Güncelleme Tarihi:
Türkiye dışında başka bir ülke için bu burs programı uygulanmıyor. Bursiyerler en fazla 12 aylık dönemlerde AB üyesi ülkelerdeki bir üniversitede veya üniversiteye eş değer bir kuruluşta yüksek lisans eğitimi görüyor veya araştırma programlarına katılıyor. 20 yıllık dönemde kamu çalışanlarından özel sektör temsilcilerine, üniversite öğrencilerinden akademisyenlere, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden yerel yönetim çalışanlarına kadar yaklaşık 1.400 kişi bu burstan yararlandı. Bursiyerler Avusturya, Almanya, Yunanistan, İrlanda, Lüksemburg, Belçika, Fransa, İtalya, Hollanda ve İngiltere’de eğitim alıyor. 40 farklı eğitim kurumunda 31 farklı müktesebat başlığında eğitim alan bursiyerlerin en çok tercih ettiği üniversite London School of Economics and Political Science. Teknik desteği Türk Eğitim Derneği ve WYG Group yürütücülüğündeki programda bu yıl en çok tercih edilen müktesebat başlığı Yargı ve Temel Hukuk oldu. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik, Sosyal Politika ve İstihdam, Bilgi Toplumu ve Medya da diğer ilgi gören başlıklar arasında yer alıyor.
1400 AB uzmanı
AVRUPA Birliği (AB) müktesebatı konusunda bilgi sahibi personel ihtiyacının karşılanması için özel eğitim alan hukukçu, sosyal güvenlik uzmanı, belediyeci ve ekonomist sayısı 1400’ü geçti. 1989’da Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında yapılan anlaşma ile başlayan Jean Monnet Burs Programı bir kişiye ortalama 30 bin Euro harcıyor, toplamda yıllık 3.1 milyon Euro destek veriyor. Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya, “2005’teki müzakereler başlayınca ortalama 15 milyar Dolar yabancı sermaye girişi oldu” dedi. Brüksel’deki Jean Monnet Burs Programı’na katılan öğrencilerle ilk buluşmada AB Daimi Temsilcisi Selim Yenel ve diğer yetkililerle biraraya gelen Bakan Yardımcısı Büyükkaya şunları söyledi: “50 yıllık macera bu. Türkiye tarih boyunca hep Batı’ya yürümüş. Biz, hep buraya koşmuşuz. Zenginlik burada. Batılıları en fazla etkileyen Türkler. Bazen kültür alışverişi, bazen korku olmuş. Her öğlen çan çalar. Bu çanın anlamı “Unutmayın Türkler ve Müslümanlar var” der. En fazla çekildiğimiz dönem de bu zaman. Barış ve medeniyet projesi ile Avrupa ile içiçe olmaya çalışıyoruz. Önyargılar ortada. Birbirimizle beraber yaşamaya başlayınca geçmişten gelen önyargılar ortadan kalkmalı. Bu devlet politikasıdır. AB ile olan ilişkilere önem veriyoruz. İhmal etmemiz söz konusu değil. İslam dünyası, Türkiye’yi model alıyorsa AB ilişkileri ile oldu. Biz de İran gibi kalsaydık, örnek ülke olmazdık.” TÜSİAD’ın araştırma ve yurtdışı doktor ve master için bugüne kadar 135 bin kişiyi yurtdışında eğitime gönderdiğini söyleyen Büyükkaya, 2023’te bu sayının 5 milyona yaklaşacağını vurguladı. Büyükkaya, “AB şu anda ekonomik problem yaşıyor. Bu ekonomi çatısı ve yapısını da tartışılır hale getirdi. AB acaba bu işin içinden nasıl çıkacak? Türkiye’ye ihtiyaç artıyor. Artık, tersine göç var. Bazı il ve ilçeler tamamen yabancıların yaşadığı yerler haline geldi. Tablo hızla değişiyor. Değişen tablo oyunun kurallarını da değiştirdi. Bizi alsınlar, almasınlar biz kendimize çeki düzen veriyoruz” dedi.
AJANDA
SBS ve Parasız Yatılı başvuruları cuma bitiyor
ORTAÖĞRETİM Kurumlarına Geçiş Sistemi Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve Parasız Yatılı ve Bursluluk Sınavı (PYBS) başvuruları, cuma günü sona erecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı 2013-SBS Başvuru Kılavuzu’na göre, 8. sınıf öğrencilerinin gireceği sınava başvurular, 22 Mart’ta kadar yapabilecek. Öğrencilerin sınav giriş belgeleri, 27 Mayıs’ta internette yayımlanacak. Sınav 8 Haziran’da düzenlenecek, sonuçları ise 12 Temmuz’da duyurulacak. 2013-PYBS Sınav Kılavuzu’nu göre de 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11 sınıf öğrencileri de 22 Mart’a kadar sınava başvurabilecek. 5, 6, 7, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri 9 Haziran’da, 8. sınıf öğrencileri ise 8 Haziran’da sınava girecek. Öğrencilerin sınav giriş belgeleri 27 Mayıs’ta dağıtılacak. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ilkbahar dönemi başvuruları ise 20 Mart Çarşamba günü sona erecek. ALES’e başvurmak isteyen adaylar, 2013-ALES İlkbahar Dönemi Kılavuzu ile aday başvuru formuna ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşarak başvurularını Çarşamba gününe kadar yapabilecek.
Öğretmenlere iklim değişikliği eğitimi
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, öğretmenlere ‘İklim Değişikliği Eğitimi’ vermeye başladı. TÜBİTAK (TÜSSİDE) ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen “İklim Değişikliği’nin Etkileri ve İklim Değişikliğine Uyum Konusunda Farkındalık Geliştirme Projesi” kapsamında ortaöğretim öğretmenlerine bu eğitim veriliyor. Kocaeli TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde yaklaşık 500 öğretmen bu konuda bilgilendirilecek. İlki 10-13 Mart arasında yapılan seminerin ikincisi 17 Mart’ta başladı. Konya ve Kayseri’den gelen öğretmenlerin katıldığı eğitim 20 Mart akşamı sona erecek. Seminerler nisan ayının ortasında son bulacak.
Teknolojik atık kampanyası
İLKOKUL 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri ömrünü tamamlamış veya yeniden kullanımı mümkün olmayan e-atıkların geri dönüşümünün yapılabilmesi için kampanya başlattı. Irmak Okulları Küçük Bilişimciler Kulübü’nün kampanyası ile atıklar, Akademi Çevre Firması tarafından 1 Nisan’a kadar alınacak.