Güncelleme Tarihi:
Milliyet Gazetesi ve Ernst& Young Türkiye Genel Müdürlüğü'nün düzenlediği, CNN Türk ve Fortis Bank Türkiye Genel Müdürlüğü sponsorluğunda bu yıl 5'incisi düzenlenecek ‘Yılın Girişimcisi Yarışması'nın tanıtım toplantısı Bursa'da yapıldı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'ndaki toplantının açılış konuşmasını yapan Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Faik Açıkalın, girişimciliğin Türkiye’de yeni bir olgu olduğunu anlattı. Açıkalın, girişmiciliğin ABD, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerde asırlardan bu yana gelen bir kültür olduğunu bildirirken, “Milliyet Gazetesi ve Ernst& Young olarak bu yarışmayı 25 yıl önce yapsak, ‘Girişimcileri seçeceğiz’ deseydik, Türkiye'nin en büyük kuruluşları olan birkaç markadan başka aday bulmak kolay olmazdı. Ama ne kadar güzel ve ileriye dönük ve ne kadar ümit vericidir ki, 25 yıl sonra bugün yaptığımızda hayâl olabilecek bu fikir bugün, Türkiye gerçeği haline geldi. Yarışmaya katılan girişimci sayısı her yıl artıyor” diye konuştu.
Dünyadaki iddialı şirketlerin pazar ve rekabetinin artık bölgesel ve ülkesel olmadığını anlatan Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Faik Açıkalın, “Olaya esprili bakmak gerekirse, bugün Bill Gates'in hükmettiği harita, Sezar'ın hükmettiği haritadan kat be kat fazlası. Dünya değişiyor. Oyun değişiyor. Türkiye, aradaki bu farkı 25 yıl da yaptığı çok büyük sıçrama ile kapattı. 25 yıl bir ülke için çok uzun bir süre değil, çok kısa bir süre. Türkiye bu kısa zamana çok şey sığdırdı” diye konuştu.
“TÜRKİYE'DE GİRİŞİMCİ SAYISI YÜZDE 4.6"
Türkiye'de girişimciliğin yeni kavram olduğunu hatırlatan Faik Açıkalın, şöyle devam etti:
“Dünyadaki girişmicilik' adı altında yapılan bir araştırma var. Burada Türkiye'nin dünya listelerinin sonlarında yer aldığını görüyoruz. Meksika ‘Dünyanın en girişimci ülkesi' görünüyor. Her 100 kişiden 18.7'si girişimci. Güney Kore'de 15'i, İrlanda da 12'si, ABD’de 12'si, İngiltere'de 7.7, Japonya'da 5.1 ve Türkiye maalesef 4.6. Bu girişmiciliğe yaklaşım konusunda bir fikir vermesi açısından önemli.”
Bursa'nın, Türkiye'nin en girişimci kentelerinin başında geldiğini belirten Açıkalın, bu kentin ülkenin en önemli aktif ve değerleri arasında olduğuna dikkat çekti. Bursa'nın sanayi üretimi ve ticari açıdan çok ciddi bir cazibe merkezi haline geldiğini vurgulayan Açıkalın, “Katma değer açısından baktığımızda Bursa 4'üncü şehir. İhracatta İstanbul'dan sonra 2'nci, sosyal gelişmişlik açısından 5'inci, çalışan ve işyeri açısından 3'üncü il” dedi.
Açıkalın'ın konuşması ardından Ernst& Young Türkiye Genel Müdürü Osman Dinçbaş, yarışmanın süreci ile ilgili bilgiler verdi. Dinçbaş, yarışmanın 17 Aralık tarihinde sona ereceğini belirterek, 21 Şubat tarihinde ise yarışma sonuçlarının açıklanacağını anlattı.