Güncelleme Tarihi:
Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor         Â
Ä°srail iÅŸ dünyasının önde gelen isimleri, filo baskın nedeniyle Ä°srail'e kızan Türklerin çoÄŸunun, kullandıkları birçok üründe Tel Aviv'in ürettiÄŸi parçaların ya da teknolojinin bulunduÄŸunu bilmediÄŸini belirtiyor.  Â
Türkiye-İsrail İş Konseyi Başkanı Menashe Carmon ise cep telefonlarından, bilgisayarlara kadar birçok üründe İsrail'in katkısının bilinmemesi için 'hayırlı bir durum' tespitini yapıyor.
Carmon yaptığı değerlendirmede, "Türklerin, İsrail mallarını boykot etmesi çok zor çünkü bu ürünler Türkiye'deki süpermarketlerde satılmıyor... Ancak, cep telefonlarından tıbbi cihazlara kadar Türklerin kullandığı ürünlerde bulunan yazılımların çoğu İsrail de geliştiriliyor. Bu nedenle, Türkler bilgisayarını kullanmaktan vazgeçmedikleri sürece, İsrail'i boykot etmek sadece kendilerini cezalandırmak anlamına gelecektir" dedi.
İsrail'in, Gazze'ye giden filoya 31 Mayıs'ta baskın düzenlemesiyle dokuz Türk vatandaşı ölmüş, bunun ardından Türkiye, İsrail'den özür dilemesini istemişti.
Ancak İsrail’den hâlâ bir özür gelmedi. Türkiye, olayın ardından İsrail savaş uçaklarının hava sahasın kullanmasına izin vermedi. İslami kökenlere sahip olan Başbakan Tayyip Erdoğan da, dünyanın artık Nazilerin semboli olan svastika ile Davut Yıldızı'nı aynı şekilde algıladığını söyledi.
Öte yandan, bölgedeki eski müttefiki Türkiye'nin ağır hakaretlerine maruz kalan İsrail, Türkiye'den uzak duracağı taahhüdünde bulundu.
İŞ HAYATI SİYASİ TANSİYONA BASKIN ÇIKTI
Ancak reel ekonomi söz konusu olduğunda, iş hayatının faydacılığı siyasi gerginliğe galip geliyor. Aynı zamanda İstanbul'da büyümüş olan bir girişimci olan Carmon, "Türkiye’deki İsrailli şirketlerin hiçbiri ülkeyi terk etme taraftarı değil. Her zamanki iş ilişkileri devam ediyor ve yatırımlar artıyor" dedi.
Â
Bilgisayar yazılımından sulama sistemlerine kadar Türkiye'ye çeşitli mallar satan İsrailli şirketler, Türk ortakları aracılığıyla faaliyet yürüttüğü için asıl kimlikleri bilinmiyor.
Filo baskını iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere biraz darbe vurdu. Uzmanlar, İsrailli turistlerin iptal ettiği tatil rezervasyonlarının Türk turizmini yaklaşık 400 milyon dolar zarara uğratmasını bekliyor.
Ayrıca Türkiye, bu ülkeyle gittiği tüm askeri işbirliği projelerini gözden geçireceğini açıkladı. Bu bir anlamıyla da İsrailli şirketlerin milyarlarca dolarlık projelerden mahrum kalma ihtimalini ortaya çıkardı.
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin hacmi, resmi rakamlara göre 2009'da 3 milyar dolardı ancak hem Türk hem de İsrailli sektör temcilcileri, bu rakamını çok daha fazla olduğunu belirtiyor.
* Bu yazı New York Times'ta, "Turkey and Israel Do a Brisk Business" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
Â