Türkiye, Kongo'ya asker gönderecek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Kongoya asker gönderecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2006 19:01

Kongo'daki seçimlerde güvenliği sağlayacak uluslararası güce, Türkiye'nin asker göndermesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Haberin Devamı

Türkiye, Kongo'daki seçimlerde güvenliği sağlayacak uluslararası güce, 2 subay ve 15 personeli olan C-130 tipi askeri uçak gönderecek.

TBMM Genel Kurulu'nda, Kongo'ya asker gönderilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi görüşüldü.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, birçok ülkede yapılan harekatlara katkı sağlamak üzere Türkiye'nin gönderdiği askeri birlikler hakkında bilgi verdi. Gönül, uluslararası güvenliğin sağlanması konusunda Türkiye'nin halen Afanistan'da 300, Kabil'de 160, Bosna Hersek'te 300, Kosova'da 400 asker, Letonya'da ise 4 adet F-16 savaş uçağı ile 85 kişilik personelin görev yaptığını kaydetti.

Türkiye'nin Kongo'ya asker göndermekle “ilk defa NATO dışında Avrupa harekatına katıldığını” ifade eden Gönül, Kongo'daki seçim sürecinde, Birleşmiş Milletlerin çokuluslu barış gücüne destek verileceğini söyledi.

Haberin Devamı

AB üyesi ülkeler dışında Norveç, Kanada ve Türkiye'nin askeri katkı sağlaması için resmen davet edildiğini bildiren Vecdi Gönül, gönderilecek 2 subaydan birinin Almanya, diğerinin ise Kongo'daki hareket yönetim merkezinde görev yapacağını kaydetti.

30 Temmuz ile 30 Kasım 2006 tarihleri arasında Kongo'da görev yapacak Türk askerlerinin 1 Ocak 2007'ye kadar Türkiye'ye dönmesinin planlandığını belirten Gönül, “Askerlerimiz harekata katılmayacak, hava savunması yapacak. Uçağımız, uçuş planlaması haricinde havaalanı dışında kullanılmayacak. Kongo'daki tamamen müstakil bir hareket olacak. Türkiye'nin Kore harekatına katılması ve BM içinde olması, NATO üyeliğini kazandırmıştır. Bu tür teşebbüslerin de AB üyeliğine katkı sağlayacağını umuyorum” diye konuştu.

Anavatan Partisi grubu adına söz alan Bitlis Milletvekili Edip Safder Gaydalı da Türkiye'nin yıllarca birçok barış gücünde görev aldığına dikkati çekerek, tezkereyi desteklediklerini söyledi.

AB sürecinde daha güçlü olmak için, diğer ülkelerle ilişkilerin güçlü tutulması gerektiğine dikkati çeken Gaydalı, “Türkiye, elindekini kullanmayan bir ülke haline gelmek üzeredir. Atılan her adım, her görüşme, her müzakere, Türkiye'nin elini zayıflatmaktadır. AB'ye ayaklarımız üzerinde girmek istiyoruz; dizlerimiz üzerinde değil” dedi.

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ise Kongo'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi desteklediklerini belirtti. 56.5 milyon nüfusu olan Kongo'nun 2 milyon 345 bin kilometrekare yüzölçümü olduğunu, 2002 verilerine göre günde 22 bin varil petrol üretildiğini kaydeden Koç, ”Kongo'nun varlığı hep sömürülmüştür. Tarihi boyunca çok ızdırap çekmiştir” diye konuştu.

Batı Trakya'da 160 bin Türk ve Müslümanın, etnik kimliklerinin resmen inkar edildiğini belirten Koç, bu konu hakkında TBMM'de genel görüşme yapılması gerektiğini söyledi.

Dış diplomaside, mütekabiliyet (karşılıklılık) kelimesinin sihirli olduğunu ifade eden CHP'li Koç, Türk-Yunan dostluğunda herhangi bir sorun yaşanmadığını, ancak orada yaşayan soydaşların eğitim, mülk edinme, etnik kimlik ve dini konularda sorunlar yaşadıklarına işaret etti.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın AB üyesi olmasına rağmen orada yaşayan Türklerin seyahat özgürlüğü bulunmadığını vurgulayan Koç, “İstanbul'daki Rumlara her şey var; Yunanistan, benim müftümü resmen tanımıyor” dedi.

AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış da Kongo'ya asker gönderilmesinin AB ilişkileri bakımından önemli olduğunu söyledi. Asker gönderilmesinin, Kongo'ya daha önce yapılan yardımların bir devamı olduğunu belirten Yakış, ciddi bir askeri yeteneği elinde bulunduran ve çok kritik bir coğrafyaya sahip Türkiye'nin, çok uluslu hareketlere katkıda bulunduğunu anlattı.

Yapılan görüşmelerin ardından oy birliği ile kabul edilen Başbakanlık Tezkeresine göre, Kongo'da yapılacak ilk demokratik seçimlerde görev alacak uluslararası askeri güce, 1 adet C-130 tipi askeri uçak, 15 uçak personeli ve 2 subay gönderilecek.

Haberin Devamı

30 Temmuz ile 30 Kasım 2006 tarihleri arasında Kongo'da görev yapacak olan Türk askerleri, 1 Ocak 2007 tarihine kadar Türkiye'ye dönecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!