Türkiye’nin en iyi 10 sandviççisi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi 10 sandviççisi
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 11, 2003 00:00

Sandviç, adını 18. yüzyılda yaÅŸamış Ä°ngiliz Amiral Sandwich Kontu John Montagu'den alıyor. Ä°ki rivayet var: Birincisine göre Lord Sandwitch kumar masasından bir türlü kalkamadığı için iki dilim ekmeÄŸin arasına et koydurup karnını doyururmuÅŸ. DiÄŸerine göre Lord Sandwich, 1760'larda Donanma Bakanı'yken öyle meÅŸgulmüş ki, soÄŸuk eti iki ekmek diliminin arasına koyup çalışma masasının başında açlığını bastırırmış. Ä°ngilizlerin baÅŸlattığı bu yemek türü zamanla çok çeÅŸitlendi ve ABD'de fast-food'ların ortaya çıkmasıyla bir endüstri halini aldı. Ayrıca her ülke kendi ekmek ve yiyecek çeÅŸitlerine göre farklı sandviç türleri yarattı. Türkiye de sandviçte yaratıcı bir ülke. Bu hafta jüri üyelerimize Türkiye'nin en iyi sandviççilerini sorduk. Ortaya, ‘‘alelacele karın doyurmak’’ amacının çok ötesine taÅŸan, gerçek birer lezzet çeÅŸnisi olan çeÅŸitleriyle en iyi sandviççilerin listesi çıktı.ŞÜTTEUzun bagetin içine karışık1918'de Alman Schutte'nin adının Türkçe okunuÅŸuyla açtığı ÅŸarküteri zinciri Şütte, sandviç denince jürimizin aklına gelen ilk isimlerden oldu. Ä°kinci Dünya Savaşı'ndan sonra Schutte'nin ülkesine dönmesiyle el deÄŸiÅŸtiren ÅŸarküteriyi 1969'dan beri Jifko Eldek iÅŸletiyor. Ä°stanbul'da 7, Ä°zmir'de 1 ÅŸubesi bulunan Şütte baget ekmek içine karışık sandviçleriyle ünlü. Amerikan veya Ä°talyan salatasının üzerine 5 dilim salam ya da bir baÅŸka et ürünü, taze kaÅŸar peyniri, yeÅŸillik, domates, salatalık ve turÅŸuyla hazırlanıyor. Caddebostan Şütte'de sandviçinize özel sosları da katabilirsiniz. Sandviçlerin fiyatı 2.5 milyon liradan baÅŸlıyor. Karışık sandviç 3.5 milyon lira. BeyoÄŸlu'ndaki Şütte 20.00'de Yeniköy, Caddebostan gibi ana arterlerde yer alanlar 22.00'de kapanıyor. Şütte'nin müdavimleri arasında Ferhan Åžensoy, Derya Baykal, Ara Güler, Ali PoyrazoÄŸlu ve çok sayıda sanatçı yer alıyor. Adres: Duduodaları Sokak No:21 Balıkpazarı-BeyoÄŸlu. Tel: 212-293 92 92.DURANViyana’dan gelen lezzetAvusturya Viyana'dan 1991'de Ä°stanbul'a uzanan lezzet Duran Sandwiches, ilk ÅŸubesini Ä°stanbul BeyoÄŸlu Ä°stiklal Caddesi'nde açtı. Åžimdi Ä°stanbul'da 7 ÅŸubesi bulunan Duran'ın en sevilen ürünleri açık sandviçleri. Taksim'deki 22.00'ye diÄŸerleri 20.00'ye kadar hizmet veren Duran'larda 28 çeÅŸit soÄŸuk, 13 çeÅŸit sıcak sandviç yapılıyor: Ton balıklı, ançuezli, somonlu, peynirli vb. En çok satılan ekmek arası ise ÅŸinitzelli sandviç. Fiyatlar 850 bin lira ile 5 milyon lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Gün boyunca satılmayan sandviçler atılıyor. Duran'ın lezzetine kapılanlardan bazıları Haluk Levent, Orhan Pamuk, Mehmet Ali Alabora ve Halit Akçatepe. Adres: Ä°stiklal Caddesi, No: 9 Taksim. Tel: 212-243 52 30.ÇERKEZOBinbir çeÅŸit ekmeÄŸi varKapılarını 1992'de açan Çerkezo, 08.30-21.30 arasında hizmet veriyor. SoÄŸuk sandviçlerde dilli, rozbifli, ton balıklı, somonlu, hindi fümeli ve salam jambonlu gibi çeÅŸitler var. Bazı sıcak sandviç çeÅŸitleri ise soya soslu ve mantarlı tavuklu, mantarlı sosis soteli, köfteli. En çok tercih edilen soya soslu mantarlı tavuklu sandviçin fiyatı 3.5 milyon lira. En büyük özelliÄŸi ekmekleri. Çerkezo'da Ä°talyan ve Alman ekmekleri, baget ekmekler ya da zeytinli ekmek arası sandviç seçeneklerinizden bazıları. Küçük club sandviçlerinin fiyatı 2 milyon liradan baÅŸlayan Çerkezo'da fiyatlar 5 milyon liraya kadar çıkıyor. Ä°zzet Çapa, ÇaÄŸla Åžikel, Nez ve AÅŸkın Nur Yengi müdavimleri arasında. TeÅŸvikiye Caddesi No: 101 TeÅŸvikiye. Tel: 212-260 85 87.KUMRUCU HÃœSEYÄ°NÄ°zmir’in klasik kumrusuÇeÅŸme'nin geleneklerine göre 1966'dan beri kumru yapan Kumrucu Hüseyin Ilıca Merkez'deki ilk dükkanının yanı sıra ÇeÅŸme'de bir, Ä°stanbul'da üç ÅŸubeye sahip. Kumru denilen ekmeÄŸin Ä°zmir'e 19. yüzyıldan Makedonya göçmenleri tarafından getirildiÄŸi söyleniyor. Kumru, üstü susamlı, esmer, tıkız bir tür ekmek ya da simit. Kumrulu sandvici Türkiye'ye tanıtanlardan biri olan Hüseyin Pekmen, diÄŸer rakipleri gibi mayonez, ketçap kullanmıyor. Klasik kumrudan vazgeçemediÄŸini belirten Kumrucu Hüseyin, ‘‘Kömür ızgarasında sucuk, kaÅŸar peyniri ve salamlının yanı sıra yengen ve sayaslımızla meÅŸhuruz. Közde domates ve yeÅŸil biberle servis ediyoruz’’ diyor. Kumru fiyatları 1.5 ile 2.5 milyon arasında deÄŸiÅŸiyor. Adres: Ä°zmir Caddesi No: 89 Ilıca - ÇeÅŸme. Telefon: 232-723 06 35.BAMBÄ°Taksim’in 24 saat açık büfesiBambi Taksim'de 1974'ten beri 24 saat hizmet veriyor. KaÅŸarlı, sucuklu, sosisli, salamlı, dilli-kaÅŸarlı, dilli-Amerikan salatalı, sosisli-Amerikan salatalı, dönerli sıcak ve soÄŸuk sandviçler yapıyor. Bambi müşterilerinin en çok yedikleri ise kaÅŸarlı dürüm döner. Yufka ekmeÄŸin yani lavaÅŸ ekmeÄŸinin arasına kaÅŸar peynir, döner, turÅŸu, domates, yeÅŸillik yerleÅŸtiriliyor. Dürüm sandvicin yapımı kaÅŸar peynirin erimesi için tost makinesinde bastırılmasıyla bitiyor. Bu özel lezzetin fiyatı 2.5 milyon lira. Bambi'nin en ucuz ürünü ise 750 bin liralık kaÅŸarlı tost. Devlet Tiyatrosu sanatçıların uÄŸrak yeri olan sandviççiye Mehmet Ali Alabora da sık sık uÄŸruyor. Bambi'nin ElmadaÄŸ ve Sirkeci'de de ÅŸubeleri var. Adres: Sıraselviler Cad. No: 20 Taksim. Tel: 212. 252 87 13.KUMRUCU ÅžEVKÄ°Kumru fırını hiç sönmüyorKumrudan yapılan sandviçle adı özdeÅŸleÅŸen Kumrucu Åževki'nin ünü tüm Türkiye'de biliniyor. ÇeÅŸme'de ilk mangalı yakan, kumrunun yaratıcılarından Åževki, ÇeÅŸme Ilıca Merkez'de 35 yıllık bir geçmiÅŸe sahip. Özel nohut mayasından yapılan kumrular, odun ateÅŸinde piÅŸiriliyor. 24 saat açık olan mekanda ateÅŸ hiç sönmüyor. Sucuklu, salamlı, peynirli çeÅŸitlerin yanı sıra üçünün karışımıyla ortaya çıkan Yengen ve bunlara eritme peyniri eklenmesiyle hazırlanan Süper Yengen spesiyaller arasında. Kumrucu Åževki olarak bilinen Åževki Çilek, ‘‘Dalyan'da balık da yense, diskoda alkol de alınsa eve gitmeden önce illa ki kumru yenir’’ diyor. Ayranla tavsiye edilen kumruların fiyatları 1.5 milyon ile 2.5 milyon arasında. Adres: ÇeÅŸme Ilıca Merkez. Telefon: 232-723 23 92.SCHLOTZSKY’S DELIPolonya kökenli Amerikan sandviciBir Polonya göçmeninin ABD'de fast-food zincirine dönüştürdüğü Schlotzsky's Deli'nin en revaçta sandvicinin adı The Original. Tost edilmiÅŸ özel sandviç ekmeÄŸinin içine, 3 çeÅŸit et, 2 çeÅŸit peynir, hardal, marine edilmiÅŸ siyah zeytin, somon, göbek marul ve domates yerleÅŸtirilmesiyle oluÅŸuyor. Ekmekler günlük piÅŸiriliyor. 13 çeÅŸit sıcak sandvicin bulunduÄŸu mekanda mayonezler light. Türkiye'ye 1996'da gelen Schlotzsky's Deli'nin hepsi Ä°stanbul'da 5 ÅŸubesi var. Normal ve büyük boy olarak yapılan sandviçlerin fiyatları 3 milyon 750 bin ile 5 milyon 800 bin lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Deniz Akkaya baÅŸta olmak üzere mankenlerin tercih ettiÄŸi Schlotzsky's Deli'nin müdavimleri 15-40 yaÅŸ arası. Ä°stiklal Caddesi No: 238 Galatasaray. Tel: 212-244 09 19.AMBROSIADiplomatların sandviççisiAnkara'da sandviç tercihinde ilk sıralara oturan Ambrosia, diplomat ve sanatçıları da ağırlıyor. Cem Yılmaz, Mazhar Alanson, Sinan Çetin, AyÅŸegül Aldinç ve Ege Aydan gibi birçok ünlü Ankara'da Ambrosia'ya gidiyor. Ambrosia'da sandviç fiyatları 3 milyon 500 bin lira ile 8 milyon lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Burada salamlı ve sosisli sandvici 3 milyon 750 bin liraya, ton balıklı sandvici 5 milyon liraya, karidesli sandvici ise 5 milyon 250 bin liraya yiyebilirsiniz. 18 çeÅŸit sandviç yiyebileceÄŸiniz Ambrosia 08.30-19.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Adres: Nenehatun Caddesi, Åžairler Sokak 9/A GaziosmanpaÅŸa. Tel: 312-446 44 16.MARMARÄ°S BÃœFEÇikolatalı muzlu LeylaElmadaÄŸ-Taksim arasındaki küçük dükkanında 1964'ten beri hizmet veren Marmaris Büfe, Ä°stanbul'da sandviç denilince ilk akla gelen isimlerden. Jüri üyelerimizden Ali Esat Göksel'in deyiÅŸiyle sandvicin ‘‘nostaljik adı’’. 24 saat açık Marmaris Büfe dilli, dilli-kaÅŸar peynirli, biftekli, biftek-kaÅŸar peynirli sandviçleriyle tanınıyor. Leyla adlı çikolatalı-muzlu tostu meÅŸhur. Büfede, füme tavuk-kaÅŸar peynirli, kavurma-kaÅŸar peynirli sandviçler de var. Toplam 25 çeÅŸit arasında seçim yapabilirsiniz. Sezen Aksu, Seren Serengil ve Erol Evgin buraya uÄŸruyor. Sandviç fiyatları 1 milyon lira ile 2.5 milyon lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Åžubesi yok. Adres: Cumhuriyet Caddesi No: 19 Taksim. Tel: 212-237 38 45.PÄ°KNÄ°K SANDVİÇBaÅŸkentin yarım asırlık sandviççisiAnkara Armada AlışveriÅŸ Merkezi'nde yer alan Piknik Sandviç, aslında yarım asırlık bir geçmiÅŸe sahip baÅŸkentte. Åžimdi Armada AlışveriÅŸ Merkezi'nde yer alıyor. Seksen yaşında olan ReÅŸat Önat'ın iÅŸlettiÄŸi Piknik'te dana jambonlu sandviçten, tavuk söğüşlü sandvice kadar birçok çeÅŸit var. Sandviç fiyatları 2-2.5 milyon lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Piknik'in en çok sevilen sandvici terbiyelenmiÅŸ tavuk biftek, karamelize edilmiÅŸ soÄŸan, kızarmış patlıcan ve iceberg (atom salata) parçacıklarından oluÅŸan Piknik Özel sandviç. Piknik'te saat 10.00'dan 22.00'ye kadar sandviç yiyebilirsiniz. Adres: Armada AlışveriÅŸ Merkezi, B Blok. No:188 Söğütözü-Ankara. Telefon: 312-219 15 51. GURME VE ÇOK GEZEN GAZETECÄ°LERDEN OLUÅžAN BÃœYÃœK JÃœRÄ° SEÇTÄ°Ä°zmirli tarihçi, gazeteci, yazarYaÅŸar AKSOYOÄŸul Türkkan-Ankaralı gurmeOÄŸul TÃœRKKANYemek kültürü yazarıTuÄŸrul ÅžAVKAYMimar, gurme yazarAli Esat GökselÄ°zmirli gurmeAhmet GüzelyaÄŸdökenGazeteci yazarAyÅŸe ARMANÄ°stanbul Life Dergisi yayın yönetmeni, yazarNur ÇintayNeolevanten yazarDonatella PiattiTV'de yemek programı yapımcısıHülya EKŞİGÄ°LRehberler BirliÄŸi BaÅŸkanıŞerif Yenen Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!