Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2008 00:00
Türkiye'nin uluslararası piyasalardan bir hafta sonra 500 bin ton buğday satın alacağı beklentisi, dünya borsalarında buğday fiyatlarını artırdı. Chicago Borsası’nda buğday fiyatı 72 sent birden yükselerek 12.95 dolara fırladı.
FINANCIAL Times gazetesi, Türkiye’nin gelecek hafta 500 bin ton buğday alacağı haberi üzerine dünya buğday fiyatlarının güçlü bir artış gösterdiğini belirtirken alımın yarısının ABD’den yapılmasının beklendiğini de kaydetti. Ekonomi gazetesi Financial Times, dünya piyasalarındaki hareketlerinin değerlendirdiği haberinde Türkiye’nin gelecek hafta 500 bin ton buğday alacağı haberi üzerine Chicago borsasında buğday fiyatlarının güçlü bir artış gösterdiğini belirtti. Chicago Futures piyasasındaki mayıs buğday fiyatının 72 sent yükselerek 12.95 dolara çıktığına dikkat çeken gazete, Türkiye’nin buğday alımının yarısının ABD’den yapılmasının beklendiğini de kaydetti.
STOKLARDAKİ AZALMA ETKİLEDİ: Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2007’de dünyada 603 milyon tonluk buğday üretimine karşılık 613 milyon ton tüketim gerçekleştiğinin tahmin edildiğini, dünya buğday stoklarının da 2007-2008 döneminde 110 milyon ton ile son 30 yılın en düşük seviyesine indiğini hatırlattı. Bayraktar, stoklardaki azalmanın fiyatlarda hızlı artışa neden olduğunu, son bir yılda dünyada buğday fiyatlarının yüzde 85 arttığını, uzmanların bu fiyat artışının devam edeceği yönündeki görüşleri bulunduğuna işaret etti.
ÜRETİM VE TÜKETİM DEĞİŞİYOR: Dünyada buğday üretim-tüketiminde dengeler değişirken Türkiye’nin de bu durumu dikkate alan tedbirleri geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, Türkiye’de 2006’da buğday ekim alanlarının yaklaşık 1 milyon hektar gerilediğini hatırlatarak, bunun yarısının çiftçinin başka ürünlere kaymasından, yarısının ise üretimden vazgeçmesinden kaynaklandığını belirtti.
KİLİT ÜLKE OLABİLİRİZ: Bayraktar, jeopolitik konumu gereği, Türkiye’nin, uluslararası buğday ticaretinde kilit ülke olabileceğini kaydetti. Bayraktar, şöyle devam etti: "Tarım desteklemelerinin ana aracı olan ve 3’te birini oluşturan doğrudan gelir desteği bu yıl kaldırılacak. Yeni oluşturulacak desteklerde bu durum göz önüne alınmalı. Üretim maliyetlerinin büyük bölümünü oluşturan gübre, tohum, mazottaki destek miktarları artırılmalı. Üretim maliyetleri düşürülmediği takdirde üretimi artırmak zor. Türkiye’deki buğday fiyatlarındaki artışı Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yanlış ithalat politikasına bağlayan görüşler var ama buğdaydaki fiyat artılarının ithalatla değil, dünya piyasalarındaki artışla ilgisi vardır." Bayraktar, Türkiye’nin buğdayda kalite sorununu çözdüğünü, ihtiyaç nedeniyle geçen yıl 2,1 milyon ton ithalat yapıldığını anımsattı.
Tarım ürünleri en önemli yatırım aracı oluyor
TARIMSAL ürünlerin artık en önemli yatırım araçları arasına girdiğini ve bu ürünlerin "piyasaların yükselen değeri" olmaya devam edeceğine işaret eden ürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin üretim potansiyelini değerlendirerek, sadece iç tüketim için değil, dünya pazarlarından daha fazla pay almak için üretim yapması gerektiğini vurguladı.