Türkiye’nin çim kralı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin çim kralı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2001 00:00


Süleyman ARAT / İSTANBUL
Haberin Devamı

Türkiye'nin tek rulo çim üreticisi Ali Rıza Ünal için ‘‘çim kralı’’ sıfatını rahatlıkla kullanabiliriz. ‘‘Ben Türk tohumculuğuna ömrümü adadım’’ diye konuşan Ali Rıza Ünal, Eskişehir'deki fabrikasında ürettiği tohumları, Gebze Çayırova'da bulunan 630 bin metrekare arazide modern rulo çimlere dönüştürüyor ve dünyamızı yeşertiyor.

Ürettiği çimleri park, bahçe, futbol sahası, golf alanı, villa bahçeleri ve peyzaj mimarlarının önerdiği diğer dış mekanlarda kullanan Ali Rıza Ünal, deyiş yerindeyse Türkiye'nin ‘‘çim kralı’’. Çim ithalatını büyük oranda azalttığını söyleyen Ali Rıza Ünal, ürettiği rulo çimin metrekaresini 8 dolara satıyor. Ünal, Türkiye'nin değişik iklim özelliklerine sahip bölgeleri için ayrı ayrı özellikte çimler de üretiyor.

Ali Rıza Ünal, kimya mühendisliğini bitirmesine rağmen, çifçi oğlu olduğu için tohumculuğa merak sararak Almanya'ya gitti ve Köln Üniversitesi'nde bitki genetiği üzerine eğitim gördü. Burada araştırmalar yapan Ünal, 1970 yılında Türkiye'nin çim tohumları üreten ilk ve tek fabrikasını Eskişehir'de kurdu.

DÖVİZ KAZANDIRIYOR

Yeşil alan tanziminde kullanılan rulo çim üretimiyle 3 yıldır ilgilenen Ünal, ithal rulo çimin metrekaresi 25-30 dolardan satılırken kendisinin 8 dolara sattığını ve döviz kaybını tek başına önlediğini gururla söylüyor. 500'ün üzerinde peyzaj mimarının kendileriyle çalıştığını belirten Ali Rıza Ünal, bugüne kadar Galatasaray'ın Florya tesisleri ve Silivri Klasis Otel'in golf sahası gibi birçok alanı çimlendirmiş. Yaklaşık 60 futbol sahası büyüklüğünde bir alanda çalıştıklarını belirten Ünal, henüz bu alanın yarısını kullanabilmekten yakınıyor. Sulama sıkıntısının verimli çalışmayı önlediğini söyleyen Ünal, ‘‘Zemin denize yakın olduğu için kuyularımızdan tuzlu su çıkıyor, bu da bizim için büyük dezavantaj’’ diyor.

Özel makinelerle toprağı ekime hazır hale getirdikten sonra yurtdışından getirttiği traktörlere bağlanan özel makinelerle tohumları ektiklerini belirten Ali rıza Ünal, üretim aşamlarını da şöyle özetledi:

‘‘Tohum ekildikten hemen sonra ABD'den ithal ettiğimiz özel fileleri toprağa monte ediyoruz. Bu fileler, çimler olgunlaştığında rulo halinde taşınırken dağılmayı önlüyor. Daha sonra günde iki kez sulama ve aylık periyodik gübre bakımları yapılıyor. Ayrıca her hafta biçme işlemi uygulanıyor. Bunun ardından en erken 4 ayda rulo çim, monte etmeye hazır bir hale geliyor. Bu çimleri şimdilik Türk cumhuriyetlerine ihraç ediyoruz, ancak yakın zamanda Avrupa'ya da açılmayı hedefliyoruz.’’

Rulo çim nasıl ekilmeli?

Rulo çim serilecek alan 15-20 cm'lik kürekle bellenir.

Yüzde 50 yanmış hayvan gübresi, yüzde 50 mil ve kum içeren gübre toprağa serpilir.

Yüzey silindirle sıkılaştırılır

Rulo çim gelmeden önce alan bolca sulanır.

Rulo çim nemli bir ortamda montaj yapılacağı alana ulaştırılır. Bu alanda gölge bir yerde stoklanarak sulama yapılır.

Rulolar monte edilirken eken kişi, bir tahtaya basarak hareket eder. Böylelikle kişinin ağırlığını alana eşit olarak dağıtması sağlanır.

Rulo uçları tam olarak yapıştırılıp montajı art arda seri şekilde yapılır.

Daha sonra üzerleri silindirlenir ve bolca sulanır. Sulama 2 hafta sürer.

Ekilen alan 2 hafta ‘‘ayakkabı trafiğine’’ kapatılır, ardından biçilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!