Güncelleme Tarihi:
Böylece, Clinton’ın ziyareti abd ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeni bir döneme girdiğinin ilk adımı oldu. Yeni abd yönetimi ile Türkiye, Ortadoğu ve Avrasya’da birlikte somut ve kalıcı işler yapmaya kararlı görünüyor. Bu birlikteliğin önemli ve 2009 yılında sonuç alınması beklenilen maddesi Ermenistan. Ortak bildiride, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi çabalarına abd’nin destek vereceği vurgulandı. Ortak bildirideki ifadeler, Obama yönetiminin 24 Nisan’da Türkiye’nin yaklaşımına yakın açıklama yapacağını, ancak Türkiye’nin de çok yakında Ermenistan ile normalleşme sürecine gireceğini açıklayacağını işaret ediyor.
Erivan'daki maçtan sonra başlayan süreç
Cumhurbaşkanı abdullah gül'ün 6 Eylül'de futbol maçı izlemek için Erivan'a yaptığı ziyaretin ardından Türkiye-Ermenistan arasında başlayan yakınlaşma sürecinde olumlu adımların devam edeceği zaten belli olmuştu. İki ülke arasında gizli görüşmeler Avrupa’da sürüyor. Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) örgütü dönem başkanı sıfatıyla 24 Kasım’da istanbul'a gelen Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Ekim 2009'da Cumhurbaşkanı Gül'ün daveti üzerine Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıklamıştı.
Ermenistan’ın dönem başkanlığı nedeniyle Erivan’da Mart sonunda Ulaştırma Bakanları toplantısı yapılacak. Türkiye’nin bu toplantıya müsteşar düzeyinde katılması bekleniyor. Erivan’da 15 Nisan’da düzenlenecek olan KEİ Bakanlar Konseyi Toplantısı’na Dışişleri Bakanı ali babacan katılacak. Erivan’da Nisan sonunda da Enerji Bakanları toplantısı yapılacak. Söz konusu toplantıya Enerji Bakanı Hilmi Güler’in katılması bekleniyor. 1 Mayıs’da Azerbaycan KEİ dönem başkanı olana kadar Türkiye’den Ermenistan’a bakan ve yüksek bürokrat düzeyinde oldukça yoğun bir ziyaret akını alması bekleniyor.İkinci adımda sınırlar açılacak
29 Mart yerel seçimleri sonrası ve 24 Nisan öncesi Türkiye ve Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi planını açıklaması bekleniyor. Buna göre, diplomatik ilişkilerin kurulması ilk adım olacak. İkinci adımda da sınırlar açılacak.Ortak Tarih Komisyonu’nun kurulması ise zaten kararlaştırılmış durumda. 4 No’lu sınır taşından başlayıp 148 No’lu sınır taşında son bulan Türkiye-Ermenistan sınırının toplam uzunluğu 325 km.’dir. Bu hatta kapalı durumda olan iki sınır kapısı bulunmaktadır: “Alican Karayolu Sınır Kapısı” ve “Akyaka Demiryolu Sınır Kapısı”. “Alican Karayolu Sınır Kapısı”, eskiden Kars’ın bir ilçesi olan Iğdır merkeze bağlı Alican köyünde bulunmaktadır. “Akyaka Demiryolu Sınır Kapısı” ise Kars’ın Akyaka ilçesine bağlıdır. Eskiden Arpaçay ilçesine bağlı bir nahiye olan Akyaka’nın eski adı Kızılçakçak’dır. Bu nedenle, “Akyaka Demiryolu Sınır Kapısı”nın eski adı da “Kızılçakçak Kapısı”dır. Kars’a 66 km. uzaklıkta bulunan bu kapı halk arasında “Doğu Kapı” olarak bilinmektedir. Ermeniler ise bu kapıya “Ahuryan Kapısı” adını vermiştir. Söz konusu kapıda demiryolu dışında tali bir köy yolu da bulunmaktadır.Sarkisyan öldürülmekten çekiniyorTürkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi adımlarının açıklanmasında ve uygulanmasında en büyük engel Ermeni diasporası ve Ermenistan’da silahlı direnç gösterebilecek derin Karabağlılar. Sarkisyan, Türkiye ile normalleşme sürecini açıkladıktan sonra öldürülmekten çekiniyor. rusya Federasyonu Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasına destek verirken, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Haziran’da ankara’da ‘Azerbaycan-Türkiye Stratejik Ortaklığı ve Bölgesel Güvenlik’ adında bir toplantı düzenleyerek Türkiye’de Bakü’nün görüşünü yansıtmak istiyor. Ancak, Bakü’nün yıllardır Türkiye için uyguladığı ‘çantadaki keklik’ politikasının geçerli olmadığını artık görmesi gerekiyor. Türkiye, Osmanlı Devleti’nin dağılmasından Sovyetler Birliği’nin dağılmasına kadar (1923-1991) unuttuğu Kafkasya’ya tekrar döndüğünü ve iç dinamikleri belirleyen güçlerden biri olmaya başladığını görmek gerekiyor.