Güncelleme Tarihi:
Almanya'da bu yıl 64'üncüsü düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı'nda konuşan Kula, Türkiye'nin bu fuarı dünyaya açılmanın bir yolu olarak gördüğünü söyledi.
Türkiye'de çok genç, dinamik ve üretken bir yazar topluluğu olduğunu, dünya dillerini ve kültürlerini iyi bilen yazarlar bulunduğunu ve bu yazarların eserlerinin dünya okurlarınca beğenilerek okunduğunu söyleyen Kula, "Türkiye dünya kitap üretiminde 13'üncü sırada. Kişi başına kitap okuma oranı yüzde 7,2. Edebiyat üretimi çok gelişkin. Neredeyse günde 5 roman veya hikaye kitabı yayımlanıyor" bilgisini verdi.
Kula, Türkiye'nin ürettiği edebiyat eserlerinin dünyanın 55 ülkesinde, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 75'i tarafından okunduğunu, daha yaygın bir şekilde okunmaları için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Bunun için nitelikli çeviriyi çok önemsiyoruz. Çünkü çeviri bir edebiyat eserinin bir başka dilde yeniden yazımı demektir" diye konuştu.
Türkiye'nin kitap üretimiyle alakalı sayısal bilgiler de veren Kula, "2011 itibarıyla 43 bin 100 adet uluslararası standart kitap numarası verdik. Bu sayıya ek olarak ISBN numarası almadan da yayımlanan kitapları düşündüğümüzde 2011 yılındaki kitap üretiminin 50 bin civarında olduğunu var sayıyoruz. 2012 yılında ise sadece ISBN numarası verilerek basılan kitapların sayısının 55 bini geçeceğini düşünüyoruz" dedi.