Türkiye örnek gösterildi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye örnek gösterildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2012 14:28

Türkiye'nin yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için gösterdiği çaba, Güney Kore'nin Başkenti Seul'de, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) nezdinde düzenlenen uzmanlar toplantısında, “örnek ülke” olarak gösterilmesine neden oldu.

Haberin Devamı

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, Türkiye'nin illegal yollardan yurt dışına kaçırılmış tarihi eserlerin iadesi için özellikle son yıllarda büyük çaba harcadığını ifade etti.

Bu konuda başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bizzat yaptığı çalışmalar ve temasların sonucunda, yurt dışına kaçırılmış çok önemli tarihi eserlerin yurda dönüşünün hızlandığını belirten Süslü, “Yorgun Herakles Heykeli, Truva Hazineleri'nin bir kısmı, Sinan Paşa Camisi'nden kaçırılan İznik çinileri gibi zenginliklerin yer aldığı 4 bine yakın tarihi eser son birkaç yılda ülkemize iade edildi. Türkiye'nin kaçırılan tarihi eserlere yönelik iade talebi sürecektir” diye konuştu.

Türkiye'nin tutumu örnek gösterildi

Süslü, Türkiye'nin bu tutumunun ve gösterdiği kararlılığın takdir topladığını dile getirerek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Geçtiğimiz günlerde Güney Kore'nin Başkenti Seul'de UNESCO nezdinde düzenlenen uzmanlar toplantısında Türkiye'nin, yurt dışındaki eserlerin iadesi için gösterdiği çaba takdir topladı ve 'örnek ülke' olarak gösterildi. Tarihi eserlerin iadesi konusunda Türkiye'nin tecrübesinden diğer ülkeler de faydalanmak istiyor. Bu noktada 19- 21 Kasım arasında Gaziantep'te ABD'li ve Avrupalı bilim adamlarının katılımıyla düzenlenecek çalıştayda, bu konudaki tecrübelerimizi aktaracağız.”

Türkiye'nin, kaçırılan tarihi eserlerin iade edilmesi için çok haklı bir mücadele verdiğini ifade eden Süslü, UNESCO'nun da “illegal eserleri bulundurduğu tespit edilen ve bu eserleri teslim etmeyen kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmaması” yönünde bir ilke kararı aldığını hatırlattı.

Süslü, bu ilke kararının, Türkiye'nin yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesine yönelik politikasını da destekler nitelikte olduğunu vurgulayarak, “Bazı yabancı basın organlarında, Türkiye'nin iade talebine ilişkin son derece haksız bir kampanya yürütülmektedir. Bu karar, aynı zamanda yurt dışındaki bazı mihrakların, otorite olduğunu iddia eden bazı kişilerin, dış basındaki iddialarına karşı da bir açıklamadır” dedi.

İadede “kazan kazan” formülü

Türkiye'den kaçırılmış tarihi eserlerin iadesi konusunda yürüttükleri görüşmelerde “kazan kazan” formülünü ortaya koyduklarını ve illegal yollardan elde edilmiş eserleri ellerinde bulunduran müze ya da kurum, kuruluşlara geliştirdikleri işbirliği imkanıyla “legal olarak geçici sergileme” imkanı sunduklarını belirten Süslü, bu çerçevede ABD ve başta İngiltere, Almanya, Fransa, Danimarka, İsviçre, Avusturya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkeleri ile temasların sürdüğünü sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!