Sadi Özdemir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2007 00:00
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin Hannover Sanayi Fuarı’nda partner ülke olmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi ve "Çünkü Türkiye ekonomik performansını gösterecek. Türkiye’nin büyüme hızı bizim ancak hayal edebileceğimiz rakamlardır" dedi.
HANNOVER Sanayi Fuarı için Almanya’ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile fuarın açılışından önce Türkiye’nin AB üyelik süreci, Türkiye Almanya ilişkileri konularında ikili görüşme yaptı. AB’nin 50’inci kuruluş yılı törenine Türkiye’nin neden davet edilmediği de dahil birçok konuyu konuşan iki başbakan mutlu bitirdikleri toplantıdan sonra basının karşısına çıktı. Türkiye’nin Hannover Sanayi Fuarı’nda partner ülke olmasının önemine işaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Türk sanayisi burada mutluyuz. Çünkü Türkiye ekonomik performansını da gösterecek. Türkiye’nin büyüme hızı bizim ancak hayal edebileceğimiz rakamlardır. Bizim ekonomik performansımız da hiç fena değil, iyi bir trend izliyor" dedi.
İLERLEMEK İÇİN SEFERBER OLDUK: Başbakan Merkel, Başbakan Erdoğan ile Türkiye Almanya ekonomik ilişkilerini de görüştüklerini belirterek şunları söyledi: "Hem ekonomik ilişkileri hem de Türkiye’nin AB üyelik sürecini konuştuk. Ayrıca Almanya’daki Türklerin durumunu da ele aldık. Türkiye ve AB ilişkileri gündemin en önemli konusuydu. Almanya olarak Ankara Protokolü ile ilgili sorunları aşmak için çalışıyoruz. Müzakerelerin ilerlemesini istiyoruz. Yeni bir fasıl açıldı. Her şey yolunda devam ederse Almanya başkanlığı döneminde iki faslın daha açılacağını tahmin ediyoruz. Ankara Protokolü’nün de belirli bir zaman diliminde uygulanması gerekiyor. Kıbrıs ile ilgili durumun ilerlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Aslında ilerlemek için seferber olmuş durumdayız. Birer dost ülke olarak bu durumdan mutluyuz."
GÖRÜNÜR DESTEK İSTEDİM: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Almanya’nın AB içindeki en güçlü
ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Sayın Merkel’den, AB dönem başkanı olarak, Türkiye’nin AB üyelik sürecindeki desteğini görünür şekilde artırmasını rica ettim" dedi.
KIBRIS’A ÇÖZÜM İSTİYORUZ: Kıbrıs konusunda da çözüm istediğimizi ancak win-win (kazan-kazan) esasına dayalı olarak çözüm istediklerini anlatan Başbakan Erdoğan şöyle devam etti: "Sayın Merkel, Ekim ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret ardından AB dönem başkanlığını üstlendi ve bazı fasıllar açılmaya başladı. Haziran sonuna kadar dört fasıl açılabilir bu konuda çalışmalar yoğun sürüyor. Biri açıldı, birtane de yakında açılacak. Uzun ince bir yolda olduğumuzu biliyoruz ve sabırla dostlarımızla çalışarak bu yolculuğu devam ettireceğiz. İki dost ve müttefik ülkenin siyasi ve ekonomik alandaki görüşmeleri de bize iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar iyi yolda olduğunu da gösteriyor. 20 milyar Euro üzerinde ikili ticaretimiz var. 3.7 milyon Alman turist Türkiye’ye geliyor ve 70 bin alman dostumuz Türkiye’de ikamet ediyor."
69.1 milyar dolarlık sanayi ihracatıyla Hannover Fuarı’nda gösteriye çıktıkTÜRKİYE’nin Başbakanı, bakanları, bürokratları ve Türk iş dünyasının en büyük örgütleri ’dünya sanayisinin sahnesi-vitrini’ olarak tanımlanan ve 5 gün sürecek olan Hannover Sanayi Fuarı’nda, başta Almanya’ya olmak üzere Avrupa Birliği’ne "Biz çok hızlı gelişen bir sanayi ülkesi olduk, bizden korkmayın" mesajı verecek. Daha önce dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın çabalarıyla, 1985’te bu önemli fuara ’partner ülke’ olarak katılan Türkiye, 16-20 Nisan tarihleri arasında yapılacak bu yılki fuarın da partner ülkesi oldu. 22 yılda çok büyük değişimler yaşayan Türkiye’nin sanayisi büyük bölümü sanayileşmiş Avrupa ülkelerine olmak üzere 2006’da 69.1 milyar dolarlık sanayi ürünü ihracatı gerçekleştirdi. 1985’teki Türkiye’nin ise 1 yıllık toplam ihracatı 7.9 milyar dolar olabilmişti. Oysa geçen yıl Almanya’ya 8.4 milyar dolarlık sanayi ürünü sattık. Hannover Sanayi Fuarı, Avrupa Birliği üyelik süreci kısmen askıya alınmış Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye’nin üyeliğine pek olumlu bakmayan Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel’i de iki gün boyunca birarada tutacak.
Almanya’nın sanayici Türkleri de fuardaHANNOVER Sanayi Fuarı’nda Avrupalı Türk İşadamları Birliği (BTEU), Almanya’da yerleşik Türk kökenli sanayicileri tanıtacak. Genellikle Avrupada’ki Türk girişimcilerdenilince akla gelen marketçi, lokantacı gibi esnaf Türklerin dışında Avrupa’da doğmuş, eğitim görmüş sanayici olmuş Türkler Avrupa’daki fabrikalarında ürettikleri ürünlerle 26’ıncı Hol, A01/16 standında görücüye çıkacak. Almanya’da makine mühendisi olan sanayici Muzaffer Dönmez’in planlayıp imal ettiği yüksek teknoloji ürünü endüstri robotu da BTEU standında sergilenecek. Söz konusu robot Alman otomobil fabrikaları tarafindan kullanılmaya baslandı. Ayrıca bir de Laser-sanayi camı kesme robotu görücüye çıkacak. Almanya’da yetişen Hasan Kurtuluş ise 700 isçi ve mühendisiyle Almanya’nın 9 bölgesinde yüksek teknoloji hizmeti veriyor. Akıllı bina kontrol merkezleri üretiyor. Exitcom Firmasının sahibi Murat Ilgar da eski elektronik cihazların ger idönüşümünü sağlayan makine üretti ve fuarda sergileyecek.
Ben kimseye kefil olmadım olduysam hesabını veririmBAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki çok ortaklı şirketlere para kaptıran Almanya’daki Türklerin, bazı holdinglerin broşürlerinde kendisinin resminin olduğunu söyleyip, sorumlu gördükleri konusundaki bir soruyu da şöyle yanıtladı: "Birileri benim iznim olmadan, haberim olmadan fotoğraflarımı kullanmışsa bundan haberim yok. Ancak benim refere ederek kefil olduğum bir şey varsa ben onun hesabını veririm. Hiçbir şekilde ilgim alakam yoktur. Bu konuda siyasi geçmişim tertemizdir."