Güncelleme Tarihi:
NEW York Times Gazetesi, Suriye’nin 10 Nisan’a kadar güvenlik güçlerini büyük kentlerden geri çekmeyi kabul ettiğini duyurduğu geniş haberinde Şam’ın bu taahhüdünün, İstanbul’da yapılan “Suriye’nin Dostları” toplantısından bir gün sonra geldiğine dikkat çekti.
Gazeteye göre Esad Yönetimi, Suriye Yönetimi, “Suriye’nin Dostları” toplantısını, BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın çabasını baltalamaya yönelik olarak görüyor. Nitekim Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi’nin açıklamaları da bu yönde. Önceki gün BM Güvenlik Konseyi’nin önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Caferi, Annan planına sadık olduklarını belirterek, “Son detaylar, sadece Suriye’nin değil, herkesin nihai taahhüdü olacak” dedi.
Türkiye’yi suçladı
NYT, İstanbul’daki toplantının sorulması üzerine Caferi’nin özellikle bir zamanlar Beşar Esad’a dost olan Türkiye’ye yönelik sert sözler sarfettiğini belirtti. Caferi, “Suriye’nin düşmanları sözde konferansı, Kofi Annan’ın misyonunun ihlali ve ona tezat. Bu Suriye’nin düşmanlarının Kofi Annan’ın misyonuyla rekabet etmek, belki de sabote etmek için yapılmış paralel bir yoldur” dedi. Caferi, 24 saat boyunca rejim değişikliği çağrıları dahil, Türk hükümetinin Suriye’ye yönelik politikasının “bu ülke tarafından bir savaş ilanı olduğunu” da söyledi.
Amca Esad
Beşar uzun süre dayanamaz
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın sürgündeki amcası, yeğeninin iktidarda uzun süre tutunamayacağına inandığını söyledi. BBC’ye konuşan Rıfat Esad, Suriye’de özgür ve şeffaf seçimler düzenlenmesini önerdi. Esad “O zaman Esad ailesinin, televizyonlarda gördüğümüz anlamsız isimlerden (muhalif Suriye Ulusal Konseyi’nin temsilcilerinden) çok daha önemli olduğunu göreceksiniz” dedi. BBC Ortadoğu editörü Jeremy Bowen, Rıfat Esad’ın bu sözlerle iyi bir cumhurbaşkanı olacağını ima ettiğini, ancak yıllardır sürgünde yaşadığı için bunun pek mümkün olmadığını söylüyor.