Türkiye ve İsrail’in silah fuarı düellosu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ve İsrail’in silah fuarı düellosu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2011 00:00

Türkiye’nin ilk yerli seyir füzesi SOM’u sergilediği Londra’daki fuarda, 100 metre uzaklıktaki İsrail standında, Mavi Marmara baskınıyla ilgili bir yazı dağıtılıyor. Israel Defense dergisinin “Mission Impossible” (Görevimiz Tehlike) başlıklı yazısında, bir dahaki Gazze filosunun nasıl durdurulabileceği tartışılıyor.

HAVA Kuvvetleri Komutanlığı’nın 100’üncü kuruluş yıldünümü etkinlikleri kapsamında 4-5 Haziran 2011 tarihinde İzmir Çiğli’de ilk kez kamuoyuna açıklanan “Hassas Güdümlü Stand-off Mühimmat” (SOM) Projesi ile Tübitak SAGE tarafından geliştirilen ilk seyir füzesi SOM, Londra Excel’de Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipman Fuarı’nda sergilendi. Güvenlik ve savunma sanayisi için kara, deniz ve hava alanında teknolojinin son ürünlerini bir araya getiren ve yarına kadar açık olacak fuar, dünyanın en büyük savunma sanayi fuarı olarak kabul ediliyor.

SOM, İsrail’den satın alınan “Popeye AGM-142” seyir füzelerinin yerini dolduruyor. Tamamen yerli ürün olan, 180 km. üstünde menzile sahip SOM ile birlikte İsrail füzelerinin güvenirliliği tartışma konusu olmayacak. Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü SAGE’nin uzman araştırmacısı Fatih Yaşar, “Projeye 2006 yılında başlandı ve şimdi test safhasında. Testler iki ay içinde bitecek” dedi.

Demir Kubbe de sergide

100 metre ötedeki İsrail standının yıldızı, bu ülkenin “Demir Kubbe” adlı füze savunma sistemi. İlgi çekici bir başka unsur ise standa gelen ziyaretçilere dağıtılan Israel Defense Dergisi’nin içinde. Derginin Ağustos-Eylül sayısındaki “Mission Impossible” (Görevimiz Tehlike) başlıklı yazıda, Mavi Marmara baskını anlatılıyor. Gelecekte Gazze ablukasını denizden delmeye yönelik girişimler için geliştirilebilecek savunma yöntemleri tartışılıyor. İsrail ordusunun, bu gemileri sualtı patlayıcılarına başvurmadan ve hatta mermi dahi kullanmadan durdurabilecek teknolojiler için yerli ve uluslararası şirketlerle temas halinde olduğu belirtiliyor. Bu konuda teklif veren bazı firmalar olduğu, çözümün ise zaman alacağı ifade ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!