savunma Güçleri’ne mensup askerlerin yolculardan önemli, organize ve şiddet dolu bir direnişle karşılaştığı, kendilerini korumak için güç kullanmak zorunda kaldıkları belirtilmiştir. Filo organizatörlerinin şiddet motivasyonları aydınlığa çıkarıldı ve Panel açık bir dille bundan sonra düzenlenecek filolara son verilmesini istedi. Ayrıca Gazze’ye yapılacak her türlü yardımın İsrail ve Filistin Yönetimi hükümetiyle danışarak, kabul edilmiş kara geçişleri üzerinden yapılması gerektiği vurgulanmıştır. İsrail Savunma Güçleri askerlerinin eylemleriyle ilgili olarak İsrail, askerlerin Panel’in tanımıyla şiddet dolu provokasyonlara ve hayatlarına yönelik tehditlere karşı kendilerini müdafaa ettiklerini doğrulamaktadır.
“Türkiye’yle ilişkiler, geçmişte de bugün de İsrail için çok önemlidir. Bu doğrultuda, İsrail her iki ülkenin de filo olayını arkasında bırakıp ilişkilerini düzeltmesini sağlayacak ikili anlaşmalara varılması için önemli çaba göstermiştir. BM Genel Sekreteri’nin Panel Raporu’nun yayımlandığı bu dönemde, bu yönde bir uzlaşıya varılmasını ummaktayız.
“İsrail olay sırasında yaşanan her türlü can kaybı ve yaralanma için üzüntü duymaktadır. İsrail kendi adına Panel’in raporunu kabul etmekte ve Türkiye’nin bağları yeniden kurup iki ülkenin de çıkarına olan ilişkileri yeniden geliştirmek adına İsrail’le işbirliği yapacağını ummaktadır.”