Türkiye ‘vicdani ret’e mahkûm

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ‘vicdani ret’e mahkûm
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2011 00:00

Lüksemburg Üniversitesi Hukuk Profesörü ve Brüksel Barosu Onursal Avukatı Ruşen Ergeç, “Artık ‘vicdani ret’ten kaçış yok. Aksi durum Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) mahkûmiyet getirir” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Konseyi, Türkiye’den ‘vicdani ret’ uygulaması bekliyor. 47 Avrupa Konseyi ülkesi içinde sadece Türkiye ve Azerbaycan’ın vicdani ret uygulamadığı, AİHM içtihatlarının, askerliğe alternatif uygulamaları zorunlu kıldığı kaydedildi. AİHM yetkilileri, vicdani ret uygulamasını hayata geçirmeyen Türkiye’nin her davada ‘din ve vicdan özgürlüğünü’ kısıtlamaktan mahkûm olacağını kaydetti.

Lüksemburg Üniversitesi Hukuk Profesörü ve Brüksel Barosu Onursal Avukatı Ruşen Ergeç, AİHM’in 17 yargıçlı ‘Büyük Mahkemesi’nde Temmuz ayında bir davaya yönelik alınan karar sonrasında ‘içtihat’ oluştuğunu belirterek, “Artık ‘vicdani ret’ten kaçış yok. Aksi durum AİHM’de mahkûmiyet getirir” dedi. Temmuz ayına kadar AİHM’in bu tür davalarda askerlik yapmak istemeyenlerin hapis cezasına çarptırılması nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘kötü muamele’yi yasaklayan 3’üncü maddesi çerçevesinde ihlal görüldüğünü belirten Ergeç, Yehova Şahidi olduğu gerekçesiyle askere gitmek istemeyen Vahan Bayatyan ve Yunus Erçep davalarının dönüm noktası olduğunu söyledi. Ergeç, “Bu durum, artık Türkiye’nin mutlaka vicdani ret konusunda adım atmasını gerektiriyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!