Hayri ÇETİNKAYA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2007 00:00
Türkiye pazarına Yibitaş Lafarge’ı 535 milyon Euro’ya alarak giren Portekizli Cimpor’un Türkiye İcra Kurulu Başkanı Edney Vieira, Türkiye’ye kısa vadeli bakmadıklarını, yeni yatırım ve satın almalarla büyümek istediklerini söyledi.
YİBİTAŞ Lafarge’ı 535 milyon Euro’ya (717 milyon dolar) alarak geçen şubat ayında pazara giren Portekizli çimento üreticisi Cimpor’un Türkiye İcra Kurulu Başkanı Edney Vieira, Türkiye’ye kısa vadeli bakmadıklarını, yeni yatırım ve satın almalarla büyümek istediklerini söyledi. Edney Viere, Yibitaş Lafarge’la birlikte Türkiye’de 3 çimento fabrikası, 3 öğütme-paketleme tesisi, 12 hazır beton tesisi ve 2 agrega ocağının da sahibi olan Cimpor’un Türkiye Başkanlığına Brezilya Cimpor’dan geldi. Vieira, "Cimpor’un Brezilya’daki fabrikasında yaklaşık 10 yıl çalıştım. Şimdi ilk yurtdışı deneyimim için Türkiye’deyim" dedi.
BÜYÜME STRATEJİMİZİN PARÇASI: Cimpor’un çimento sektöründe dünyanın en kárlı şirketi olduğunu belirten Vieira, "Bugün 4 kıtada, 11 ülkede varız. Portekiz’in en büyüğü olan Cimpor, global büyüme stratejisi doğrultusunda en büyük yatırım hedefi olarak Türkiye’yi seçti. Beş-altı ay önce, 535 milyon Euro’luk satın almayla girdiğimiz Türkiye’de, ilk etapta Ankara’da yeni bir üretim tesisi için 100 milyon Euro’luk yatırım yapılacak. Hedefimiz verimlilik ve kárlılıkta sektörünün öncülerinden olmayı hedefliyoruz. Cimpor, bu hedefine ulaşmak için yeni yatırım ve tesislerini hızla hayata geçirecek" diye konuştu.
YENİ SATIN ALMALAR OLABİLİR: Pek çok oyuncusu bulunan çimento sektörünün zorlu olduğunu belirten Vieira, çimento sektöründe asıl büyümenin satın almalarla gerçekleştiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Şu anda görüştüğümüz, gözümüze kestirdiğimi herhangi bir şirket yok. Bu sektörde öyle planlı, hesaplı satın alma biraz zordur. Öyle bir anda herhangi bir nedenle bir fırsat doğabilir. Böyle bir fırsat doğarsa kaçırmak istemeyiz, alım yapabiliriz."
PARA KAYBETME ENDİŞEMİZ YOK: Vieria, şöyle konuştu: "Cimpor, para kaybetme endişesi içinde hareket etmiyor. Bir süre önce şirketimiz Türkiye’ye yaptığı 535 milyon Euro’luk yatırımın iki katından fazlasını Brezilya’ya yaptı. Bu yatırımla ilgili geri dönüş konusunda ciddi bir sorun da yaşanmadı. Yaklaşık 1.5 milyar dolarlık Brezilya’daki söz konusu yatırımı örnek gösteriyorum. Çünkü Türkiye ile Brezilya, ekonomik olarak da aynı ligde hareket eden iki ülke özelliği taşıyor."
PAZAR PAYI YÜZDE 7: 3.5 milyon ton çimento, 1.6 milyon ton klinker (çimento hammaddesi) ve 1.7 milyon metreküp beton üretim kapasitesinin de sahibi olan Cimpor, Türkiye’deki çimento ihtiyacının yaklaşık yüzde 7’sini sağlıyor. Türkiye bu rakamlarla, yıllık klinker kapasitesi 28 milyon ton olan Cimpor’un, Portekiz, İspanya ve Brezilya’dan sonra en yüksek ciroya ulaştığı dördüncü ülke. Türkiye’de üç çimento fabrikası, üç öğütme-paketleme, 12 hazır beton tesisi ile iki agrega (dolgu malzemesi) ocağının sahibi oldu.
Rekabet fiyatı düşürecek, Irak’a ihracat başladıTÜRKİYE’de yılda 38 milyon ton olan çimento üretiminin yeni yatırımlarla bu yıl sonunda 48 milyon tona ulaşacağını söyleyen Cimpor Çimento Grup Başkanı Şefik Tüzün, iç talepteki arz fazlalılığı yüzünden zaten düşmekte olan fiyatların 2008’de daha da ineceğini bunun için ister istemez fiyatların değişmediği ihracat pazarına ağırlık verileceğini söyledi. Tüzün, Cimpor olarak Irak’a ihracat başlattıklarını, şimdilik 5 bin tonluk ihracatın giderek artacağını tahmin ettikleri de söyledi.
Roberto Carlos’un şarkı söyleyenini bilirim TÜRKİYE’ye beş ay önce gelen ve Cimpor’un merkezinin bulunduğu Ankara’ya yerleşen İcra Kurulu Başkanı Edney Vieira, Türkiye’ye alışmakta hiç zorlanmadığını, Türklerin de Brezilyalılar’a çok benzediğini söyledi. Viere, "Cimpor’un Brezilya’daki fabrikasında yaklaşık 10 yıl çalıştım. Şimdi ilk yurtdışı çalışma deneyimim için Türkiye’deyim" dedi. Vieira, Türkiye’de yabancılık çekmemesine bir gerekçe olarak da futbol klüplerinde oynayan onlarca Brezilyalı futbolcuyu gösterdi. Bazılarını Brezilya’da oynadıkları takımlardan çok iyi tanıdığını belirten Viere’ye
Fenerbahçe’de oynayan Roberto Carlos’u sorduk. Viere, "Tabii onu da biliyorum. Brezilya’da ünlü başka bir Roberto Carlos daha var. Ama o futbolcu değil, şarkıcı. Pek çok hayranı var. Şarkıcı Carlos’u ben de severek dinlerim" diye konuştu.
1.8 milyar Euro ciroya ulaştıCIMPOR’un 1976’da Portekiz devlet şirketi olarak kurulduğunu anlatan İcra Kurulu Başkanı Edney Vieria, "Cimpor, 1992’den itibaren denizaşırı ülkelerde yatırımlara başladı. 1994 yılında hisseleri borsada işlem gördü ve yüzde 20’si halka açıldı. 2001 yılında kalan son yüzde 10 hissenin de satılmasıyla devlet kurumu niteliğinden çıkarak tamamen özel bir şirkete dönüştü. En büyük ortağın yüzde 25 paya sahip olduğu Cimpor, 2011’e kadar toplamda 12 milyon tonluk üretim artışı hedefliyor. Cimpor 206’da 1.6 milyar Euro (Türkiye dáhil 1.8 milyar Euro) ciro yaptı" dedi.