Türkiye, kaçış tüneli gibi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, kaçış tüneli gibi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2002 02:00

Yasadışı göç konusunda Avrupa’nın eleştirilerine hedef olan Türkiye’nin uzun süredir bu sorunla uğraşmasına rağmen, Avrupa’ya geçişte coğrafik açıdan köprü rolünün bulunması nedeniyle zor durumda kaldığı ortaya çıktı.

Son 7 yılda doğu-batı ekseninde tam 338 bin 984 kişi Türkiye’yi kaçış tüneli gibi kullanarak Avrupa ve ABD’ye kaçmaya çalışırken yakalandı. Yakalanamayanlarla bu sayının milyona ulaştığı belirtiliyor.

1995-2002 arasında Türkiye’ye tam 162 ülke vatandaşı kaçak yollarla giriş yaptı.

Yakalananlar arasında, haritada bile yerini bulması bile zor olan Tuvalu, Kıribati, Trinidad-Tobago gibi ülkelerin vatandaşları da var. Her birinin uluslararası mafyaya kendisini Batı’ya götürmesi için adam başı 1000-10000 dolar arasında bir para ödediği belirtiliyor.

BÜTÇEDEN 3 TRİLYON LİRA

Yasadışı göçle mücadele için 1999-2001 arasında 1 trilyon 65 milyar lira harcayan hükümet, bu yıl bütçeyi yaklaşık yüzde 300 artırdı. Hükümet bu amaçla 3.1 trilyonu, 2002 yılında yasadışı göçmenlerin yol giderleri ve nezaret masrafları olarak ayırdı.

MGK’DA TARTIŞILMIŞTI

Geçen yıl Avrupa’dan ‘göçmenlerin geçişi için etkin tedbir almıyor ve göz yumuyorsunuz’ tepkileri üzerine MGK konuyu gündemine almıştı.

Ardından, Türkiye’ye yönelik ‘göçmenleri bilerek gönderiyor’ gibi ulusal imajı bozucu eleştirilerin kaldırılması ve yasadışı göçmenlere karşı tedbirler alınması amacı ile Dışişleri, Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik, Jandarma, İçişleri yetkilileri bir araya gelmişti.

YASADIŞI GÖÇE KARŞI ÖNLEMLER

  • Sınırlarda emniyet görevlileri sayısı artırıldı.

  • Komşu ülkelerle Türkiye arasında erken uyarı sistemi kuruldu.

  • Sınır illerinde yaşayanlar göçmenlerle ilgili bilgilendirildi.

  • Sınır birliklerine termal kamera sağlandı. Sınırlar ayrıca güçlendirilmiş tel örgü, ışıklandırma sistemleri ile güçlendirildi.

  • Sınır kapılarında sahte pasaport ve vizeyle geçişleri önlemek amacıyla ilgili personele geliştirilmiş kurslar verildi. Belge kontrolünde AB standardına uyum şartı getirildi.

  • TIR, Ro-Ro gemileriyle yapılan insan tacirliğini önlemek için karbondioksit gazına ve vücut ısısına duyarlı üç adet cihaz devreye sokuldu. İnsan kokusuna duyarlı köpekler yetiştirildi.
  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!