Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2008 07:00
General Electric (GE) CEO’su Jeffrey Immelt, "GE’nin en iyi işçileri Türkiye’de. Yatırım için en iyi yer Türkiye. Türkiye’ye 2 milyar dolar yatırdık. Bu yıl 2 milyar dolarlık ciroya ulaşacağız" dedi. Immelt, Garanti Bankası’ndaki ortağı Doğuş Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’le birlikte Amerikan Türk Cemiyeti’nin "Kurumsal Ortaklık Ödülü"nü aldı.
AMERİKAN Türk Cemiyeti’nin New York’ta düzenlediği yıllık gala yemeğinin bu yılki onur konukları Doğuş Grubu ve General Electric (GE) oldu. Gecede Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’e ve iş ortağı General Electric (GE) CEO’su Jeffrey Immelt’e ’kurumsal Ortaklık Ödülü’ verildi. Ferit Şahenk ve Jeffrey Immelt ödüllerini Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi NBA Başkanı David Stern’ün elinden aldı. Bu ödül daha önce de
Koç ile Ford, Sabancı ile Citi ortaklıklarına verilmişti.
YATIRIM İÇİN EN İYİ YER: Doğuş Grubu ve GE’nin iş ortaklığı ekonomi kanalı CNBC-e’nin kurulması ile başlamıştı. Bu işbirliği, Garanti Bankası ve Doğuş-GE Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile devam etti. Törende konuşan General Electric (GE) CEO’su Jeffrey Immelt, Türkiye’nin büyük bir yatırım öyküsü olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "GE’nin en verimli işçileri Türkiye’de ve yatırım için en iyi yer de Türkiye. Bunu Türkiye’de ortağımız olduğu için söylemiyorum, ciromuzdan biliyorum. Türkiye’ye 2 milyar dolarlık yatırım yaptık. 2002 ciromuz 200 milyon dolardı, yıl sonunda 2 milyar dolara ulaşacak."
AVRUPA’DA BÜYÜYECEĞİZ: Immelt, yabancı bir ülkede yatırımın risklerine dikkat çekerek, ortağa güven duymanın ne kadar önemli olduğunu söyledi. "Doğuş Grubu mükemmel bir ortak" diyen Immelt, Doğuş Grubu ile yalnızca Türkiye’de değil, Orta ve Doğu Avrupa’da da büyümek istediklerini belirtti. Immelt, Doğuş Grubu ile bankacılık, emlak ve televizyonculukta yaptıkları ortaklıkların beklentilerini aştığını söyledi. Türkiye’de sağlık sektöründe de yatırımları olduğunu belirten Immelt, enerji alanındaki yatırımlar için de görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. Immelt, "Küreselleşmenin dostları için Türkiye çok önemli, bunu herkesin bilmesi gerekiyor" dedi.
UMARIM BABAM GÖRÜYORDUR: Doğuş
Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, son derece gururlu olduğunu belirterek, GE ve Doğuş’un şeffaflığa, bütünlüğe, yeniliğe ve deneyime önem verdiğini söyledi. Şahenk, hayatta olmayan babası Ayhan Şahenk’i de anarak "Umarım bu geceyi görebiliyordur" dedi. GE’ye eskiden beri ilgisinin olduğunu söyleyen Şahenk, New York’ta GE’nin önünden geçtiğini ve daha sonra şirket hakkında okumaya başladığını anlattı.
ÖDÜL DOĞUŞ GRUBU’NA VERİLDİ: Ferit Şahenk, gala yemeğinden önce gazetecilere açıklamada ise böyle anlamlı bir ödülü Doğuş Grubu olarak aldıklarını, ödülün kendisine ya da Şahenk ailesine verilen bir ödül olmadığını vurguladı. Şahenk, şöyle konuştu: "Bu başarı sadece Doğuş Grubu’na ait değil, Türkiye’nin ve Türk insanın da başarısı. Doğru şeyleri yapabilirsiniz ama arkanızda bu gücü hissetmeseniz, ailenizi, 18 bin çalışanı ve daha da ötesinde şansı hissetmezseniz bazı şeyler olmuyor, hayatta şansın çok büyük rolü var, onun için 72 milyon insan adına buralarda bu ödülü almak, Türk bayrağını kısmen buralarda dalgalandırmak bize nasip oldu."
Törende konuşan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ise, bu çerçevede iki ülke arasında güçlü iş ortaklıkları ve yatırımların kurulmasının önemli olduğunu belirtti.
Daha büyük yatırımlar gelecek, ihracat artacakTÜRKİYE ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin çok daha artabileceğini belirten Ferit Şahenk, iki ülke arasında 11-12 milyar dolar olan ticaretin son birkaç yılda büyük ilerleme kaydettiğini belirtti. Şahenk şöyle konuştu: "Türkiye’nin bu yeni yapılanmış ekonomisi içinde çok daha büyük yatırımlar gelecek. Bu yatırımlar ABD’ye, Avrupa’ya, Asya’ya, Ortadoğu’ya çok ihracat yapma imkanı bulacak. ABD’ye de çok büyük ihracat yapacağız, ABD ile ciromuz çok büyüyecek. Türk insanı bölgesindeki tüketicileri çok iyi biliyor. Bölgede olabilecek her türlü şartta çalışan bir insan kaynağımız var, zannediyorum Türk ve Amerikan şirketleri de ortak işler yapacak, iş ortaklıkları kuracak, ama onun ötesinde Amerikan şirketlerinin sıfırdan Türkiye’ye gelip yatırım yapacaklarını da düşünüyorum."
Doğuş ve GE, küresel ekonomi için model olduNEW YORK’ta gerçekleştirilen gala gecesinin eşbaşkanlarından Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi NBA’in Başkanı David Stern de yaptığı konuşmada, Doğuş Grubu ile GE’nin finans, gayrimenkul ve medya alanlarındaki ortaklıklarının, bugünün küresel ekonomisi için model oluşturduğunu anlattı. Stern, GE Başkanı Immelt’in dünyanın en iyi CEO’su ve GE’nin de Amerika’nın en takdir edilen şirketi ve dünyanın en saygın şirketlerinden biri olarak Barron’s, Fortune dergileri ile Financial Times gazetesi tarafından örnek gösterildiklerini anlattı. Stern, Doğuş Grubu’nun da Türkiye’nin en iyilerinden olduğunu belirterek, Doğuş-GE ortaklığının Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler de güçlendirdiğini söyledi.
Ortak olan Türk ve Amerikan şirketleri onurlandırılıyorAMERİKAN Türk Cemiyeti (The American Turkish Society, ATS) 1949 yılında kuruldu. Uzun yıllar Atlantic Records’un kurucusu merhum Ahmet Ertegün’ün yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü cemiyet, gala yemeklerini son üç yıldır birbirleri ile ortaklık ve işbirliği yapan Türk ve Amerikan şirketleri onuruna düzenliyor. ATS’nin Onursal Başkanlığı’nı Mica Ertegün, Başkanlığı’nı ise New York’taki Multilateral Funding İnternational finans kuruluşunun sahibi Murat Köprülü yapıyor. Bu yılki gala yemeği de New York’un efsanevi otellerinden Waldorf Astoria’nın 18’inci katında gerçekleştirildi.