(a.a.)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2007 22:26
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, yeni nesil savaş uçağı F-35'lerin üretim aşamasına Türkiye'nin katılmasını öngören mutabakat zaptını Washington'da imzaladı.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da gerçekleştirilen imza töreninde, mutabakat metni Gönül ve ABD Savunma Bakan yardımcısı Gordon England tarafından imzalandı.
Böylece Türkiye, resmen F-35 projesinin üretim aşamasının ortak ülkelerinden biri oldu. Törende, mutabakat zaptını tamamlayan, Türkiye ile ABD arasındaki ikili anlaşma ve ticari anlaşma adını taşıyan belgeler de, Türk ve Amerikalı yetkililer tarafından imzalandı.
Türkiye'nin de üretimine katılacağı ve Müşterek Av Bombardıman Uçağı, ya da kısaca JSF olarak bilinen programın diğer ortakları ABD'nin yanı sıra, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Kanada ve Norveç'ten oluşuyor. İtalya, Norveç ve Danimarka'nın da, Şubat ayı sonunda üretime katılacaklarına dair anlaşmayı imzalaması bekleniyor. Projeyle Türkiye, gelecek 20 yıl içinde 100 adet F-35 savaş uçağı almayı planlıyor.
BAKAN GÖNÜL'ÜN KONUŞMASI
İmza töreninde konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “Türk hükümeti adına bu mutabakat zaptına imza atmaktan çok memnunum. Bu mutabakat, Türk Hava Kuvvetleri'nin geleceği için önemli bir kilometre taşı ve önemli bir gün” dedi.
Gönül, söz konusu mutabakat metninin imzalanmasının iki ülke arasındaki ortaklığın önemine de işaret ettiğini söyledi ve “Bu imza, JSF Programı'nın genel çerçevesi ve kilit prensipleri bakımından uzun dönemli bir işbirliği oluşturacak. Türkiye bu projenin parçası olmaktan gurur duyuyor” diye konuştu. Bakan Gönül, “Bizim için bu proje, küresel barış ve ulusal güvenliğimizi korumak için bir fırsat. Ayrıca bu program, bir çok farklı alanda işbirliği yapan iki stratejik ortak arasında var olan iyi ilişkileri ilerletmek için kapsamlı bir araç olacak” dedi.
Programa Türkiye'nin 1999 yılından bu yana tam destek ve katılımda bulunduğunu belirten Gönül, JSF projesine hükümetin büyük önem verdiğini ve ulusal kaynaklarından önemli bir bölüm ayırdığını kaydetti. Gönül ayrıca projenin geliştirilmesine katkılarından dolayı ABD'nin Lockheed Martin şirketine teşekkür etti.
BAKAN YARDIMCISI ENGLAND'IN KONUŞMASI
ABD Savunma Bakan Yardımcısı Gordon England da, imza törenindeki konuşmasında, “Türkiye gibi güçlü ve dinamik bir müttefik ve en önemlisi büyük bir dostumuz olması Amerikalılar için, ülkemiz için bir ayrıcalık” dedi.
England, Türk yetkililerle askeri konularda çeşitli düzeylerde 20 yılı aşkın zamandır çalıştığını belirterek,şunları söyledi:
“Uçakların yanı sıra, çok kuvvetli ilişkiler de inşa ediyoruz. İki ülkenin, iki savunma sanayisinin aramızdaki yakın bağları daha da derinleştirmeye devam edecek olmasından memnuniyet duyuyorum. Bugün ülkelerimiz özgürlük adına bir arada duruyor. Birlikte, dünyanın birçok bölgesine özgürlüklerin getirilmesine yardımcı oluyoruz.”
Şubat ayı sonuna kadar İtalya, Norveç ve Danimarka'nın da JSF anlaşmasını imzalamasını beklediklerini kaydeden England, hep birlikte barışın dünyada yayılmasına çalışacaklarını söyledi.
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da, anlaşmanın Türkiye ile ABD arasındaki ikili düzenlemelere ilişkin bölümüne, Müsteşar yardımcısı Dr. Faruk Özlü de finansal düzenlemelere ilişkin bir anlaşmaya imza attı.
Bayar, törenin ardından A.A.'nın sorularını yanıtladı.
Türk Hava Kuvvetleri'nin, geçtiğimiz 20 yıldır F-16 savaş uçaklarını ana savaş uçağı olarak uçurduğunu hatırlatan Bayar, “Bu projeyle biz, geleceğin savaş uçağına dahil olmuş oluyoruz, Türk Hava Kuvvetleri'nin gelecekteki savaş uçağı ihtiyacını karşılamada bir adım daha atmış oluyoruz” dedi.
Projede Türk savunma sanayisinin de önemli rol aldığını belirten Bayar, şunları söyledi:
“Hedefimiz, projenin en az yüzde 50'si kadar sanayimize bir iş payı kazandırmaktı ve yaptığımız çalışmalarla bu hedefimize yaklaştık. Şubat ayının ilk haftası içinde de Türk sanayisinin nasıl katılacağıyla ilgili bir duyurumuz olacak. 9 ülkeyle birlikte bu uçağın üretiminde, geliştirilmesinde ortaklardan bir tanesiyiz. Uçağın siparişlerini 2012'den itibaren vermeye başlayacağız ve teslimatının 2014'te başlaması öngörülüyor. Bu programın üretim ve alt yapısının oluşturulmasına, ortaklığımızın devamına karar vermiş olduk ve Türk sanayi de kendi iş payını bu anlaşma çerçevesinde üretmeye başlayacak. Böylece 5-6 sene içinde ciddi bir kapasite oluşmuş olacak.”
ABD'nin Lockheed Martin şirketinin önderliğinde geliştirilmekte olan F-35 uçaklarından en az 3 bin adet üretilmesi planlanıyor. Bu uçakların büyük kısmını ABD satın alacak. Toplam proje, yaklaşık 280 milyar dolarlık bedeliyle dünyanın en büyük savunma programı niteliğini taşıyor.