Güncelleme Tarihi:
Blue Safe Mavi Kale, İzmir’de Alman asıllı bir mimarın talebi üzerine, mimarın evini 0 karbon salınımlı bir pasif eve dönüştürdü. Evin pasifleştirilmesi için inşaat masrafının yüzde 5’i kadar bir harcama yapıldı. Evin dışına yalıtım yapılırken, güneş enerjisiyle sıcak su temin edilmesi gibi başka çevreci yöntemlerden de yararlanıldı.
Pasif ev (Passive House) kavramı, tükettiği kadar enerji üretimi yapan binalar için kullanılıyor. Ayrıca, bir binanın ısıtılması için yapılan enerji tüketiminin yılda metrekare başına 15 kilowatt/saat altında kalması da pasif ev standartları için gerekli bir ölçüt. Pasif ev olabilmek için aydınlatma, sıcak su, havalandırma için kullanılan enerjilerin de asgari miktarda tutulabilmesi gerekiyor. Ancak bir evi pasif hale getirmenin asıl koşulu, binanın dış kabuğuna ısı yalıtımı uygulanmasından geçiyor.
180 metrekarelik bu evin doğalgaz ve elektrik harcamaları, benzer büyüklükteki yalıtımsız yapılardaki harcamaların 10-15’te 1’i kadar. Türkiye’deki yalıtımsız binalarda ise, yılda metrekare başına enerji tüketimi 300-350 kilowatt/saat’e kadar çıkabiliyor. Evde, Blue’Safe Mavi Kale paket sistemde yer alan CE belgeli Styrofoam ile 20 santimlik kaplama yapılarak yalıtım sağlandı. Uygulanan Styrofoam üzerine paket sistemde bulunan son kat kaplama ve boya yapıldı. Ayrıca binaya havalandırma, güneş enerjisi ile sıcak su temini gibi diğer enerji tasarrufu bileşenleri de uygulandı.
Dayanıklı ürünlerle ısı yalıtımı uygulanan konutlarda, geleneksel yapılara oranla ısıtmada kullanılan enerjinin yüzde 90’ından fazlası tasarruf ediliyor. Bu evlerdeki ısıtma ihtiyacı, iklim bölgesine bağlı olarak metrekarede 10-20 kilowatt/saat arasında. Bu evlerde aylık enerji tüketimi 10 ila 25 avro (20-55 TL) arasında gerçekleşiyor. Ayrıca, enerji tüketimindeki bu azalma karbon emisyonlarında da yüzde 95’e varan düşüş sağlayarak, ev halkının dünya üzerindeki karbon ayak izlerini azaltıyor. Uluslararası kriterlere göre 1.000 ton karbondioksit salınımının etkin bir yatırımla önlenmesi için 40 avro yatırım yapılması gerekiyor. Isı yalıtımı ile bunun neredeyse 3 katı, 150 avro tasarruf sağlanabiliyor. Yani yapılan yatırımlar kendini fazlasıyla amorti ediyor.