Güncelleme Tarihi:
Türkiye Bilişim Derneği (TBD), geleneksel Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri'nin (BİMY) on üçüncüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve TBD Başkanı Turhan Menteş'in konuşmaları ile başladı. "Gelecek" temasıyla Antalya Side'deki Silence Beach Resort'ta Oracle ana sponsorluğunda düzenlenen seminere 600’e yakın bilişim profesyoneli katıldı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, yaptığı konuşmada, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yeni ekonominin, bilgi toplumuna dönüşümünün en önemli altyapısını oluşturduğunu ifade etti. Bugün bilgisayarın ve İnternet’in ihtiyaç hissedilmediği hiçbir faaliyet alanı kalmadığını belirten Şener, bilgisayar ve İnternet kullanımının, kişilerin çocukluk yıllarından itibaren hayatlarının her döneminde önemli yere sahip olduğunu belirtti.
Bilişim teknolojilerini elinde bulundurma ve bunlara hükmetme savaşının uluslararası ilişkilerde yeni atılımlar yarattığına dikkat çeken Şener, AB’nin son dönemdeki en büyük mücadelesinin ABD’nin bu teknolojileri üretme ve kullanmadaki hakimiyetine karşı olduğunu söyledi.
Şener sözlerine şöyle devam etti: "Avrupa Birliği, birinci önceliğini bilgi toplumuna dönüşüm olarak belirlemiştir. Yapılan araştırmalar ABD ekonomisinde son dönemde sağlanan verimlik artışının %60’ının, AB’de ise %40’ının bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımından ileri geldiğini gösteriyor. Avrupa Birliği’nde ekonomik büyümenin %25’i yine bu teknolojilerin kullanımıyla açıklanmaktadır. "
‘Bilgi ve iletişim teknolojileri tüm sektörlere verim katıyor’
Şener, Türkiye’nin hedeflediği gelişmişlik seviyesine bilişim teknolojilerinin yaşamın her alanında kullanılmasıyla ulaşılacağını ifade etti: "Bilgi ve iletişim teknolojilerinin ekonominin tümü üzerinde çoğaltıcı ve sinerji yaratıcı etkisi bulunmaktadır. Tüm sektörlerde teknoloji kullanımının üzerinde durulduğu takdirde hedeflenen gelişmişlik seviyelerine çok daha kısa zamanda ulaşmak mümkün olabilecektir."
‘Türkiye, e-devlet uygulamalarında ileride’
Şener, konuşmasında bilgi toplumuna dönüşüm konusuna da değindi: "Türkiye’de bilgi toplumuna dönüşüm süreci ile sadece kamuda ya da bazı alanlarda değil ekonomik ve sosyal yaşamın her alanında dönüşümden bahsedilmektedir. Bu bence ülkemiz adına önemli bir ileri görüşlülüğü ortaya koyuyor. Zira hâlâ pek çok ülkede daha önceleri birbirinden bağımsız olarak başlatılan faaliyetler bir araya getirilmeye çalışılmaktadır."
Abdüllatif Şener, MERNİS, VEDOP, UYAP, GİMOP, E-bildirge vb. hayata geçirilen birçok e-devlet hizmetinin, vatandaşların ve işletmelerin yaşadığı olumlu gelişmelerin, ekonomik verimliliği etkileyen unsurlar olduğunu ifade etti. Şener, e-devlet kapısı uygulamasının, e-ihale sisteminin, eğitim ve sağlık alanlarında yapılan iyileştirmelerin, ülkemizin genç ve dinamik nüfusunu geleceğin bilgi toplumunun ihtiyaçlarına yönlendireceğini ve bu sayede uluslararası rekabet gücümüzün artacağını da sözlerine ekledi.
Şener, teknoloji alanında bugüne kadar görev alan tüm kişileri isimsiz kahramanlar olarak nitelendirerek, faaliyetlerini de ‘kutsal vatan hizmeti’ olarak tanımladı. Şener, önümüzdeki süreçte de ülkemizdeki bilgi ve iletişim sektörü çalışanlarına, özellikle bütüncül bir e-devlet yapısının oluşturulmasında büyük görevler düştüğünü söyleyerek konuşmasını noktaladı.