Güncelleme Tarihi:
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, İsrail savaş uçaklarının 2007 yılında Türkiye ve Suriye hava sahasını ihlal ederek Suriye’deki bazı tesisleri bombalaması, Türk silahlı Kuvvetleri’nin hava sahasının korunması amacıyla İskenderun’da kurulan I-Hawk füze bataryalarını Amik Ovası’na taşımasına yol açtı.
Haberde, Ortadoğu ülkelerine yönelik olası saldırılarda kullanılabileceği belirtilen 2 adet I-Hawk füze bataryasının, Amik Ovası’nda Suriye sınırına 3 kilometre uzaklıktaki Yalangöz köyüne taşındığı belirtildi.
Bataryaların yer değiştirilmesinin geçici olduğu ve yakın zamanda tekrar ilk kurulduğu Suriye sınırı yakınlarındaki Kale köyüne geri çekileceği belirtildi. Füze üssünün, İsrail savaş uçaklarının yaklaşık 8 ay önce İskenderun Körfezi’nde alçak uçuş yapması üzerine kurulduğu ifade edildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Akdeniz üzerinde tespit edilen 9 İsrail savaş uçağından 3’ü Eylül 2007’de Türk hava sahasını ihlal etmiş, İskenderun Körfezi ile Samandağ arasındaki bölgeyi geçerek Suriye’yi bombalamıştı.
BEZER BİR HAMLE İSRAİL’DEN
İngiltere’nin The Sunday Times gazetesi, İsrail’in Alman yapımı üç nükleer denizaltısını Basra Körfezi’nde İran kıyı şeridi yakınına konuşlandıracağını yazdı.
Haberde, denizaltılardan ilkinin İran, Suriye ve Hizbullah tarafından geliştirildiğinden korkulan ve İsrail’in hava üsleri ile füze bataryaları gibi hedeflerini vurabilecek balistik füzelerine duyulan endişelerden gönderildiği belirtildi.
“Dolphin, Tekuma ve Leviathan adlı denizaltıların önceden Körfez’de görev yaptıkları, ancak yeni alınan karara göre denizaltılardan en az birinin bölgede süresiz kalmasının düşünüldüğü ifade edildi.
Yaklaşık 350 metre derinliğe kadar inebilen denizaltılar bu derinlikte en az bir hafta kalabiliyor. Denizaltıların İsrail cephaneliğindeki en gelişmiş nükleer savaş başlıklarını kullanan, 1,500 kilometre menzilli kruvazör füzelerine sahip olduğu belirtiliyor.
Sunday Times, operasyonun istihbarat toplamak ve İran topraklarına Mossad ajanlarını çıkarmayı amaçladığına değindi. Filodaki bir yetkili, “Uzun süre tek bir noktada kalabildiğimiz için önemli bilgi toplamak adına güvenilir bir kaynak olduklarını” belirtti.
İsrail’in operasyonuna cevap veren İranlı bir amiral ise, “Basra Körfezi’nde kötü bir eylemde bulunmak isteyen herkes, bizden güçlü bir cevap alacaktır” dedi.
İsrail’in İran-Suriye-Hizbullah ittifakını güçsüzleştirmeye yönelik ilgisi, geçtiğimiz ay Savunma Bakanı Ehud Barak’ın ABD Başkanı Barack Obama’ya Suriye’den Hizbullah’a gönderilmek için yola çıkan balistik füze taşıyan konvoyun uydu görüntülerini göstermesiyle su yüzüne çıkmıştı.