Türkiye iş yapmada geriye düştü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye iş yapmada geriye düştü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2006 09:49

Dünya Bankasının, geçen yıl açıkladığı 2006 İş yapma Raporu'nda 84'üncü sırada bulunan Türkiye yeni açıklanan 2007 raporunda 91'inci sıraya geriledi. Dünya Bankası ve IFC'nin ortaklaşa hazırladığı raporda, ele alınan 175 ülkeden 112'sinde iş yapmak için gereken zaman, maliyet ve işlemlerin azaltıldığına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Dünya Bankası ile Bankanın özel sektörü finanse eden kuruluşu olan Uluslararası Finansman Kurumu (IFC) tarafından ortaklaşa hazırlanan “2007 İş Yapma Raporu” açıklandı. Rapora göre 2005-2006 döneminde dünya çapında özel şirketler ve yatırımcılar için iş yapmak önceki yıllara göre kolaylaştı.

175 ülkeyi kapsayan raporda 112 ülkede iş yapmak için gereken zaman, maliyet ve işlemleri azaltan reformlar yapıldığına dikkat çekildi. 2005-2006 döneminde en çok reform yapan ülke Gürcistan oldu. Gürcistan, raporda değerlendiren 10 alandan altısında iyileşme gösterdi. En çok reform yapan 10 ülke arasında Romanya, Meksika, Çin, Peru, Fransa, Hırvatistan, Guatemala, Gana ve Tanzanya yer aldı.

Bu arada, işlerin en kolay yapıldığı 10 ülke ise Singapur, Yeni Zelanda, ABD, Kanada, Hong Kong, İngiltere, Danimarka, Avustralya, Norveç ve İrlanda olarak belirlendi.

Afrika’nın ilk defa en çok reform yapan üç bölge arasına girdiğini gösteren raporu değerlendiren Dünya Bankası Başkanı

Paul Wolfowitz raporun, birçok ekonomide iş yapmanın ne kadar zor olduğunu gösterdiğini belirterek "Bir çok ülkede iş yapmak o kadar problemli ki çoğu yatırımcı yasal ekonominin dışında faaliyet göstermeye zorlanıyor” dedi.

Wolfowitz, raporun, kalkınmakta olan ülkelerin daha çok reforma ihtiyaçları olup olmadığını belirlemeleri açısından kritik bir araç olduğunu ifade etti.

Bir çok ülkede iş yapmanın nispeten kolaylaştığını gösteren rapora göre geçen yıl yapılan sıralamada 84'üncü olan Türkiye bu yıl 91'inciliğe kadar geriledi. Rapora göre Türkiye'de şirket kurmak için 8 işlem yapmak gerekiyor ve bu işlemler dokuz günde tamamlanabiliyor. Şirket kurmak için kişi başına gelirin yüzde 26.8'i kadar bir harcama yapılması gerekiyor. Ancak Türkiye'de ruhsat alabilmek için ise 32 işlem yapmak gerekiyor. Bu işlemler de 232 günlük zaman alıyor. Ruhsat alabilmek için de kişi başına gelirin yüzde 150.2'si kadar bir harcama yapılması gerekiyor.

Rapora göre Türkiye'de ihracat yapmak için dokuz belge gerekiyor. İhracat işlemleri ise 20 gün sürüyor.Bir konteyner mal ihraç etmek için yapılması gereken harcama tutarı ise 513 dolar olarak hesaplandı. İthalat için de 13 belge ve 25 günlük zaman gereken Türkiye'de bir konteyner mal ithalatı için yapılması gereken harcama tutarı ise 735 dolar olarak belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!