Türkiye nüfusunun yüzde 12'si özürlü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye nüfusunun yüzde 12si özürlü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünya Özürlüler günü etkinlikleri kapsamında, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından İstiklal Caddesi'nde "Özürlüler Yürüyüşü" düzenlendi. Galatasaray Lisesi önünde, saat 10.00'da biraraya gelen Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı resmi ve özel rehabilitasyon merkezlerinden zihinsel ve bedensel özürlüler, Küçükyalı Çocuk Yuvası bandosu eşliğinde, Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na yürüdüler.

Vali Yardımcısı Mehmet Seyman'ın da katıldığı anıttaki törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kahraman Eroğlu ve Mehmet Yıldırım Rehabilitasyon Merkezi'nden bir grup özürlü çocuk, anıta çelenk bıraktı.

Eroğlu, burada yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, Türkiye nüfusunun yüzde 12'sinin özürlü olduğunu söyledi. TBMM raporları uyarınca, çeşitli özürlü gruplarının nüfusa oranının görme özürlülerde yüzde 0.2, işitme özürlülerde yüzde 0.6, bedensel özürlülerde yüzde 2.4, zihinsel özürlülerde yüzde 2.3 ve uyumsuzlarda yüzde 0.1 olduğunu dile getiren Eroğlu, İstanbul'da ise yaklaşık 3 milyon özürlü bulunduğunun tahmin edildiğini belirtti.

Eroğlu, İstanbul'da 11'i özel olmak üzere toplam 15 rehabilitasyon merkezinde 300 özürlünün kaldığını, 4-5 bin civarında özürlünün de hizmetlerinden yararlandığını söyledi.

Görme engellinin Uludağ tırmanışı

Görme engelli dağcı Necdet Turhan, toplumun engellilere karşı duyduğu güvensizliği kırmak ve seslerini duyurmak amacıyla Uludağ tırmanışına başladı. "Dünya Özürlüler Günü"nde farklı ve ses getirecek bir etkinlik gerçekleştirmek isteyen Turhan, tırmanışına sabah erken saatlerde başladı. Turhan, hareketinden önce yaptığı açıklamada, toplumun engellilere, "Üretemez, başaramaz" düşüncesiyle yaklaştığına işaret ederek, "Dünya Özürlüler Günü" kapsamında, bu bakış açısını değiştirmek amacıyla Uludağ zirvesi tırmanışına başladığını söyledi.

Görme engelli dağcı Necdet Turhan'a Uludağ tırmanışı sırasında 7 kişilik bir ekip eşlik ediyor. Turhan, tırmanışı sırasında önünde yürüyen kişinin sırt çantasına asılı çanın sesini takip ederek hareket ediyor.

Bolu Valisi M. Ali Türker, özürlülerin toplumun bir parçası olduğunu belirterek, "Özürlü insana toplum olarak duyarsız kalamayız" dedi. Bolu'daki özürlüler için özel bir kapalı spor salonu yaptıracaklarını bildiren Vali Türker, projenin gerçekleştirilbilmesi için gönüllü kuruluşları duyarlı olmaya çağırdı.

Bolu Rehberlik Araştırmaları Merkezi Müdürü Bahadır Özgüner, Bolu'da, bine yakın zihinsel, konuşma ve ortopedik özürlü çocuğun bulunduğunu bildirdi. Emine Baysal Eğitilebilir Çocuklar Okulu'nda, deprem öncesinde 85 öğrencinin eğitim gördüğünü, bunlardan 30'unun deprem sonrası aileleriyle birlikte çeşitli köylere göç ettiklerini belirten Özgüner, "Yeni eğitim yılında bunları kent merkezine getirteceğiz" dedi.

  Özürlülere polis müdahalesi
 
 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!