Güncelleme Tarihi:
McCain, ABD'nin başkenti Washington'daki düşünce kuruluşu Middle East Enstitüsü tarafından düzenlenen “Üçüncü Yıllık Türkiye Konferansı”nda konuştu.
ABD'de, önceki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olan Arizona senatörü McCain, konuşmasında öncelikle Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesi olayına değinerek, halen kayıp olan iki Türk pilotunun sağ bulunması için dua ettiğini söyledi. Suriye'nin eylemini de, “gereksiz ve kabul edilemez bir saldırı” olarak niteleyen McCain, “Türkiye ve Suriye arasındaki gerilim artmaya devam ederken, Türk hükümeti ve halkı şunu bilmeli ki müttefikleri ABD, sağlam bir şekilde onların yanında yer almakta” dedi.
Türk askeri uçağının düşürülmesinin, Esad rejiminin şiddeti hala tırmandırmasının bir ürünü olduğunu belirten McCain, Esad'ın katliam yapmasına Rus ve İran silahlarının imkan sağladığını ve hatta Suriye'de İranlı ajanların görev yaptığına dair haberler olduğunu kaydetti.
“SURİYE'DEKİ İHTİLAF, TÜRKİYE'YE STRATEJİK BİR TEHDİT HALİNE GELMEKTE”
“Bu adil bir savaş değil” ifadesini kullanan McCain, Senatör Joe Lieberman ile geçen Nisan ayında Türkiye'de Suriyeli sığınmacı kampını ziyareti sırasında gördüklerini hala unutamadığını anlattı ve sözlerine şöyle devam etti:
“Suriye'deki vaziyet, ABD'nin liderlik etmesi için haykırıyor, sadece Suriyelilerin hayatlarını kurtarmak için değil, desteğimize en fazla ihtiyaç duyduğu anda müttefikimiz Türkiye'ye destek vermek için. Suriye'deki ihtilaf, Türkiye'ye stratejik bir tehdit haline gelmekte. Bu ihtilaf uzadıkça, daha kötü bir hale geliyor, mezhepsel bölünmeler artıyor, El Kaide daha fazla etki kazanıyor, Suriye devleti daha fazla bölünüyor ve Türkiye sınırında daha şiddetle kaosla karşı karşıya kalıyor”.
McCain, ABD'nin Suriye'deki ihtilafı mümkün olduğu kadar erken sona erdirmeye yardım etmek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.
“TÜRKİYE-SURİYE SINIRINDA GÜVENLİ BÖLGELER OLUŞTURULMALI”
“Türkiye'den Suriye konusundaki beklentilerine” ilişkin bir soru üzerine de McCain, Suriye'deki muhalefetin liderliğinin bir bütün olmadığını, bu bütünlüğü sağlamak ve muhalefetin organize olabilmesine olanak sağlamak için Türkiye-Suriye sınırında “güvenli bölge” oluşturulması gerektiğini söyledi.
ABD'nin Suriye konusunda tek başına hareket etmeden, liderlik yaparak ve bölgedeki müttefikleri ve dostlarıyla beraber çalışarak, muhaliflere destek için bir “gönüllüler koalisyonu” oluşturması gerektiğini ifade eden McCain, ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye politikasını pasif olmakla eleştirdi.
McCain, NATO'nun 1990'larda Bosna ve Kosova'da yaşananlara müdahalelerini hatırlatarak, ittifakın şimdi Suriye'de de müdahil konuma geçmesi gerektiğini, NATO Genel Sekreteri ve ittifak üyelerinin bu konudaki “isteksiz” tavırlarının kendisinde hayal kırıklığı yarattığını belirtti. McCain, ABD'nin “liderlik” etmesi halinde ise bu durumun bir ölçüde değişebileceği görüşünü dile getirdi.