Türkiye haksız bulundu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye haksız bulundu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2011 00:00

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), askerliğini yapmadığı gerekçesiyle hakkında 25 dava açılan ve çeşitli hapis cezalarına çarptırılan Yehova Şahidi Yunus Erçep’in başvurusunda Türkiye’yi haksız buldu.

AİHM Türkiye’yi, 15 bin Euro ödemeye mahkûm etti. 1969 doğumlu Yunus Erçep, 1982’deki vaftizinin ardından “Yehova Şahidi” olmuş ve düşüncelerine aykırı olduğunu öne sürerek askerlik yapmayı reddetmişti. Mahkeme, dün duyurduğu kararında, “Türkiye’de zorunlu askerlik sistemi, toplum ile vicdani ret yanlısı olanlar arasında adil bir denge oluşturmadığı”nı belirtti. AİHM, Erçep’in din ve vicdan özgürlüğünün kısıtlandığını kaydederken Erçep’in askeri mahkemede yargılanmasının ‘adil yargı’ hakkını ihlal ettiğini bildirdi.

Vicdani ret gündemde asla olmadı

Başbakan Erdoğan, TBMM grup toplantısında “askerliğe vicdani ret” tartışmalarına noktayı koydu: “Vicdani ret olarak adlandırılan bir düzenleme hükümetimizin gündeminde asla olmamıştır. Bu konuya ilişkin haberler spekülasyondan öte bir anlam ifade etmiyor. Askerlik bu millet, bu topraklar için en kutsal vazifelerden biri olarak kabul edilmiştir. Askerimize Mehmetçik derken, bunun bir anlamı vardır. Bu küçük Muhammed anlamında Mehmetçiktir. Biz askerliği peygamber ocağı olarak görürüz. Böyle görmeyenler yok mu? Var. Onları da biliriz, iyi biliriz ama bu milletin kahir ekseriyeti böyle bilir. Askerliğin ciddiyetinin zedelenmesine de bizler asla müsaade etmedik, etmeyiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!