Güncelleme Tarihi:
Hula katliamının ardından Suriye üzerindeki diplomatik baskıyı artıran ülkeler arasına Türkiye de katıldı. Türkiye, Suriyeli diplomatların 72 saat içinde ayrılmalarını isterken, Halep Konsolosluğu da boşaltılmaya başlandı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'de 50'si çocuk en az 110 sivilin hayatını kaybettiği katliam "insanlığa karşı suç niteliğinde bir eylem" olarak nitelendirildi ve bu eyleme karşı sessiz ve tepkisiz kalınması söz konusu olamayacağı vurgulandı.
Açıklamada, "Bu anlayış doğrultusunda, ülkemiz tarafından da Suriye Yönetimi’ne karşı yeni tedbirler alınması gerekli görülmüştür. Ev sahibi ülke olarak, Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi’nin 9'uncu Maddesi uyarınca, Suriye’nin Ankara’daki Maslahatgüzarı ve Büyükelçilikteki diğer tüm diplomatik personelin 30 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 72 saat içinde ülkemizden ayrılması talep edilmiştir" denildi.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ
"YANINDA OLANLAR BİLE YANINDA KALAMAYACAK"
Son gelişmeleri değerlendiren Başbakan Tayyip Erdoğan da gazetecilerin tampon bölge kurulmasının gündemde olup olmadığına ilişkin bir soru üzerinde, "Bunların hepsi gelişmelere göre atılacak adımlar ve bu adımların bütün ilgili birimlerimizle görüşüp karar bağlayacağız" yanıtını verdi.
Erdoğan, Suriye'de yaşananlar karşısında şu anda bu ülkenin yanında görünenlerin bile bundan sonra bu ülkenin yanında kalmasının mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.
DİPLOMAT SAYISI AZALTILDI
Suriye'nin de aynı şekilde karşılık verme ihtimaline karşılık, Türkiye ilk adımı atıp, Halep'teki TC Başkonsolosluğu'ndaki görevli sayısını azalttı. Bu çerçevede, Halep Başkonlosoluğu'nda görevli 5 kişi bu sabah Türkiye'ye giriş yaptı.
Türkiye'nin Halep'teki Başkonsolosu Adnan Keçeci'nin ise, ülkede "kalabileceği kadar kalmasına" karar verildi. Bunun nedeni, Suriye'de hala Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bulunması, ülkeye girip çıkışların devam etmesi.
TÜRKİYE'NİN HALEP BAŞKONSOLOSLUĞU BOŞALTILIYOR / ZEYNEP GÜRCANLI'NIN HABERİ
BASKI ARTIYOR, RUSYA'DAN TEPKİ
Suriye’nin Hula kasabasında yaşanan katliamın ardından ABD, Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsviçre, İtalya, Japonya ve Kanada Suriyeli diplomatları sınır dışı etme kararı aldı.
Ayrıca, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Temsilcisi Kofi Annan da dün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yaptığı görüşmede, uluslararası kamuoyunun "derin kaygılarını" iletti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı ise büyükelçileri sınır dışı etme kararlarına tepki gösterdi. Bakanlığın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Suriye'de çözüme dönük uluslararası çabalar göz önüne alındığında Batılı ülkelerin Suriyeli büyükelçileri sınır dışı etme kararları zarar verici" denildi.
ŞAM'DAN KARŞI HAMLE
Batılı ülkelerin bu hamlesine karşılık, Suriye'nin de bugün öğlen saatlerinde Hollanda maslahatgüzarını sınır dışı etme kararı aldığı bildirildi.
Suriye'nin El Ahbariye televizyonunun haberine göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı, Hollandalı diplomatların ülkeden ayrılması için 72 saat süre tanıdığını duyurdu.