'Türkiye Hamas'a meşruiyet kazandırdı'

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Hamasa meşruiyet kazandırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2007 12:34

ABD Enterprise Enstitüsü uzmanı, eski Pentagon görevlisi Michael Rubin, Türkiye'nin 2006 Şubat'ında Hamas'ı davet ederek, uluslararası bir meşruiyet kazandırdığı eleştirisinde bulundu. Rubin, “Hamas ve PKK ikisi de terör grubudur. Hizbullah da öyledir. Greenpeace bile otobüslere bomba yerleştirse, amaçları ne kadar güzel olursa olsun terör örgütü olur” dedi.

Haberin Devamı

Rubin, Harp Akademileri Komutanlığı'nda düzenlenen “Güvenliğin Yeni Boyutları ve Uluslararası Örgütler” başlıklı uluslararası sempozyumda, “Asimetrik Tehdit Kavramı ve Uluslar arası Güvenliğe Yansımaları” konulu bir sunum yaptı.

Terörün tanımının olmadığını ifade eden Rubin, her yerde olduğu halde ne olduğu konusunda çok az mutabakat olduğunu belirtti. Asimetrik tehditteki asıl tartışmanın “zayıfın güçlüyü nasıl durdurabileceği” noktasında kilitlendiğini vurgulayan Rubin, soğuk savaş döneminin ardından 1996'da ABD parlamentosunun Pentagon'a bir savunma stratejisi geliştirilmesi yönünde talimat verdiğini kaydetti. Asimetrik tehdidin, o zamanlar hassasiyetlerin kullanılması şeklinde ortaya çıktığını anlatan Rubin, SSCB'nin çökmesinden sonra Rusya'nın taktik nükleer silahlarından yararlanmaya yöneldiğini, kısıtlı ekonomik kaynaklarını balistik silahlar yerine taktik silahlar için ayırdığını anlattı.

Haberin Devamı

İki tür asimetrik stratejinin tartışıldığını ifade eden Rubin, bunlardan ilkinin teknoloji, ikincisinin terör olduğunu kaydetti. Artık dördüncü nesil savaşlardan bahsedildiğini, Kuveyt savaşının ardından teknolojinin yeni nesil savaşları temsil ettiğini dile getiren Rubin, teknolojiye vurgunun gittikçe arttığını söyledi. Çin ve Kuzey Kore doktrininde teknolojinin kilit bir rol oynadığını ifade eden Rubin, şöyle konuştu: “Terörizm bir taktiktir. Amerikalılar terörle topyekün macadele etmesi doğru değil. Terör bir yöntemdir, hedef değildir. Teknolojiyle arasında bir bağlantı var. Teröre sadece zayıfın stratejisi demek yanlıştır. Terör bir stratejidir. Devlet desteğinde, devletin gücü kadar güçlü ve zayıftır.
Yunanistan, Türkiye'ye karşı faaliyet gösteren terör örgütlerine 1980-1990'lı yıllarda destek verdi. Burada amaç Türkiye'nin gücünü azaltmak ve aradaki gücü dengelemekti.”

“GREENPEACE OTOBÜSLERE BOMBA YERLEŞTİRSE...”

Rubin, terörizmin bazı destekleri bulunduğunu da belirterek, şöyle devam etti: “Belçika hükümetinin PKK'nın medya kolu Roj TV'ye verdiği destek, bu grubu olumlu hale getirmiş, onaylamıştır. Bu da dolayısıyla onlara cesaret veriyor.

Haberin Devamı

Irak, Mısır, Fransa'da aynı şekilde teröre destek veren televizyon kanalları var. Böylece uluslararası bir meşruiyet kazandırıyorsunuz.

Türkiye, 2006 Şubatında Hamas'ı davet ederek, uluslararası bir meşruiyet kazandırdı. Böylece diğer terör örgütleriyle mücadelede zorlanıldı.”

Terörizmin taktiğinin sivilleri hedef almak olduğunu belirten Rubin, bu hareketlerin gayri meşru olduğunu kaydetti. Rubin, “Hamas ve PKK ikisi de terör grubudur. Hizbullah da öyledir. Greenpeace bile otobüslere bomba yerleştirse, amaçları ne kadar güzel olursa olsun terör örgütü olur” dedi.
Rubin, Batı'nın bazen teröristlere destek hareketlerinde bulunduğuna dikkati çekerek, eğer teröristler maksimum düzeyde haklar elde edeceğine inanırsa, gidip sivillerin üzerine ateş etmemek için üzerinde herhangi bir kısıtlama hissetmeyeceğini ifade etti.

Haberin Devamı

“ÖNLEYİCİ DİPLOMASİ”

“Asimetrik tehditle nasıl başa çıkılmalı?” diye soran Rubin, bu konuda “önleyici diplomasinin” önemine dikkati çekti. Bush'un diplomasisinin eleştirilebileceğini, ancak alternatifinin her zaman iyi bir çözüm olduğu anlamına da gelmeyeceğini söyledi. 2002'de önleyici doktrinin öne sürüldüğünü, ancak uluslararası organizasyonların problemlerin çözümünde yeterli olmadığını anlattı. Diplomatik yollar uygun şekilde uygulanmadığında asimetrik tehditleri çözemeyeceğini ifade eden Rubin, bunun özellikle terör eylemlerinde ortaya çıktığını kaydetti.

Rubin, “Kürt lider Barzani, şiddeti kınıyor. Ancak, Ankara terör karşısında siyasi tavizler vermeli mi? Irak Kürt liderlerindeki asimetrik tehdit problemi terörü şiddetlendirecek mahiyettedir” dedi.

Haberin Devamı

Rubin, buna, FKÖ Lideri Yaser Arafat'ın, 1996'da bir konferansta 'İsrail, Filistin taleplerini dinlesin. 30 bin askerimiz var' şeklindeki sözlerini örnek gösterdi.

Avrupa'nın İran'a yönelik politikasının 10 yıl istikrarlı devam ettiğini, Muhammed Hatemi'yi kendisine uygun bir partner görmesiyle 2002-2005 yıllarında ticaret hacmini üç katına taşıdığını anlatan Rubin, Tahran'ın kazandığı bu parayı nükleer güç ve silahlanmaya harcadığını, problemin azalması yerine arttığını kaydetti.

“GEREĞİ YAPILMAZSA...”

Rubin, Batı Avrupa demokrasileri gereğini yapmadığında Irak'taki gibi diğerlerinin yüreklendirilmiş olacağını söyledi. ABD'de gelecek yıl seçimlere gidileceği, birçok politikacının Irak'tan ABD askerlerinin çekilmesini savunduğunu belirten Rubin, “Ancak bundan sonrası Irak açısından naif kalacak. Bu, terör örgütlerine Batının terörü gördüğünde kaçacağı mesajını verecek. Diplomasi her zaman başvurulacak ilk çare olmalı. 100 olaydan 99'unda belki silaha müracaat gerekmeyecek, ancak bazen de tek işe yarar çare silah olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Asimetrik savaşta teröristlerin doğal bir üstünlüğe sahip olduğunu belirten Rubin, Batı demokrasilerinin asimetrik stratejiye uygun bir ortam sağladığını, çünkü teröristlerin kontrol ettikleri insanları yönlendirebildiklerini anlattı. Rubin, “Irak'ın kuzeyine gerçekleştirdiğim ziyarette, sıradan Kürtlerin, yerel halkın, Kandil dağında bulunan grupların kendi üzerlerinde silahlı baskı kurmasından rahatsız olduklarını dinledim” dedi.

Terör örgütlerini durdurmak için her zaman demokrasinin unsurlarının kullanılamayacağını ifade eden Rubin, asimetrik tehditlere karşı bunlardan haberdar olmak, bunları iyi anlamak gerektiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!