Türkiye’nin DoÄŸu ile yakınlaÅŸması ABD ve Ä°srail’i endiÅŸelendiriyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin Doğu ile yakınlaşması ABD ve İsrail’i endişelendiriyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 07, 2010 15:49

Türkiye’nin İsrail ile yapacağı askeri tatbikatı iptal ederek Çin ile tatbikat düzenlemesi ve İran’ın Çin’den füze teknolojisi satın alması, ABD ve İsrail’i üç ülke arasında gelişen askeri işbirliği konusunda endişelendirdi.

ABD ve İsrail, özellikle geçtiğimi hafta düzenlenen Türk-Çin Hava Kuvvetleri tatbikatının ardından Türkiye, Çin ve İran arasında büyüyen askeri işbirliğini endişeli gözlerle takip ediyor.

 

İki yıl öncesine kadar, Türkiye, İsrail’in hava muharebesi tatbikatlarında başlıca ortağıydı. 2001 yılında, Türk Hava Kuvvetleri İsrail ve ABD ile Konya’da taktik hava muharebesi merkezinin açılışını yaptı. 2008 yılına kadar, İsrail Hava Kuvvetleri Türk hava sahasını sıkça ziyaret etti. Ayrıca, Türkiye’nin her yıl düzenlediği en büyük hava tatbikatı Anadolu Kartal’ında da yer aldı.

 

İLİŞKİLER TERSİNE DÖNÜYOR

Dökme Kurşun Operasyonu’nun başlayan ve ikili ilişkilerin bozulmasıyla devam eden süreçte, Türkiye 2009’da İsrail’in Anadolu Kartalı tatbikatta yer almasına karşı çıktı. ABD, Türkiye’nin bu kararı üzerin bu yıl düzenlenecek tatbikatta yer almaktan vazgeçti. Bazı NATO ülkeleri de ABD’nin peşinden aynı kararı verdi.

 

Türkiye, İsrail Hava Kuvvetleri’nin yerini Çin Hava Kuvvetleri’yle doldurdu. Çin, Türk F-16’ları ile eğitim görmesi için Sukhoi SU-27 savaş jetlerini ve pilotlarını gönderdi. Geçmişte bu tür tatbikatlar oldukça göz önünde yapılırdı ancak geçtiğimiz hafta gizli bir şekilde gerçekleştirildi. Türk basını, tatbikatı yalnızca bitişinin ardından, kısa bir şekilde ele alabildi.  

 

Batı ülkeleri Çin ordusunun yapısındaki değişimleri, özellikle de sınırlarının çok ötesinde savaş kabiliyeti kazanmasını sağlayacak uzun menzilli donanma ve hava tatbikatlarını yakından takip ediyor. Çin ise bir yandan saldırgan siber savaş yeteneklerini geliştirmeyi de sürdürüyor. Yabancı istihbarat kaynaklarına göre, bu amaç altında 60 bin bilgisayar korsanına iş imkanı sağlıyor.  

 

ÇİN-İRAN YAKINLAŞMASI

Obama yönetimi, Çin savaş uçaklarının Pakistan ve İran üzerinden Türkiye’ye ulaştığı haberlerinin çıkmasının ardından Ankara’nın Tahran ile yaptığı askeri işbirliğini reddetti. Üç ülke arasında gelişen askeri işbirliğini, İran’ın Çin ile yaptığı silah anlaşmaları izledi.

 

Hizbullah’ın İsrail’e girdiği İkinci Lübnan Savaşı’nda, İsrail Donanması’nın Hanit füze gemisine ateşlenen C-802 gemi savar füzesi, İran’da Çin teknolojisi kullanılarak üretildi. Çin, ayrıca Türkiye ile birlikte karadan karaya roket ateşleme sistemi geliştirdi. Çin Başbakanı Wen Jiabao ise, bu ay Ankara’yı ziyaret ederek çok sayıda ikili işbirliği anlaşması imzalayacak.

 

Türkiye ve Çin, aynı zamanda İran’dan inşa edilecek petrol boru hatları projelerinde yer aldı. İki ülke arasındaki yakın ilişkilerin bir sebebi de, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olan Çin, İran’ın nükleer programına yönelik daha sert yaptırımlarına karşı duran muhalefette ön safta yer almış olması.

 

Haaretz yazarı Anshel Pfeffer'in "Growing ties between Turkey, China, Iran worry Israel and U.S." başlıklı makalesinden derlenmiştir.

 

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor           Â

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:                          Â
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet      Â

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!