Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin tek tiyatro dergisi 'Tiyatro', düşe kalka da olsa 10 yaşına bastı. 100. sayısını çıkartacak olan derginin talihsizlikler yakasını bırakmıyor. II. Çocuk Tiyatrosu Kurultayı için Kültür Bakanlığı'ndan ödenek alınacaktı, randevu 17 Ağustos'a verildi. Ne olduğunu söylemeye gerek yok. 10. yıl kutlamalarına davet edilen yabancı tiyatro topluluğunun oyuncusu ise gösteriye 20 gün kala bacağını kırdı. Dergi borçlarından kurtulabilmek ve yaşayabilmek için yarım sayfa gazete ilanı bedelini verebilecek bir sponsor arıyor. Bu projenin detaylarını ve derginin tarihini sahibi Mustafa Demirkanlı ile konuştuk.
10 yıl önce dergiyi çıkarmaya karar verdiğinizde, Türkiye'de tiyatro alanında süreli yayıncılık ne durumdaydı?
- Yayıncılık yoktu denilebilir. Türkiye'de düzenli yayınlanan tiyatro dergisi çok az. 'Tiyatro 70-71' diye yıllara göre giden bir dergi ve ondan da önce 'Oyun' dergisi vardı. Bunlar da birkaç yıl, birkaç ay içerisinde biten yayınlar. Dünya'da da durum çok da farklı değil.
Şakayla başlayıp, 10. yılına gelen bir derginiz var...
- Evet ama bizi ekonomik anlamda çok yordu. Geçen yıl 'Birinci Perdenin Sonu' diye bir ara verdik. Daha sonra tiyatrocu arkadaşların destekleriyle 2 aylık aradan sonra tekrar başladık.
Bir tiyatro belleği oluşturuyorsunuz yani.
- Tabii. 10 yıldır 'Tiyatro' Türkiye'nin tiyatro belleğini oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl vakıflaşma projemiz vardı ama onu da beceremedik.
Gelir gideri dengelemişken tekrar neden bozuldu maddi durumunuz?
- Bizi asıl zor duruma sokan 1998 yılında düzenlediğimiz ilk Çocuk Tiyatrosu Kurultayı oldu. Kültür Bakanlığı projenin başında taahhüt ettiği rakamın büyük bir kısmını, kurultayın başlamasına kısa bir süre kala veremeyeceğini açıkladı. O andan itibaren dergi de tepetaklak gitmeye başladı. Aslına bakarsanız bizim hedefimiz 10 yıla ulaşmak, 100. sayıyı çıkarmak ve 100 sayılık bir balya halinde tarihe bırakmaktı. Ama bu noktada yeniden destek alınca yeni bir heyecan oldu.
Kimler destek veriyor?
- Yayla Sanat Merkezi'nin projesi olan '7 Kocalı Hürmüz', Müjdat Gezen'in katkılarıyla 15 Şubat'ta AKM'de sergilendi ve tüm geliri Tiyatro dergisine bırakıldı. Daha önemlisi Mitos Boyut yayınları 135 civarındaki kitabının 100 takımını dergiye bağışladı. Biz bir sponsor kanalıyla Anadolu'daki 100 okula bu kitapları dağıtmaya çalışacağız. Kitapların parası da bize kalacak.
Sponsor bulundu mu?
- Henüz hayır. Aranmaya devam ediliyor. Sözkonusu rakam da, sponsor olabilecek bir firma için günlük gazetelerde yarım sayfalık bir ilan parası kadar. Yarım sayfalık bir gazete ilanı parasıyla bir tarih yaşatılabilir. Aynı zamanda
Şu anda kimler okuyor dergiyi?
- Derginin başından beri uzun süre devam eden politikası daha çok izleyiciye yönelikti. Ama bir süre sonra akademik yazıların da yer almasını istedik. Galiba burada dozu biraz fazla kaçırdık. Yeni dönemle beraber izleyiciye daha çok dönmeyi düşünüyoruz.
Dergi, eleştirmenlerin yazılarını okutabileceği nadir alanlardan.
- İstanbul Üniversitesi'nin Dramaturji ve Tiyatro Eleştirisi Bölümü var. Oradan çıkan tiyatro eleştirmeni nerede yazacak?