Türkiye, Malezya olamaz

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Malezya olamaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2007 00:00

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye’nin Batılılaşmak için Batı ile savaşan dünyadaki tek ülke olduğunu belirterek, "Böyle bir ülke Malezya olmaz, bu istikametten dönüş mümkün değil" dedi. Toptan, Hürriyet’in sorularını yanıtlarken, şu değerlendirmelerde bulundu:

ERKEN DAVRANILDI "Anayasa konusunda bazı tartışmalar var, telaşlı davranmaya gerek yok. Tartışılacak bir sürü taslak var, Barolar Birliği’nin, TOBB’un, TÜSİAD’ın, bazı partilerin, üniversitelerin. Tartışılacak bir sürü metin varken, biraz erken davranıldı. AKP’nin yaptığı çalışma, hemen yürürlüğe girecek bir şey değil ki. Telaşa gerek yok. Ama onun üzerinden tartışma yapılması normal.

KAFA GÖZ YARMADAN Sorun, bir ister sivil deyin, ister yeni deyin. Anayasa ihtiyacı var mı yok mu? Kimse yok diyemez. Bunu dedikten sonra bazı yerlere takılıp kalmamak lazım. Tabii tartışılacak; ama tartışma bilimsel olmalı, kafa göz yarmadan olmalı, kırmamak lazım.

KAVGA ESKİ Üniversiteler bir anayasa yapma ihtiyacı hissediyorlarsa yaparlar veya yapılanlara katkı sağlarlar. AKP’nin hazırladığı metin de üniversite mensuplarınca yapıldı. YÖK Başkanımız Erdoğan Teziç Hoca’nın kavgası yeni değil. Başbakanla olanı da yeni değil. Ama, Erdoğan Hoca herkesle böyle.

RESMİ TASLAK YOK Şimdi ’Meclis Başkanı bir şey yapsın’ deniyor, daha metinler bile ortada yok ki. Ama Uzlaşma Komisyonu’nu çalıştırmak isterim. Ancak, daha önce bununla ilgili bir deneyim yaşandı. CHP üye vermedi, komisyon çalışmadı. Yalnız ortada daha bir resmi taslak yok ki, sonunda yapılacak bir şeyi başından yapmak da olmaz.

AİHM KARARI Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin türbanla ilgili kararının nasıl okunduğu önemli. Orada ’türban takılmaz’ diye bir hüküm yok. Bunun yasaklanmasına itirazı reddediyor. Farklı bir konu. İç hukukta bir düzenleme yapılırsa o çerçevede yapılabilir. Ama dediğim gibi o karara nasıl baktığınıza bağlı.

TÜRKİYE GERİ GİTMEZ Türkiye kazanımlarından geri gitmez. Garantisi de halkın bilinci, şuuru, yaşam tarzıdır. Demokraside tek güvence budur. Türkiye yüzünü Batı’ya dönmüş. Bunun 160 senedir kavgasını yapıyor. Batılılaşmak için Batı’yla savaşan başka bir ülke yok. Atatürk savaşırken yüzü Batıya dönüktü. Meclis’i kurduğunda, Kurtuluş Savaşı yapılıyordu, Batılılaşma adına. Türkiye bu istikametinden geriye dönmez, Malezya da olmaz.

KADINLAR MÜSTERİH OLSUN Bu cumhuriyet sağlam temeller üzerinde inşa edilmiştir. Kimse, Türkiye’nin aydınlık geleceği konusunda kuşkuya kapılmasın. Bu Meclis’te ilk defa 50 kadın milletvekili var; ikisi de Meclis Başkanvekili. Türkiye kadın hakları konusunda da daha ileri gidecektir. Belki gelecek meclisin başkanı bir kadın olacak. Herkes müsterih olsun."

Cumayı kaçırmadı

TBMM Başkanı Köksal Toptan, önceki akşam eşi Saime Toptan’la 3 günlük tatil için geldiği Yalova’nın Termal İlçesi’nda cuma namazını Gökçedere Merkez Nur Camii’nde kıldı. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Toptan, aynı camide cenaze namazı kılınan Kemal Öztekin için de saf tuttu. Cami çıkışı, anayasa taslağı ile ilgili soruları yanıtlayan Toptan, sivil anayasa yapmakta geç kaldığını savunduğu Türkiye’nin bunu telafi etmeye çalıştığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!